Ciastka maślane

Ciastka maślane to prosty, szybki i delikatny w smaku deser, który stanowi świetną bazę do różnych kombinacji. Kruche ciasteczka maślane świetne komponują się z delikatnymi kremami, czekoladą, domowymi przetworami, bakaliami, a także świeżymi owocami. Ciasteczka maślane świetnie sprawdzą się na święta, domowe imprezy czy też kinderbale – kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Zobaczcie, jak je zrobić!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery ciastka kruche ciasteczka ciasteczka maślane przekąski Przekąski na zimno

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
500 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 253 głosów)

Ciastka maślane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kruche ciasto 1.

    Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy do sypkich składników zimne masło i żółtka i wszystko szybko zagniatamy, aby ciasto miało jak najmniej kontaktu z ciepłem dłoni. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 h. 

  • ciastka 2.

    Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość maksymalnie 1 cm. Wycinamy dowolne kształty i układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.

  • pieczenie-ciastek 3.

    Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Możemy podawać je w takiej formie lub udekorować czekoladą, cukrem pudrem czy lukrem. Możemy przechowywać je kilka dni w szczelnie zamkniętej puszce lub pojemniku.

Kalorie: 500

Węglowodany: 65

Tłuszcz: 24

Białko: 6

Porady

  • Ważnymi składnikami kruchych ciastek maślanych jest masło i jajka, które powinny być zimne, najlepiej prosto z lodówki. Opcjonalnie, zamiast masła możemy wykorzystać margarynę. 
  • Ciastka maślane według naszego przepisu przygotowuje się z mąki pszennej, ale możemy użyć również mąki bezglutenowej, np. kokosowej czy orkiszowej. Świetnie sprawdzi się także uniwersalna mąka bezglutenowa, która dostępna jest w niemal każdym supermarkecie. Bezglutenowe ciasteczka maślane są równie smaczne jak te przygotowane z mąki pszennej! 
  • Ciasteczka maślane można przygotować również w wersji kakaowej – wystarczy do ciasta dodać ok. 40 g ciemnego kakao. 
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić ciastka maślane? 


Ciasteczka maślane są to jedne z najprostszych ciastek, dlatego też świetnie sprawdzą się dla osób, które stawiają pierwsze kroki w cukiernictwie. Ponadto przygotowuje się je z powszechnie dostępnych składników, które niemal każdy ma w swojej lodówce i spiżarni pod ręką, czyli: z masła (lub opcjonalnie margaryny), mąki pszennej, żółtka (można też bez niego) cukru pudru, cukru wanilinowego. Wszystkie składniki mieszamy i krótko zagniatamy, a następnie owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Następnie wyciągamy, wykrawamy ciasteczka, smarujemy żóltkiem i voilà – nasze ciasteczka maślane są gotowe. 


Ciastka maślane – dodatki 


Kruche ciasteczka maślane to doskonała baza do stworzenia niemal dowolnych kompozycji smakowych – są one bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, więc sprawdzą się też, gdy potrzebujemy czegoś szybkiego na ząb. Co więcej, za sprawą różnych foremek możemy przygotować ciasteczka maślane o niemal dowolnym kształcie – gwiazdek, księżyców, serduszek, a nawet ulubionych postaci bajek maluchów. Dzięki temu ciasteczka maślane sprawdzą się na różne okazje. Są one pyszne w same w sobie, jednakże możemy nieco je wzbogacić za sprawą dodatków. Ciasteczka maślane możemy serwować wraz z czekoladą i bakaliami, świetnie sprawdzą się również sezonowe owoce – truskawki, maliny, borówki, śliwki czy porzeczki. Oprócz tego możemy polać je lukrem, miodem, syropem klonowym czy też polewą czekoladową. Świetnym pomysłem jest zorganizowanie zabawy polegającej na dekorowaniu ciasteczek maślanych – dzięki temu w proces ich tworzenia możemy zaangażować całą rodzinę. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy