Biały barszcz chrzanowy

Przepisy wielkanocne - biały barszcz z chrzanem, idealny na wielkanocny stół.

Dodany przez:

Biały barszcz chrzanowy

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
320 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.83 z 12 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • duża cebula
  • 30 dag białej kiełbasy
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • 2 żółtka
  • 2–3 łyżki mąki
  • śmietana 18%
  • 5–6 łyżek chrzanu ze słoika

Przygotowanie

  1. Pokrojoną cebulę, kiełbasę, boczek, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz zalać 2 l zimnej wody. Posolić, gotować na małym ogniu, aż boczek będzie miękki (kiełbasę wyjąć po 15 minutach od zagotowania).
  2. Kiełbasę i boczek pokroić na kawałki, włożyć z powrotem do zupy.
  3. Żółtka utrzeć z mąką i ok. 3/4 szklanki śmietany, wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Połączyć z resztą wywaru. Doprawić chrzanem oraz solą i pieprzem do smaku, już nie gotować.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Śniadanie obiad zupa przepisy wielkanocne biały barszcz barszcz z chrzanem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze