Klasyczny coleslaw to jedna z tych surówek, które najczęściej podaje się do obiadu. Niech nie zmyli was jej nazwa - choć brzmi dość polsko, to z Polską ma niewiele wspólnego. Pochodzi z języka niderlandzkiego, w którym słowo “koole” oznacza kapustę, a “slaw” - surówkę. Zobaczcie, w jaki sposób ją przygotować tak, by była jeszcze smaczniejsza.
Jak zrobić dobrego coleslawa?
Sekretem dobrego coleslawa jest oczywiście dressing, czyli sos. Musi się w nim znaleźć majonez, jogurt naturalny, ocet winny i przyprawy. Dzięki temu surówka smakuje fenomenalnie. Niezbędny jest też dodatek cebuli, która nadaje surówce ostrości i dodaje chrupkości.
Przyjrzyjcie się też kapuście. Jeżeli robicie coleslaw zimą, to warto, po przygotowaniu, odstawić surówkę do lodówki na jeden dzień. Dlaczego? W trakcie zimy biała kapusta dostępna w sklepach jest dość twarda. Jeżeli pozwolicie jej „odpocząć” w surówce przez jeden dzień, wówczas zmięknie i będzie o wiele smaczniejsza.
Przepis na smaczną surówkę coleslaw
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 1 cebula biała
- 2 marchewki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- ocet winny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Umyjcie warzywa, obierzcie i posiekajcie drobno. Możecie też użyć w tym celu szatkownicy.
- Następnie włóżcie je do dużej miski. Dodajcie 2 łyżki majonezu, 1 łyżkę jogurtu naturalnego i wymieszajcie. Gdyby surówka była dla was zbyt sucha, dodajcie więcej jogurtu lub majonezu.
- Doprawcie coleslaw octem winnym, solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszajcie.
- Odstawcie surówkę do lodówki na jeden dzień.
I gotowe! Po tym czasie coleslaw smakuje najlepiej. Będzie wspaniale smakować podany do każdego obiadu, a zwłaszcza potraw mięsnych.