Tradycyjne włoskie danie w wegetariańskiej wersji doskonale sprawdzi się jako pożywny obiad. Przepis na spaghetti bolognese jest prosty i niezawodny.
(średnia 4.4 z 178 głosów)
300 g pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej
1/2 szkanki czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
opcjonalnie: 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
sól, pieprz
odrobina chili
1/2 łyżeczki tymianku
garść liści świeżej bazylii
200 g pomidorków koktajlowych
parmezan do posypania (wegański lub zwykły)
Soczewicę płuczemy i gotujemy przez 10 min. Cebulę kroimy w drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie posmażamy je na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Jeśli są w całości, warto je wcześniej pokroić. Do sosu dodajemy wszystkie przyprawy prócz bazylii. Gotujemy nasz sos do momentu, gdy odparuje z niego nadmiar wody. Dodajemy ugotowaną soczewicę i gotujemy jeszcze przez kilka minut. W międzyczasie gotujemy makaron spaghetti według instrukcji na opakowaniu. Na talerz wykładamy porcję makaronu, a na niego odpowiednią porcję sosu. Posypujemy danie liśćmi bazylii, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi i posypujemy tartym parmezanem.
30 innych przepisów na spaghetti znajdziesz tutaj.
spaghetti - zobacz inne inspiracjePorady
Zobacz też: Spaghetti z młodą kapustą, boczkiem i oscypkiem
Komentarze