Cannelloni z mięsem mielonym najczęściej przygotowywane jest w klasycznym włoskim stylu – z sosem pomidorowym i żółtym serem. Pożywna zapiekanka smakuje wszystkim amatorom makaronu po bolońsku, a nadziewane rurki robią wrażenie na domownikach lub gościach. Do dania warto dodać świeżą sałatkę z rukoli lub szpinaku i pomidorków koktajlowych. Świetnie uzupełni smak makaronu cannelloni z sosem bolońskim, dodając potrawie lekkości.
iStock
(średnia 4.37 z 172 głosów)
Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy ją przez 5–7 min, aż się zeszkli.
Mięso: dodajemy na patelnię i smażymy razem z cebulą przez kolejne 7–10 min. Mieszamy i doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.
Ser żółty: ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Farsz do cannelloni: czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę. W osobnej misce mieszamy podsmażone dodatki, połowę startego sera, 80 g koncentratu pomidorowego, jajko i czosnek. Całość mieszamy.
Nadziewanie makaronu: napełniamy farszem surowe cannelloni i układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym w dwóch warstwach.
Sos: w osobnym naczyniu mieszamy 400 ml wody z pozostałym koncentratem. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Zalewamy nim makaron ułożony w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pozostałym startym serem.
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Cannelloni z mięsem mielonym wstawiamy na ok. 45 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy makaron jest miękki. Jeśli tak, wyjmujemy z piekarnika
Porady
- Do potrawy wybieramy dobrej jakości mięso mielone, np. z łopatki wieprzowej lub szynki. Mięso mielimy w domu lub prosimy o zmielenie w sklepie. Dzięki temu mamy pewność, że jest świeże i nie ma w nim zbędnych dodatków.
- Koncentrat pomidorowy można zastąpić passatą. Wtedy, przygotowując sos, rozrabiamy ją z mniejszą ilością wody – wystarczy 200 ml. Do farszu dodajemy 100 g passaty, a do sosu – 300 g.
- Możemy wybrać dowolny ser żółty, ale warto wybrać taki, który dobrze się topi, np. twardą mozzarellę, ementaler lub goudę.
- Zamiast wody można użyć bulionu warzywnego – sos przygotowany na aromatycznym wywarze będzie bogatszy w smaku.
- W sezonie letnim warto zrobić cannelloni z mięsem mielonym i sosem ze świeżych pomidorów. Warzywa trzeba sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i podsmażyć na patelni z dodatkiem ulubionych przypraw.
Ułożone w brytfance cannelloni z sosem bolońskim można dodatkowo przykryć pyszną warstwą beszamelu. Gęsty biały sos przygotowujemy z masła, mąki pszennej i mleka. Składniki łączymy w rondelku, podgrzewając na małym ogniu i mieszając energicznie, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Sos beszamelowy doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Przekładamy go na wierzch zapiekanki i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni.
Makaron cannelloni nadziewany mięsem mielonym możemy zapiekać także z sosem serowym przygotowanym w wybrany sposób:
Do mięsnej potrawy świetnie pasują warzywa:
W wersji wegetariańskiej możemy przygotować podobne cannelloni z pokruszonym tofu. Aby sojowy dodatek w smaku przypominał mięso, można dzień wcześniej zamarynować je w oleju i mieszance przypraw.
Komentarze