REKLAMA

Surówka z dyni

Surówka z dyni to pyszna i zdrowa przystawka do jesiennego obiadu, kiedy to w sklepach i na bazarkach możemy kupić świeżą dynię. Jest ona dość wyrazista w smaku, a dodatek jabłek, pomarańczy, miodu i orzechów włoskich nadaje jej również nuty nowoczesności. Surówka z dyni charakteryzuje się słodkim smakiem, dlatego też nie pasuje do każdego dania. Świetnie komponuje się z kaczką, kurczakiem, indykiem, rybami, a także wołowiną, chociaż nie w każdym wydaniu. Poniżej podajemy prosty przepis na surówkę z dyni. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki Surówki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 197 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Starta dynia i marchewka 1.

    Surówka z dyni: dynię i marchewkę obieramy,  z dyni usuwamy nasiona. Ścieramy na tarce o średnich oczkach. Mieszamy razem w misce. Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i również tarkujemy.

  • Pomarańcza - krojenie na pół 2.

    Przygotowanie dressingu: z połówki pomarańczy wyciskamy sok i łączymy z miodem. Drugą połówkę cytrusa wykorzystujemy do przybrania surówki. Łączymy dressing z surówką. 

  • Orzechy włoskie prażenie na patelni 3.

    Prażenie orzechów: orzechy włoskie siekamy (bez łupin) i  na suchej patelni prażymy przez kilka minut. Nakładamy surówkę na miseczki, dodajemy orzechy i gotowe.

Porady

  • Nasz przepis na surówkę z dyni możemy nieco zmodyfikować np. dodając do niej zamiast orzechów włoskich np. sezam biały lub czarny, nasiona chia, pestki dyni, siemię lniane, etc. 
  • Surówkę z dyni według uznania można doprawić szczypta soli i pieprzu - sprawdzi się pieprz czarny lub biały.
  • Surówkę z dyni możemy przygotować również w wersji na ostro – wystarczy dodać do niej drobno posiekaną papryczkę chilli lub doprawić ją sproszkowaną ostrą papryką, lub pieprzem cayenne. 
     

Notka redakcyjna

 

Jak wybrać odpowiednią dynię na surówkę?  


Surówkę z dyni najlepiej przygotować z dyni Hokkaido – jest to najpopularniejsza odmiana tego warzywa, a co za tym idzie również najtańsza i najłatwiej dostępna. Charakteryzuje się ona stosunkowo niewielkimi rozmiarami (jej waga waha się od 1 do 3 kg) oraz pomarańczowo-czerwonym miąższem o niezwykle intensywnym słodkim smaku. Jedną z często podkreślanych przez dietetyków zalet dyni jest niska kaloryczność oraz bogactwo substancji odżywczych. Jest ona wartościowym źródłem beta-karotenu (stąd jej pomarańczowy kolor), witaminy A, E i C oraz substancji mineralnych, w tym przede wszystkim: wapnia, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Oprócz tego dynia zawiera również sporo błonnika, dzięki czemu pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego układu trawiennego. 


Surówka z dyni to nie jedyne zastosowanie kulinarne dyni Hokkaido, bowiem cechuje się ona niezwykle uniwersalnym zastosowaniem. Możemy przygotować z niej zupę krem, gładkie purée, zdrowe frytki z piekarnika, warzywne curry, leczo, racuchy, muffiny czy nawet lody. Dynia świetnie sprawdza się także do przygotowania musów, soków i przecierów dla najmłodszych amatorów dobrych smaków. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy