Ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą to propozycja duetu Dziewczyny z wypiekami - Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat - prosto z książki "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku" z wydawnictwa Burda Książki. Ciasteczka z masłem orzechowym kuszą ciekawym smakiem orzechów, a dodatek białej czekolady doda im słodyczy, z kolei słone precelki lub paluszki - charakterystycznego, smakowitego kontrastu.
Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku / Wydawnictwo Burda Książki
(średnia 4.43 z 161 głosów)
W misce umieść miękkie masło oraz masło orzechowe. Dodaj cukry – biały i brązowy – i dokładnie mieszaj za pomocą szpatułki albo drewnianej łyżki. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej przez sito. Dodaj do masy razem z solą. Wymieszaj.
Czekoladę pokrój w kostkę i dodaj do ciasta. Uformuj z ciasta kulki wielkości dwóch orzechów włoskich lub mniejszych. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszcz ręką i na każdym umieść po dwa precle.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Piecz ciastka przez 12 minut. Nie dłużej, bo będą suche w środku. Ciastka wyjmij z piekarnika i spłaszcz za pomocą jakiegoś płaskiego kuchennego narzędzia. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Porady
Ciasteczka są pyszne po przestudzeniu jeszcze tego samego dnia, ale można je przechowywać w ulubionym słoju na ciasteczka i będą równie smaczne. Gwarantujemy jednak, że tak jak pozostałe wypieki i desery z książki "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku" znikną błyskawicznie.
Kolejna odsłona cukierniczych cudów autorstwa Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat otwiera nam ich świat. Mamy tu inspirowane włoską radością życia panna cottę i „Ferrero Rocher ”, mamy lekkie, rozpływające się w ustach, przenoszące nas do Hiszpanii serniczki o smaku pinacolady , i wreszcie mamy też przepisy dzięki którym znowu, jak w dzieciństwie, trafiamy do babcinej kuchni polskie pączki, szarlotkę czy faworki.
Komentarze