Sos śmietanowo-chrzanowy z ziemniaczkami.

Dobry obiadek

Sosy

Czas przygotowania:
90 min.
Kalorie:
200.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 145 głosów)

Składniki:

  • 1kg surowego mięsa np, karkówki, szynki
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki śmietany
  • listek laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego, sól, pieprz, czosnek,
  • mała cebulka
  • oliwa z oliwek
  • 1 l wody
  • mąka bądź bułka tarta do zagęszczenia sosu
  • Pomidor, oliwki i ogórek
  • 1kg ziemniaków

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięsko umyć, posolić, dodać łyżkę oliwy z oliwek, wyciśnięty czosnek i pieprz. Zostawić w lodówce na noc lub na kilka godzin.
  • Mięsko delikatnie podsmarzyć na oliwie z oliwek dodać listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, posiekaną cebulkę a następnie dusić w 200ml wody około 30min.
  • Do reszty wody dodać śmietanę, chrzan, czosnek i mąkę. Wymieszać i dodać do miękkiego, uduszonego mięska. Gotować jeszcze 15 min i sos gotowy.
  • Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w posolonej wodzie.
  • Pomidorka, ogórka i oliwki podolić i wymieszać z 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Warzywa układać na talerzu.

Kalorie: 200.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy