Sernik bez spodu

Sernik bez spodu to szybsza wersja tego tradycyjnego wypieku, ale nie mniej doskonała – u nas dodatkowo zapieczony z malinami. Można go podawać ze świeżymi owocami, lodami lub sosem czekoladowym. To odpowiednie ciasto na podwieczorek, ale sprawdzi się również na święta i inne wyjątkowe okazje. Podajemy prosty przepis na sernik, który zawsze się udaje.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki desery

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.13 z 237 głosów)

Sernik bez spodu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Maliny 1.

    Frużelina: maliny (mogą być mrożone) umieszczamy w garnku, zasypujemy 350 g cukru i dodajemy 25 g cukru waniliowego. Stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Mieszając, wsypujemy 160 g proszku budyniowego i gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do wystygnięcia.

  • Sernik bez spodu - ser 2.

    Masa serowa: masło ucieramy z 350 g cukru i z 25 g cukru waniliowego na puszystą masę. Stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Dodajemy trzykrotnie mielony twaróg oraz 160 g budyniu w proszku i dalej miksujemy, aż powstanie pulchna masa.

  • Sernik bez spodu - masa 3.

    Pieczenie: na natłuszczoną blachę 24x35 cm wylewamy wcześniej przygotowaną masę serową. Na nią, niewielkimi porcjami, nakładamy frużelinę, tworząc efekt „łatek". Sernik bez spodu pieczemy 70–80 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C, aż ser się lekko przyrumieni. Pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Na koniec schładzamy go w lodówce przez kilka godzin.

Porady

  • Blachę na sernik bez spodu wyłóż papierem pergaminowym, dzięki temu ciasto nie przyklei się do formy. Ewentualnie możemy też dokładnie wysmarować naczynie i obsypać bułką tartą.
  • Puszysty sernik bez spodu powstanie, gdy osobno utrzemy żółtka, a osobno ubijemy pianę z białek. Pamiętaj jednak, żeby białko delikatnie połączyć z resztą składników. Do mieszania najlepiej użyć silikonowej lub drewnianej łyżki.
  • Smak ciasta można podkreślić, dodając do niego startą skórkę cytryny lub kandyzowaną skórkę pomarańczy, często robi się również sernik z rodzynkami bez spodu. Do masy serowej warto dodać szczyptę soli, ponieważ sól dodana do słodkich wypieków wydobywa i podkreśla słodki smak deserów.
  • Frużelinę do sernika bez ciasta możesz przygotować z innych owoców sezonowych np. wiśni, brzoskwiń, jagód lub truskawek.
  • Sernik bez spodu, który zawsze się udaje to podstawa w każdej kuchni, dzięki temu mamy pewność, że nic nas nie zaskoczy, zwłaszcza, gdy nie mamy czasu na poprawki.
  • Sernik bez spodu z budyniem sprawia, że ciasto ma bardziej zwartą konsystencję, ale jeśli nie lubimy tego dodatku to możemy go pominąć lub zastąpić niewielką ilością mąki ziemniaczanej.
  • Jedną z bardziej popularnych wersji tego ciasta jest sernik bez spodu z brzoskwiniami – zazwyczaj dodaje się te z puszki, a na wierzchu można dodatkowo zrobić piankę z białek jajka.

Notka redakcyjna

Sernik bez spodu z wiaderka

Jeśli nie mamy czasu na trzykrotne mielenie sera, bez problemu może zrobić sernik z wiaderka bez spodu – efekt będzie porównywalny, zwłaszcza, gdy wybierzemy produkt dobrej jakości. Przepisów jest wiele, z powodzeniem możemy zrobić go według tej samej receptury.


Puszysty sernik bez spodu jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Jak go zrobić? 9 żółtek mieszamy z 1,5 szklanki cukru pudru. Dodajemy 200 g stopionego i wystudzonego masła, szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Porcjami dodajemy ser z wiaderka i wsypujemy 2 budynie waniliowe. Ubijamy białka i delikatnie łączymy składniki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy ciasto na 45 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy sernik. Sernik najlepiej smakuje następnego dnia. Jeśli nie będzie wystarczająco wystudzony będzie miał konsystencję budyniu, dlatego warto poczekać, aż całkowicie ostygnie, a nawet można wstawić go na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem warto posypać go cukrem pudrem lub polać sosem czekoladowym.


Z czym można zrobić sernik?

Jedną z bardziej popularnych wersji tego ciasta jest sernik bez spodu z brzoskwiniami – zazwyczaj dodaje się te z puszki. Jeśli mamy więcej czasu to warto pokusić się o zrobienie spodu z półkruchego ciasta (połowę porcji zostawiamy na górę). Na nim wylewamy masę serową. Dodatkowo ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i wykładamy na serze. Wierzch obsypujemy ciastem, które przygotowywaliśmy wcześniej, a było w połowie wykorzystane na spód lub z kruszonką.


Spody do sernika można robić na różne sposoby. Sprawdzi się tu masa ze zmielony nerkowców lub orzechów laskowych, połączona z daktylami. W wersji szybszej będzie to warstwa z herbatników lub krakersów, rozłożonych w całości bądź pokruszonych i wymieszanych z płynnym masłem.


Alternatywą dla zwykłego sernika jest seromakowiec, w którym jedną z części stanowi mak. Może on być trzykrotnie zmielony lub gotowy z puszki. Tylko tu trzeba zwracać uwagę na skład produktu, ponieważ duża część ma niezdrowe dodatki lub małą zawartość maku, często pojawia się też cukier, co trzeba uwzględnić, żeby ciasto nie wyszło zbyt słodkie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy