Ciastka z czekoladą są niezwykle kruche, a do tego robi się je bardzo łatwo i szybko, są gotowe już po 25 minutach. Po wyjęciu z piekarnika są miękkie, a czekolada jest płynna, po wystudzeniu twardnieją i zastygają. Nie oprze się im żadne dziecko, a dorośli też nie przejdą obok nich obojętnie, to świetny pomysł na podwieczorek lub drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Na spotkanie rodzinne warto przygotować więcej kruchych ciastek, bo szybko znikają z talerza. Podajemy niezawodny przepis na ciastka z czekoladą.
bbcgoodfood.com
(średnia 4.33 z 6 głosów)
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C (termoobieg – 170°C). Na 2 blachach wykładamy nieprzywierający papier do pieczenia. Masło solone lub zwykłe (150 g), a także jajko wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Przesiewamy 225 g mąki pszennej, ½ łyżeczki sody oczyszczonej (2g) i ¼ łyżeczki soli do miski.
Masa na kruche ciastka: w misce umieszczamy miękkiego masła, 80 g cukru trzcinowego i 80 g cukru białego. Miksujemy składniki do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie ubijamy jajko z łyżeczką ekstraktu waniliowego. Dosypujemy przesiane składniki - mieszamy całość drewnianą łyżką.
Czekolada: siekamy 200 g, dodajemy ją do masy ciasteczkowej i mieszamy do połączenia składników.
Formowanie ciastek: za pomocą łyżeczki wyjmujemy porcje ciasta, układamy je w odstępach na blaszce do pieczenia i lekko rozpłaszczamy, aż uzyskamy pożądany kształt.
Pieczenie: ciastka z czekoladą wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i studzimy.
Kalorie: 121
Węglowodany: 14.7
Tłuszcz: 6.3
Błonnik: 0.5
Białko: 1.3
Tłuszcz nasycony: 3.8
Ilość porcji: 6
Sód: 0.2
Porady
- Z podanej proporcji wyjdzie nam ok. 30 amerykańskich ciastek z czekoladą.
- Masło powinno mieć temperaturę pokojową, należy je wyjąć z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Możemy je też rozpuścić, ale wtedy trzeba poczekać aż ostygnie.
- Jeśli nie mamy solonego masła, sprawdzi się też zwykłe, do którego ewentualnie możemy dodać szczyptę soli.
- Najlepszym cukrem do ciastek z kawałkami czekolady będzie muscovado, którego intensywny aromat nada im oryginalnego charakteru.
- Przy pieczeniu kruchych ciastek możemy użyć chipsów czekoladowych, ale warto postawić na czekoladę dobrej jakości, np. belgijską – dzięki temu ciastka będą jeszcze lepsze.
- Ciastka z czekoladą będą smakowały wyśmienicie również z dodatkiem posiekanych orzechów.
- Szybkie i łatwe ciasteczka z czekoladą będą idealne jako dodatek do kawy i na niezaplanowaną wizytę gości.
Ciastka z czekoladą możemy przygotować, modyfikując nieco składniki.
Pomysłów na to, co można zrobić z czekolady, jest naprawdę wiele. Do wyboru mamy czekoladę białą, gorzką i mleczną. Jako jedne z pierwszych na myśl przychodzą ciastka z czekoladą, a także:
Czekolada zawsze jest mile widziana, zwłaszcza na kinderbalach. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tej słodkości są:
Czekolada, mimo złej sławy ze względu na zawartość cukru, ma też jedną bardzo dużą zaletę. Ziarna kakao, które wchodzą w skład ciemnej czekolady, zawierają flawonoidy, które mają fantastyczny wpływ na pracę mózgu. Spożywanie kakao wzmacnia myślenie i zapamiętywanie u osób w każdym wieku. Kakao jest korzystne zwłaszcza dla osób w sile wieku, ponieważ minimalizuje ryzyko demencji. Najzdrowsza jest czekolada gorzka (o co najmniej 70% zawartości kakao), której kilka kostek może zadowolić kubki smakowe i nie wpłynie negatywnie na naszą wagę. Dlatego kilka ciastek z czekoladą może nam wyjść na zdrowie.
Komentarze