Przepisy wielkanocne - biały barszcz z chrzanem, idealny na wielkanocny stół.
Składniki:
duża cebula
30 dag białej kiełbasy
10 dag wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
sól
pieprz
2 żółtka
2–3 łyżki mąki
śmietana 18%
5–6 łyżek chrzanu ze słoika
Biały barszcz chrzanowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pokrojoną cebulę, kiełbasę, boczek, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz zalać 2 l zimnej wody. Posolić, gotować na małym ogniu, aż boczek będzie miękki (kiełbasę wyjąć po 15 minutach od zagotowania).
Kiełbasę i boczek pokroić na kawałki, włożyć z powrotem do zupy.
Żółtka utrzeć z mąką i ok. 3/4 szklanki śmietany, wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Połączyć z resztą wywaru. Doprawić chrzanem oraz solą i pieprzem do smaku, już nie gotować.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!