Maślane Ciasteczka

Najpyszniejsze ciasteczka maślane, jakie robiłam i jadłam. Kruche, delikatne i pachnące masłem. Gotowe ciasteczka maślane możemy ozdobić według gustu - czekoladą, wiórkami kokosowymi czy lukrem.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
44 porcji
Ocena:

(średnia 4.67 z 66 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru (jeśli lubicie mniej słodkie ciasteczka maślane, idealnie będzie dodać 1/2 szklanki)
  • 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 zimna margaryna / masło
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka

Przygotowanie

  1. 1. Z podanych składników na ciasteczka maślane wyrabiamy gładkie i miękkie ciasto. Jeśli będzie się lepić, należy podsypywać stolnicę mąką.
  2. 2. Gotową masę na ciasteczka maślane wkładamy na 1h do lodówki / bądź na 15-20 min. do zamrażarki
  3. 3. Po schłodzeniu odrywamy spory kawałek ciasta, stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na cienki placek - grubość około 0,5-1cm - nasze ciasteczka maślane nieco urosną w trakcie pieczenia.
  4. 4. Foremką do ciasteczek wycinamy wzory. W zależności od pory roku i okazji - możemy zrobić ciasteczka maślane w formie kwiatków, serduszek, prezentów czy choinek.
  5. 5. Układamy je na blasze wyłożonej papierem
  6. 6. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 8-12 minut ( do momentu aż delikatnie zezłocą się na brzegach)
  7. 7. Po wyjęciu, ciasteczka maślane zostawiamy do ostygnięcia, możemy posypać je cukrem pudrem, udekorować wiórkami kokosowymi, lukrem czy czekoladą, albo wcinać bez niczego
  8. 8. Ostygnięte ciasteczka maślane są gotowe do zajadania. Możemy również przechować je na kolejny dzień w szczelnie zamykanym pojemniku.

Wskazówki

Ciasteczka maślane będą najsmaczniejsze, jeśli użyjemy dobrej jakości masła. Kremowe, wyraziste i bez dodatku soli będzie idealne.

przekąska kolacja deser dla dzieci ciasteczka maślane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze