REKLAMA

Sernik bez spodu

Sernik bez spodu to ulubiony deser wielu łasuchów. Można go podawać ze świeżymi owocami, lodami lub sosem czekoladowym. Warto przygotować ten sernik z 2 kg twarogu na dużej blasze. Dzięki temu będzie to świetny wypiek dla całej rodziny, a nawet niespodziewani goście zostaną poczęstowani. To zdecydowanie sernik bez spodu, który zawsze się udaje. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki Desery

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.13 z 237 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Maliny 1.

    Sernik bez spodu to szybsza wersja klasycznego sernika. Jest bardzo delikatny i łatwy w przygotowaniu. Jak zrobić sernik bez spodu? Pracę zaczynamy od przygotowania frużeliny. Maliny (mogą być mrożone) umieszczamy w garnku, zasypujemy 350 g cukru i dodajemy 25 g cukru waniliowego. Stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Mieszając, wsypujemy 160 g proszku budyniowego i gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do wystygnięcia.

  • Sernik bez spodu - ser 2.

    Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Jak zrobić masę serową na sernik bez spodu? Masło ucieramy z 350 g cukru i z 25 g cukru waniliowego na puszystą masę. Stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Dodajemy trzykrotnie mielony twaróg oraz 160 g budyniu w proszku i dalej ucieramy, aż powstanie pulchna masa.

  • Sernik bez spodu - masa 3.

    Na natłuszczoną blachę 24 x 35 cm wylewamy wcześniej przygotowaną masę serową. Na nią, niewielkimi porcjami, nakładamy frużelinę, tworząc efekt „łatek". Sernik bez spodu pieczemy 70–80 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C, aż ser się lekko przyrumieni. Sernik bez spodu z budyniem pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Pyszny sernik schładzamy w lodówce przez kilka godzin. 

Porady

  • Blachę na sernik bez spodu wyłóż papierem pergaminowym, dzięki temu ciasto nie przyklei się do blachy. Zadbaj o to, aby ser na sernik pieczony był dobrej jakości. Wybierz ser tłusty i gęsty. 
  • Sernik bez spodu będzie jeszcze bardziej puszysty, gdy osobno utrzesz żółtka, a osobno ubijesz białka. Pamiętaj jednak, żeby białko delikatnie połączyć z resztą składników. Do mieszania białek z masą serową najlepiej użyć silikonowej lub drewnianej łyżki.
  • Smak sernika bez spodu możesz wzmocnić dodając do niego startą skórkę cytryny, rodzynki lub kandyzowaną skórkę pomarańczy. Do masy serowej warto dodać szczyptę soli, ponieważ sól dodana do słodkich wypieków wydobywa i podkreśla słodki smak deserów. 
  • Frużelinę do sernika bez ciasta możesz przygotować z innych owoców sezonowych np. wiśni, brzoskwi, jagód lub truskawek. 
  • Jak długo piec sernik bez spodu? Sennik bez spodu przygotowany z 2kg sera trzeba piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przynajmniej przez 70 minut i pozostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, dzięki temu sernik nie opadnie. 
    Jeśli posmakował Ci ten przepis, spróbuj też szybkiego sernika bez sera i  przepis na klasyczny sernik krakowski

Notka redakcyjna

Prosty sernik z wiaderka 

Przepisów na sernik z wiaderka jest wiele. Zobacz przepis na delikatny sernik z wiaderka, który zawsze się udaje, nie zawiera mąki, a dodatkowo nie opada. Puszysty sernik bez spodu jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Jak go zrobić? 9 żółtek mieszamy z 1,5 szklanki cukru pudru. Dodajemy 200g stopionego i wystudzonego masła, szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Porcjami dodajemy ser z wiaderka (wybierz ser trzykrotnie mielony) i wsypujemy 2 budynie waniliowe. Ubijamy białka i delikatnie łączymy składniki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy sernik na 45 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy sernik. Sernik z sera z wiaderka najlepiej smakuje następnego dnia. Sernik, który nie jest wystarczająco wystudzony będzie miał konsystencję budyniu, dlatego warto poczekać i dokładnie wystudzić sernik. Przed podaniem warto posypać go cukrem pudrem lub polać sosem czekoladowy. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy