REKLAMA

Tagliatelle ze szpinakiem ze słonecznikiem

Tagliatelle ze szpinakiem i słonecznikiem to bardzo szybkie i smaczne danie. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a efekt końcowy jest zachwycający. Makaron tagliatelle ze szpinakiem to sposób na pyszny obiad, który posmakuje zarówno małym jak i dużym. Pestki słonecznika to dodatek, który przyjemnie chrupie w ustach. Dzięki niemu makaron z warzywami w takiej wersji ma wyjątkowy i oryginalny smak. Zobacz, jak zrobić ten przepis i pokochaj to proste i wyśmienite danie!

dodany przez: Julita gotuje

dania z makaronem tagliatelle

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 188 głosów)


Kroki przygotowania:

  • cebula pokrojona 1.

    Jak zrobić tagliatelle ze szpinakiem? Zaczynamy od ugotowania wody na makaron. Wodę solimy – około 0,5 łyżki soli na 1,5 l wody. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na patelni. Czosnek obieramy, przeciskamy go przez praskę i dodajemy do cebuli. Całość podsmażamy pilnując by zarówno cebula jak i czosnek się nie spaliły. Następnie dodajemy szpinak i całość smażymy do całkowitego rozmrożenia szpinaku. Gdy to nastąpi zawartość patelni doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy również szczyptę gałki muszkatołowej. 

  • szpinak-liscie 2.

    W kolejnym kroku dodajemy śmietanę i całość szybko mieszamy. Szpinak gotujemy do momentu zgęstnienia sosu do pożądanej konsystencji. Gdy makaron już się ugotuje, odcedzamy go i dodajemy na patelnię ze szpinakiem. Zmniejszamy ogień i całość gotujemy jeszcze przez kilka chwil mieszając. Na drugiej patelni prażymy ziarna słonecznika. Gotowy makaron tagliatelle ze szpinakiem posypujemy słonecznikiem i podajemy.

Porady

  • W przepisie na makaron ze szpinakiem możemy wykorzystać zarówno szpinak mrożony jak i świeży.
     
  • Tagliatelle ze szpinakiem doskonale smakuje serwowane z dodatkiem startego sera. Najlepiej sprawdzi się tu ser typu parmezan lub grana padano. 
     

Notka redakcyjna

Przepis na domowy makaron

Domowy makaron nie jest tak skomplikowany w przygotowaniu jak może się wydawać. Obecnie mamy ogromny dostęp do różnego rodzaju makaronów w sklepach, jednak domowy makaron charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, którego nie sposób poznać kupując gotowce. Jak zrobić domowy makaron? Będziemy potrzebowali 2 szklanek mąki, 3 jajek i szczyptę soli. Mąkę przesiewamy i formujemy w niej dołek, do którego wsypujemy sól i rozmącone jajka. Ciasto wyrabiamy rękoma do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Gdy ciasto będzie już odpowiednio wyrobione, odkładamy je na około 10 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie dokładnie je rozwałkujemy, najcieniej jak to możliwe. Rozwałkowane placki ponownie zostawiamy do wyschnięcia na kilkanaście minut. Po tym czasie ciasto na makaron składamy piętrowo i kroimy w cienkie paseczki. Tak przygotowany domowy makaron pozostawiamy jeszcze do przeschnięcia. Tagliatelle ze szpinakiem przygotowane z domowego makaronu, smakuje obłędnie! Spróbuj!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy