Biały barszcz chrzanowy

Przepisy wielkanocne - biały barszcz z chrzanem, idealny na wielkanocny stół.

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
320 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 182 głosów)

Składniki:

  • duża cebula
  • 30 dag białej kiełbasy
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • 2 żółtka
  • 2–3 łyżki mąki
  • śmietana 18%
  • 5–6 łyżek chrzanu ze słoika

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pokrojoną cebulę, kiełbasę, boczek, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz zalać 2 l zimnej wody. Posolić, gotować na małym ogniu, aż boczek będzie miękki (kiełbasę wyjąć po 15 minutach od zagotowania).
  • Kiełbasę i boczek pokroić na kawałki, włożyć z powrotem do zupy.
  • Żółtka utrzeć z mąką i ok. 3/4 szklanki śmietany, wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Połączyć z resztą wywaru. Doprawić chrzanem oraz solą i pieprzem do smaku, już nie gotować.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 320

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy