Sernik nowojorski

Przepis restauracji MITMI z książki "Najlepsze przepisy najlepszych restauracji".

Dodany przez:

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Masa serowa:
  • 700 g twarogu trzykrotnie mielonego, pełnotłustego
  • 5 jajek
  • 450 g śmietany 22%
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 65 g mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 300 g cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • cukier brązowy do posypania sernika

Przygotowanie

  1. Spód sernika: Mąkę pszenną przesiej z cynamonem.
  2. Dodaj posiekane zimne masło, jajko, cukier, sól oraz wodę i szybko zagniataj przez około 4–5 minut, do uzyskania jednolitej masy.
  3. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  4. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Ciasto zetrzyj na tarce i wylep nim dno tortownicy.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz około 20 minut, aż ciasto się zrumieni, i odstaw do wystygnięcia
  7. Wierzch sernika:
  8. Do dużej miski wlej śmietanę, jogurt grecki, twaróg i miksuj, aż składniki dobrze się połączą.
  9. Dodaj skórkę z cytryny, skrobię ziemniaczaną, ziarenka wanilii i dokładnie wymieszaj, żeby pozbyć się grudek.
  10. Do osobnego naczynia wbij jaja i miksuj je na wysokich obrotach, stopniowo dodając cukier, aż otrzymasz puszystą masę.
  11. Do masy twarogowej stopniowo dodawaj masę jajeczną, delikatnie mieszając, aż do połączenia się składników.
  12. Gotową masę wylej na przygotowany wcześniej kruchy spód. Piecz 3 godziny w temperaturze 90°C.
  13. Sernik podawaj na zimno. Przed podaniem posyp wierzch brązowym cukrem i – jeśli posiadasz – opal wierzch palnikiem.

Wskazówki

Tradycyjny New York Cheesecake popularność zdobył z początkiem XX wieku, kiedy to każda szanująca się Restauracja podawała własną wersję tego wyjątkowego deseru. My również stworzyliśmy swoją! Delikatny, kremowy, długo pieczony w niskiej temperaturze, gęsty i satynowy w smaku sernik szybko stał się jednym z flagowych deserów naszej Restauracji.

 

Jeśli chcesz, żeby Twój sernik był bardziej efektowny, będziesz potrzebował palnika kuchennego do skarmelizowania cukru na wierzchu

Przepis na sernik idealny - znajdź najlepszy!

sernik twaróg restauracje restaurant week sernik nowojorski
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy