Magdalenki to niewielkie francuskie ciasteczka w kształcie muszelki, pieczone w specjalnych foremkach. Są bardzo delikatne i aromatyczne, pachnące skórką z cytryny lub pomarańczy. Przepis na nie jest bardzo prosty, a przygotowanie wraz z upieczeniem zajmie niecałe 30 minut. Ciasteczka te są idealne do popołudniowej herbaty czy kawy. Polecamy przepis na wyborne magdalenki.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Składniki: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Należy wyjąć je z lodówki minimum 1 godzinę przed pieczeniem.
Piekarnik: nagrzewamy do 175°C.
Żółtka: oddzielamy je od białek i wkładamy do misy miksera, wsypujemy cukier i ubijamy tak długo, aż masa nabierze puszystości i będzie jasna, a cukier zupełnie się rozpuści.
Masło: roztapiamy je i studzimy.
Ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy przestudzone masło, skórkę z cytryny oraz sól. Mieszamy przy pomocy łyżki aż ciasto będzie gładkie.
Pieczenie: blaszki smarujemy masłem, przekładamy masę na 2/3 wysokości foremek. Magdalenki pieczemy ok. 15 minut, do ładnego zezłocenia.
Porady
- Do przygotowania magdalenek potrzebna jest specjalna foremka z charakterystycznymi wgłębieniami, najczęściej na 12 ciasteczek. Jeśli jednak takiej nie mamy, to w innej też wyjdą, smak się nie zmieni, jedynie będą wyglądały inaczej.
- Wykładając ciasto nie musimy robić tego idealnie i wygładzać. Ciasto podczas pieczenia rozleje się i wyrówna.
- Po upieczeniu formę zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ciasteczek nie wyciągamy od razu z foremek, muszą przestygnąć, gdyż gorące mogą się kruszyć. Wyjęte, studzimy na kratce.
- Do ciasta na magdalenki możemy dodatkowo dodać skórkę z cytryny, kilka kropli olejku cytrynowego lub skórkę pomarańczową i 2-3 krople olejku pomarańczowego.
- Magdalenki można przygotowywać w różnych smakach, odchodząc od podstawowego przepis. Możemy do ciasta dodać posiekane orzechy, rodzynki, kawałki czekolady, kakao, herbatę matcha. Upieczone i ostudzone ciasteczka możemy otoczyć w roztopionej czekoladzie, sosie karmelowym czy sosie waniliowym.
Komentarze