Ciastka z czekoladą

Ciastka z czekoladą robi się bardzo łatwo i szybko, będą gotowe już po 25 minutach. Kawałki czekolady umieszczone w tych kruchych ciasteczkach sprawiają, że są one nieziemsko pyszne. Nie oprze się im żadne dziecko, a dorośli też nie przejdą obok nich obojętnie. Na spotkanie rodzinne warto przygotować więcej tych cudownych ciastek z kawałkami czekolady. Podajemy niezawodny przepis na ten przepyszny deser.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciastka kruche ciasteczka

Czas przygotowania:
25min.
Kalorie:
121 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.2 z 5 głosów)

Ciastka z czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie piekarnika: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C (termoobieg – 170°C). Na 2 blachach wykładamy nieprzywierający papier do pieczenia. 

  • 2.

    Łączenie składników: w misce umieszczamy 150 g miękkiego masła solonego (lub zwykłego), 80 g cukru trzcinowego i 80 g cukru białego. Miksujemy składniki do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie ubijamy jajko z łyżeczką ekstraktu waniliowego. Potem przesiewamy 225 g mąki pszennej, ½ łyżeczki sody oczyszczonej (2g) i ¼ łyżeczki soli do miski – mieszamy drewnianą łyżką. Przesiewamy 225 g mąki pszennej, ½ łyżeczki sody oczyszczonej (2g) i ¼ łyżeczki soli do miski – mieszamy drewnianą łyżką. 

  • 3.

    Czekolada: siekamy 200 g czekolady, dodajemy ją do masy ciasteczkowej i mieszamy do połączenia składników. 

  • 4.

    Formowanie ciastek: przy pomocy łyżeczki formujemy małe ciasteczka, układając je w odstępach na blachach do pieczenia. Z porcji powinno wyjść około 30 ciastek z czekoladą. Pieczemy przez 15 minut.

Kalorie: 121

Węglowodany: 14.7

Tłuszcz: 6.3

Błonnik: 0.5

Białko: 1.3

Tłuszcz nasycony: 3.8

Ilość porcji: 6

Sód: 0.2

Porady

  • Masło użyte do przygotowania ciastek z czekoladą powinno być w temperaturze pokojowej. Jeśli nie mamy solonego, sprawdzi się też zwykłe, do którego ewentualnie możemy dodać szczyptę soli. 
  • Najlepszym cukrem do ciastek z kawałkami czekolady będzie muscovado, którego intensywny aromat nada im oryginalnego charakteru. 
  • Przy pieczeniu kruchych ciastek z czekoladą możemy użyć chipsów czekoladowych, ale warto postawić na czekoladę dobrej jakości, np. belgijską dzięki temu ciastka będą jeszcze lepsze. 
  • Ciastka z czekoladą będą smakowały wyśmienicie również z dodatkiem posiekanych orzechów. 
  • Szybkie i łatwe ciasteczka z czekoladą będą idealne jako dodatek do kawy i na niezaplanowaną wizytę gości. 

Notka redakcyjna

Ciastka z czekoladą – inne wersje 

Ciastka z czekoladą możemy przygotować, modyfikując nieco składniki. Jednym z pomysłów mogą być ciastka bananowe z czekoladą. Te miękkie i puszyste wypieki smakują wszystkim i można je przygotować z łatwo dostępnych składników. 

Jak zrobić takie ciastka bananowe? Duży i dojrzały banan rozgniatamy widelcem. W misce umieszczamy 115 g masła w temperaturze pokojowej, 80 g brązowego cukru oraz 40 g białego cukru. Całość ucieramy mikserem do powstania puszystej masy. Dodajemy rozgnieciony banan oraz odrobinę ekstraktu waniliowego i ucieramy do połączenia składników. Do masy dodajemy 200 g mąki pszennej. Pół łyżeczki sody oczyszczonej oraz szczyptę soli. Mieszamy bardzo dokładnie wszystkie składniki. Na koniec do masy dodajemy około 80 g posiekanej czekolady, zostawiając odrobinę do udekorowania wierzchu ciastek.  

Podobnie jak podczas przygotowywania ciastek z czekoladą wykładamy papier do pieczenia na blachę. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temperatury 170°C. Łyżką formujemy porcje i na wierzchu każdego z nich układamy kawałki czekolady. Ciastka bananowe z czekoladą należy piec około 810 minut.

 

Inne wypieki z czekoladą 

Pomysłów na to, co można zrobić z czekolady, jest naprawdę wiele. Do wyboru mamy czekoladę białą, gorzką i mleczną. Jako jedne z pierwszych przychodzą na myśl pralinki, herbatniki, lody, ciasta i torty wypełnione krem. Czekolada zawsze jest mile widziana, zwłaszcza na kinderbalach. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tej słodkości są muffiny brownie, które wypełnione są płynną czekoladą dzieci będą zachwycone! 

 

Zalety czekolady 

Czekolada, mimo złej sławy ze względu na zawartość cukru, ma też jedną bardzo dużą zaletę. Ziarna kakao, które wchodzi w skład ciemnej czekolady, zawierają flawonoidy, które mają fantastyczny wpływ na pracę mózgu. Spożywanie kakao wzmacnia myślenie i zapamiętywanie u osób w każdym wieku. Kakao jest korzystne zwłaszcza dla osób w sile wieku, ponieważ minimalizuje ryzyko demencji. Najzdrowsza jest czekolada gorzka (co najmniej 70% zawartości kakao), której kilka kostek może zadowolić kubki smakowe i nie wpłynie negatywnie na naszą wagę. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy