Ciasteczka z masłem orzechowym

Ocena:

4.42 (163)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady są bohaterami prostych i szybkich deserów. Upieką się w 15 minut. Kuszą smakiem fistaszkowego kremu i kakaowymi drobinkami, a do tego przyjemnie chrupią. Sprawdzą się na szybki podwieczorek lub drugie śniadanie. Można przechowywać je nawet przez tydzień w słoiku na łakocie. Przekonajcie się, jak błyskawicznie powstają ciastka z masłem orzechowym.

Składniki:

  • masło orzechowe  120 g

  • masło  100 g

  • cukier  120 g

  • mąka pszenna  160 g

  • jajka  1 szt.

  • proszek do pieczenia  4 g

  • sól  3 g

  • czekolada  50 g

Ciasteczka z masłem orzechowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby było miękkie, zanim zaczniemy pracę nad ciasteczkami. Dużą blachę wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Siekamy pół tabliczki czekolady (możemy także wykorzystać kropelki czekoladowe do wypieków).  

  • Krok 2:

    Masa na ciasteczka: miękkie masło ucieramy z masłem orzechowym i cukrem (białym lub trzcinowym) na jednolitą masę. Dodajemy jajko. Miksujemy przez kilka minut. W oddzielnej misce mieszamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Łączymy suche składniki z maślaną masą za pomocą łyżki lub szpatułki. Na koniec dosypujemy czekoladę. Ponownie mieszamy. 

  • Krok 3:

    Pieczenie: wykładamy porcje masy na przygotowaną blachę. Możemy to zrobić za pomocą łyżki do lodów. Lekko spłaszczamy każdą kulkę. Pamiętajmy, żeby zostawić między nimi odstęp, ponieważ podczas obróbki termicznej zwiększą swoją średnicę. Ciasteczka z masłem orzechowym pieczemy przez około 15 minut. W środku będą wydawać się jeszcze miękkie, ale po wystygnięciu staną się zwarte i kruche. 

Porady

  • Z podanego przepisu otrzymamy około 13 ciastek o średnicy 7 cm. Polecamy studzić je na kratce cukierniczej. Dzięki temu nie zaparzą się od spodu i będą przyjemnie chrupać.  
  • Do masy na ciasteczka z masła orzechowego możemy dodać szczyptę cynamonu lub cukier waniliowy.  
  • Jeśli chcemy dołożyć do wypieku porcję błonnika pokarmowego i soli mineralnych, zróbmy ciasteczka owsiane z masłem orzechowym. Można dołożyć do nich także kawałki fistaszków, pistacji lub migdałów, a nawet pestki dyni lub nasiona słonecznika.   
  • Amerykańskie ciastka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady są pyszne od razu po przestudzeniu, jeszcze tego samego dnia, ale można je przechowywać w ulubionym zamykanym słoju nawet przez tydzień. Warto mieć je pod ręką na nieoczkiwane przyjście gości. 
  • Masę możemy połączyć z dowolnym rodzajem czekolady. Jeśli nie lubimy bardzo słodkich wypieków, wykorzystajmy tabliczkę o dużej zawartości kakao (na przykład 70%).  
  • Przepis na kruche ciasteczka z masłem orzechowym można urozmaicać różnymi dodatkami. Wspomnieliśmy już o płatkach owsianych i orzechach. Oprócz tego można wykorzystać bakalie, takie jak rodzynki, suszona żurawina i wiórki kokosowe. Sprawdzą się też kawałki świeżych owoców, na przykład bananów lub jabłek. Każde ciastko z masłem orzechowym można udekorować przetworami domowej roboty. Pasuje tu na przykład dżem z malin. W takim przypadku najlepiej zrobić wgłębienie w porcji nieupieczonej jeszcze masy, które wypełnimy później konfiturą.   
  • Jeśli mamy w wyposażeniu kuchni blender kielichowy o dużej mocy, możemy sami przyrządzić masło orzechowe. Prażone fistaszki należy cierpliwie miksować, aż zacznie wytrącać się z nich tłuszcz i stworzą jednolitą masę.  
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne