Archiwum redakcji
4.45 (212)
Ciasteczka ze słonecznikiem to słodki, maślany wypiek wykończony aromatycznymi, prażonymi nasionami. Jest to wersja klasycznego kruchego deseru, która dostarcza nam o wiele więcej białka, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych niż zwyczajny podwieczorek. Świetnie komponuje się z filiżanką kawy. Ciastka ze słonecznikiem przyrządza się niezwykle łatwo, z kilku prostych składników.
mąka pszenna 300 g
masło 200 g
cukier 125 g
proszek do pieczenia 5 g
jajka 1 szt.
śmietana 18% 15 g
białka 1 szt.
słonecznik 130 g
Kruche ciasto: na stolnicy lub czystym blacie kuchennym usypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier (100 g). Zimne masło kroimy w kostkę i rozcieramy czubkami palców z sypkimi składnikami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy jajko i śmietanę. Ciasto zagniatamy krótko, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Piekarnik: nastawiamy na 180°C, grzanie góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Formowanie ciastek: masę na ciasteczka ze słonecznikiem wyjmujemy z lodówki. Formujemy kulki i rozpłaszczamy je dłonią. Jeśli za bardzo kleją nam się do dłoni, możemy układać je między dwoma kawałkami folii spożywczej, a następnie przyciskać płaskim talerzem lub rondelkiem. Okrągłe ciastka układamy na blaszce.
Glazura: białko roztrzepujemy z 2 łyżkami cukru (pozostałe 25 g z przepisu).
Pieczenie: ciastka smarujemy białkiem z cukrem za pomocą pędzelka. Posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika. Pieczemy przez około 20 minut. Czas ten zależy od tego, jak duże są nasze ciastka. Wyjmujemy je, kiedy widzimy, że zarumieniły się ze wszystkich stron.
Porady
- Nie wyjmujmy z lodówki od razu całej masy na ciasto kruche. Pracujmy z nią partiami, żeby nie leżała zbyt długo w cieple. Inaczej zawarte w niej masło zacznie się rozpuszczać, co utrudni nam formowanie ciastek.
- Najlepszym sposobem na szybkie ciastka ze słonecznikiem jest połączenie prażonych nasion z masą. Wtedy wystarczy jedynie uformować krążki i wstawić je do piekarnika.
- Do kruchego ciasta możemy dodać kakao. Uzyskamy wtedy czekoladowe ciasteczka słonecznikowe. Możemy je też przyprawić, np. mielonym imbirem, lub dodać inne nasiona, np. siemię lniane i chia.
- Zamiast formować ciasteczka z kulek, możemy rozwałkować masę na około 4 mm i tworzyć krążki za pomocą wycinarki cukierniczej (możemy też użyć szklanki). Z podanego przepisu wyjdzie nam 30 sztuk o średnicy 6 cm. Możemy się pobawić i wycinać dowolne kształty. Innym sposobem jest wyłożenie foremki całym ciastem, tak jak byśmy piekli na przykład mazurek, i pokrojenie go w kawałki dopiero po przyrządzeniu.
- Gotowe ciastka możemy polać roztopioną czekoladą. Będą wtedy przypominać klasyczne florentynki.
- Kiedy kruche ciasteczka ze słonecznikiem całkowicie wystygną, przechowujmy je w szczelnie zamkniętym pojemniku, na przykład w dużym słoiku. Dzięki temu zachowają świeżość nawet przez 4 tygodnie.
W powyższym przepisie proponujemy posmarowanie ciastek przed pieczeniem glazurą z białka i cukru. Dzięki temu na ich powierzchni utworzy się słodka skorupka, a nasiona słonecznika z łatwością się do niej przykleją. Jest to jednak tylko jeden ze sposobów na uzyskanie tego efektu. Możemy także przyrządzić karmel z miodu. Wystarczy, że wymieszamy cukier, masło, śmietanę kremówkę lub mleko skondensowane i miód. Podgrzewamy je w rondelku. Kiedy masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej nasiona słonecznika. Smarujemy nią ciastka przed pieczeniem.
Dodatek płatków owsianych sprawia, że jest to nieco bardziej pożywna wersja ciasteczek. Zawierają dużo błonnika oraz witaminy i związki mineralne. Jeśli dodatkowo zastąpimy mąkę pszenną mąką owsianą, ciasteczka będą odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. Nasiona słonecznika możemy namoczyć przed dodaniem go do masy. Będzie wtedy smakował jak świeżo wyłuskany z kwiatu. Jeśli chcemy odchudzić nieco nasze ciasteczka ze słonecznikiem, cukier możemy zastąpić niskokalorycznym słodzikiem, takim jak ksylitol lub etyrtol. W roli tłuszczu natomiast sprawdzi się olej kokosowy.
Ciasteczka ze słonecznikiem to tylko jedna z wielu wersji słodkiego wypieku na bazie kruchego ciasta. Oto kilka podobnych propozycji dla łasuchów:
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.
Rabat -20% przy zakupach produktów za min. 99 zł. Rabat -25% przy zakupach za min. 299 zł. Rabat nalicza się po wpisaniu kodu promocyjnego: CLARINS2024. Rabat nie dotyczy produktów z linii Precious. Kod promocyjny działa do 25.04.2024 do godz. 7:00. Szczegóły na stronie www.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania), Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.