Ciastka maślane to prosty, szybki i delikatny w smaku deser, który stanowi świetną bazę do różnych kombinacji. Kruche ciasteczka maślane świetne komponują się z delikatnymi kremami, czekoladą, domowymi przetworami, bakaliami, a także świeżymi owocami. Ciasteczka maślane świetnie sprawdzą się na święta, domowe imprezy czy też kinderbale – kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Zobaczcie, jak je zrobić!
istock
(średnia 4.4 z 253 głosów)
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy do sypkich składników zimne masło i żółtka i wszystko szybko zagniatamy, aby ciasto miało jak najmniej kontaktu z ciepłem dłoni. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 h.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość maksymalnie 1 cm. Wycinamy dowolne kształty i układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Możemy podawać je w takiej formie lub udekorować czekoladą, cukrem pudrem czy lukrem. Możemy przechowywać je kilka dni w szczelnie zamkniętej puszce lub pojemniku.
Kalorie: 500
Węglowodany: 65
Tłuszcz: 24
Białko: 6
Porady
- Ważnymi składnikami kruchych ciastek maślanych jest masło i jajka, które powinny być zimne, najlepiej prosto z lodówki. Opcjonalnie, zamiast masła możemy wykorzystać margarynę.
- Ciastka maślane według naszego przepisu przygotowuje się z mąki pszennej, ale możemy użyć również mąki bezglutenowej, np. kokosowej czy orkiszowej. Świetnie sprawdzi się także uniwersalna mąka bezglutenowa, która dostępna jest w niemal każdym supermarkecie. Bezglutenowe ciasteczka maślane są równie smaczne jak te przygotowane z mąki pszennej!
- Ciasteczka maślane można przygotować również w wersji kakaowej – wystarczy do ciasta dodać ok. 40 g ciemnego kakao.
Ciasteczka maślane są to jedne z najprostszych ciastek, dlatego też świetnie sprawdzą się dla osób, które stawiają pierwsze kroki w cukiernictwie. Ponadto przygotowuje się je z powszechnie dostępnych składników, które niemal każdy ma w swojej lodówce i spiżarni pod ręką, czyli: z masła (lub opcjonalnie margaryny), mąki pszennej, żółtka (można też bez niego) cukru pudru, cukru wanilinowego. Wszystkie składniki mieszamy i krótko zagniatamy, a następnie owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Następnie wyciągamy, wykrawamy ciasteczka, smarujemy żóltkiem i voilà – nasze ciasteczka maślane są gotowe.
Kruche ciasteczka maślane to doskonała baza do stworzenia niemal dowolnych kompozycji smakowych – są one bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, więc sprawdzą się też, gdy potrzebujemy czegoś szybkiego na ząb. Co więcej, za sprawą różnych foremek możemy przygotować ciasteczka maślane o niemal dowolnym kształcie – gwiazdek, księżyców, serduszek, a nawet ulubionych postaci bajek maluchów. Dzięki temu ciasteczka maślane sprawdzą się na różne okazje. Są one pyszne w same w sobie, jednakże możemy nieco je wzbogacić za sprawą dodatków. Ciasteczka maślane możemy serwować wraz z czekoladą i bakaliami, świetnie sprawdzą się również sezonowe owoce – truskawki, maliny, borówki, śliwki czy porzeczki. Oprócz tego możemy polać je lukrem, miodem, syropem klonowym czy też polewą czekoladową. Świetnym pomysłem jest zorganizowanie zabawy polegającej na dekorowaniu ciasteczek maślanych – dzięki temu w proces ich tworzenia możemy zaangażować całą rodzinę.
Komentarze