Ciastka z czekoladą robi się bardzo łatwo i szybko, będą gotowe już po 25 minutach. Kawałki czekolady umieszczone w tych kruchych ciasteczkach sprawiają, że są one nieziemsko pyszne. Nie oprze się im żadne dziecko, a dorośli też nie przejdą obok nich obojętnie. Na spotkanie rodzinne warto przygotować więcej tych cudownych ciastek z kawałkami czekolady. Podajemy niezawodny przepis na ten przepyszny deser.
bbcgoodfood.com
(średnia 4.2 z 5 głosów)
Przygotowanie piekarnika: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C (termoobieg – 170°C). Na 2 blachach wykładamy nieprzywierający papier do pieczenia.
Łączenie składników: w misce umieszczamy 150 g miękkiego masła solonego (lub zwykłego), 80 g cukru trzcinowego i 80 g cukru białego. Miksujemy składniki do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie ubijamy jajko z łyżeczką ekstraktu waniliowego. Potem przesiewamy 225 g mąki pszennej, ½ łyżeczki sody oczyszczonej (2g) i ¼ łyżeczki soli do miski – mieszamy drewnianą łyżką. Przesiewamy 225 g mąki pszennej, ½ łyżeczki sody oczyszczonej (2g) i ¼ łyżeczki soli do miski – mieszamy drewnianą łyżką.
Czekolada: siekamy 200 g czekolady, dodajemy ją do masy ciasteczkowej i mieszamy do połączenia składników.
Formowanie ciastek: przy pomocy łyżeczki formujemy małe ciasteczka, układając je w odstępach na blachach do pieczenia. Z porcji powinno wyjść około 30 ciastek z czekoladą. Pieczemy przez 15 minut.
Kalorie: 121
Węglowodany: 14.7
Tłuszcz: 6.3
Błonnik: 0.5
Białko: 1.3
Tłuszcz nasycony: 3.8
Ilość porcji: 6
Sód: 0.2
Porady
- Masło użyte do przygotowania ciastek z czekoladą powinno być w temperaturze pokojowej. Jeśli nie mamy solonego, sprawdzi się też zwykłe, do którego ewentualnie możemy dodać szczyptę soli.
- Najlepszym cukrem do ciastek z kawałkami czekolady będzie muscovado, którego intensywny aromat nada im oryginalnego charakteru.
- Przy pieczeniu kruchych ciastek z czekoladą możemy użyć chipsów czekoladowych, ale warto postawić na czekoladę dobrej jakości, np. belgijską – dzięki temu ciastka będą jeszcze lepsze.
- Ciastka z czekoladą będą smakowały wyśmienicie również z dodatkiem posiekanych orzechów.
- Szybkie i łatwe ciasteczka z czekoladą będą idealne jako dodatek do kawy i na niezaplanowaną wizytę gości.
Ciastka z czekoladą możemy przygotować, modyfikując nieco składniki. Jednym z pomysłów mogą być ciastka bananowe z czekoladą. Te miękkie i puszyste wypieki smakują wszystkim i można je przygotować z łatwo dostępnych składników.
Jak zrobić takie ciastka bananowe? Duży i dojrzały banan rozgniatamy widelcem. W misce umieszczamy 115 g masła w temperaturze pokojowej, 80 g brązowego cukru oraz 40 g białego cukru. Całość ucieramy mikserem do powstania puszystej masy. Dodajemy rozgnieciony banan oraz odrobinę ekstraktu waniliowego i ucieramy do połączenia składników. Do masy dodajemy 200 g mąki pszennej. Pół łyżeczki sody oczyszczonej oraz szczyptę soli. Mieszamy bardzo dokładnie wszystkie składniki. Na koniec do masy dodajemy około 80 g posiekanej czekolady, zostawiając odrobinę do udekorowania wierzchu ciastek.
Podobnie jak podczas przygotowywania ciastek z czekoladą wykładamy papier do pieczenia na blachę. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temperatury 170°C. Łyżką formujemy porcje i na wierzchu każdego z nich układamy kawałki czekolady. Ciastka bananowe z czekoladą należy piec około 8–10 minut.
Pomysłów na to, co można zrobić z czekolady, jest naprawdę wiele. Do wyboru mamy czekoladę białą, gorzką i mleczną. Jako jedne z pierwszych przychodzą na myśl pralinki, herbatniki, lody, ciasta i torty wypełnione krem. Czekolada zawsze jest mile widziana, zwłaszcza na kinderbalach. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tej słodkości są muffiny brownie, które wypełnione są płynną czekoladą – dzieci będą zachwycone!
Czekolada, mimo złej sławy ze względu na zawartość cukru, ma też jedną bardzo dużą zaletę. Ziarna kakao, które wchodzi w skład ciemnej czekolady, zawierają flawonoidy, które mają fantastyczny wpływ na pracę mózgu. Spożywanie kakao wzmacnia myślenie i zapamiętywanie u osób w każdym wieku. Kakao jest korzystne zwłaszcza dla osób w sile wieku, ponieważ minimalizuje ryzyko demencji. Najzdrowsza jest czekolada gorzka (co najmniej 70% zawartości kakao), której kilka kostek może zadowolić kubki smakowe i nie wpłynie negatywnie na naszą wagę.
Komentarze