REKLAMA

Ciasteczka walentynkowe

Ciasteczka walentynkowe to najlepszy prezent, jaki możecie podarować komuś bliskiemu. Takie własnoręcznie przygotowane pyszności z pewnością ucieszą każdego, będąc prostą drogą przez żołądek do serca. Chrupiące ciastka z kształcie serduszek można dodatkowo udekorować i pięknie zapakować, aby robiły jeszcze większe wrażenie. Zobaczcie, jak je zrobić i zaskoczcie nimi swoją Walentynkę! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery kruche ciasteczka Przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 157 głosów)


Ciasteczka walentynkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kruche ciasto 1.

    Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. W tym czasie z masła, przesianej mąki, cukru pudru oraz proszku do pieczenia zagniatamy plastyczne ciasto i wkładamy je do lodówki na 20 minut. 

  • ciastka-serduszka 2.

    Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 1 centymetra i wycinamy foremką kształty. Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Upieczone ciasteczka studzimy. 

Porady

  • Im dłużej schłodzimy ciasto w lodówce przez wałkowaniem, tym będzie ono bardziej kruche.
  • Upieczone ciasteczka należy przechowywać w puszce lub szczelnie zamkniętym słoju, aby długo pozostały kruche i chrupiące.
  • Jeśli zostanie nam nadmiar ciastek, możemy je zamienić w spód do ciasta. Wystarczy pokruszyć ciasteczka i wymieszać je z roztopionym masłem. Powstałą masą wykładamy foremkę i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Notka redakcyjna

Jak zrobić kruche ciasteczka walentynkowe?

Takie ciastka można przygotować na wiele różnych sposobów. Przedstawiony powyżej przepis na kruche ciasto możemy wzbogacić dodatkiem kakao, cynamonu czy ziarenek wanilii. Ciastka możemy też uformować w różne inne kształty. Przydadzą się tu foremki do ciasteczek o ciekawych kształtach. Świetnie sprawdzą się także stemple do ciastek, dzięki którym możemy wycisnąć w ciasteczkach piękne wzorki bądź napisy. Gotowe ciasteczka walentynkowe warto dodatkowo oblać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, polewą lub lukrem oraz udekorować wiórkami kokosowymi, orzechami lub bakaliami. Przydać się też mogą kolorowe pisaki cukrowe, którymi możemy wypisać na ciasteczkach imię drugiej połówki lub romantyczne życzenia. 

Ciekawym pomysłem na ciasteczka walentynkowe są też serduszka z dziurką w środku. Wystarczy wykroić foremkami serduszka, a w nich kieliszkiem zrobić otworu. Tak przygotowane ciastka układamy na blaszce, a do wyciętych dziurek wsypujemy pokruszone landrynki w różnych kolorach. Ciastka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut, a po tym czasie ostrożnie wyjmujemy je i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie wyjmujemy ciastka z blaszki, otrzymując w nich przepiękne cukrowe witraże.

Ciasteczka - przepisy fit i wege

Takie kruche ciastka można przygotować też w wydaniu dietetycznym. Wystarczy zamienić cukier na erytrytol. Z kolei wegańskie kruche ciasteczka przygotujemy na bazie masła orzechowego lub oleju kokosowego. Jeśli chcecie wyczarować kruche ciasteczka bezglutenowe, zamieńcie mąkę pszenną na drobno zmielone płatki owsiane lub użyjcie mieszanki mąki ziemniaczanej i kukurydzianej

Jak zapakować ciasteczka walentynkowe?

Aby przygotować walentynkowy prezent od serca, dobrze jest pięknie zapakować upieczone ciasteczka. Możemy kupić ozdobny słój, pojemnik lub puszkę, do której włożymy nasze wypieki, albo przygotować sakiewki z przezroczystej folii. Wystarczy wyciąć kwadratowy kawałek folii, ułożyć na jego środku stos ciasteczek jedno na drugim, a następnie zebrać wszystkie rogi i zawiązać je u góry wstążeczką. Można też kupić paterę lub półmisek i podarować komuś podwójny prezent w postaci domowych ciasteczek wraz z pięknym naczyniem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy