Sernik z makiem przygotowuje się na kruchym spodzie, na który wykłada się kolejno masę makową i masę serową. Całość wieńczy polewa czekoladowa. Świetnie sprawdza się w roli świątecznego wypieku. Ale z powodzeniem można zrobić go również na inną okazję. Seromakowiec dobrze komponuje się z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. Poniżej podajemy prosty przepis na sernik z makiem z puszki, które zawsze się udaje!
A. Rogalski
Kruche ciasto: z mąki pszennej (325 g), proszku do pieczenia (5 g), zimnego masła (125 g) - siekamy je nożem, cukru pudru (125 g) oraz żółtek (2 szt.) szybko zagniatamy ciasto. Wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Formujemy w kulę i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 60 minut.
Podpiekanie spodu: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W tym czasie blachę na ciasto smarujemy tłuszczem, np. masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 10–15 minut.
Masa makowa: mak z puszki wymieszać z jajkiem i bułką tartą. Opcjonalnie można dodać bakalie.
Białka: oddzielamy je od żółtek (zostawiamy je do masy serowej). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Masa serowa: miękkie masło (125 g) ucieramy z cukrem (30 g) na puszystą masę. Nie przerywamy miksowania i dodajemy żółtka (4 szt.), a następnie partiami ser. Dolewamy kilka kropel olejku migdałowego i wsypujemy – mieszamy. Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.
Układanie warstw: na podpieczony spód wykładamy masę makową i wyrównujemy. Na nią wylewamy masę serową, równomiernie rozprowadzamy po całości.
Pieczenie: sernik z makiem wkładamy na środkową półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy go 60 minut.
Polewa czekoladowa: czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy 50 ml śmietany 30% - rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nakładamy na wystudzony seromak.
Porady
- Sernik z makiem według naszego przepisu polecamy zrobić w formie o wymiarach 24x24 cm, dzięki temu warstwy ciasta nie będą zbyt cienkie ani zbyt grube.
- Do ciasta kruchego dodajemy dwa małe żółtka – jeśli mamy wyjątkowo duże, to może być jedno.
- Polewę czekoladową do sernika z makiem możemy zrobić również z gorzkiej czekolady, dzięki temu ciasto będzie mniej słodkie.
- Zamiast polewy czekoladowej możemy zrobić lukier, najlepiej wersję z dodatkiem soku cytrynowego. Dodatkowo można dodać do niego skórkę pomarańczową.
- Jak zrobić puszysty sernik z makiem? Sekret tkwi w dobrze zmielonym twarogu - nawet trzykrotnie. Dlatego jeśli tylko mamy czas, warto się pokusić o wykonanie tej dodatkowej czynności. Lepszy efekt uzyskamy również samodzielnie mieląc mak.
- Puszysty sernik z makiem wyjdzie dzięki dodatkowi piany z białek – składnik ten został uwzględniony w naszym przepisie.
- Zarówno do masy serowej, jak i makowej można dodać bakalie, rodzynki, żurawinę lub posiekane orzechy.
Przygotowanie sernika z makiem z puszki jest z całą pewnością stosunkowo proste, a przede wszystkim niezwykle szybkie. Niemniej jednak taki seromakowiec może nieco gorzej smakować, a mak może być zbity. Dlatego też dobrym pomysłem jest samodzielne przyrządzenie masy makowej. Wystarczy suchy mak zalać wrzącą wodą lub mlekiem i pozostawić pod przykryciem na ok. 60 minut (można też na całą noc). Następnie mak odsączamy i odciskamy z nadmiaru wody. Ważne, żeby był całkowicie suchy, w tym celu można go przełożyć na czystą ściereczkę i mocno ścisnąć całość. Potem rozpuszczamy masło, lekko studzimy i dodajemy do maku, dokładamy miód (lub drobny cukier) oraz odrobinę alkoholu (wódki) lub aromatu, np. migdałowego. Do takiego maku możemy dorzucić bakalie i kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
Alternatywą jest też gotowy mak zmielony, ale bez żadnych dodatków. Można go kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach. Nie będzie to gotowa masa makowa z puszki, tylko dobrej jakości półprodukt.
Masa makowa pasuje nie tylko do seromakowca, ale również do innych ciast, robi się z niej kutię – tradycyjną potrawę wigilijną, kluski z makiem i oczywiście makowiec.
Serniki można przygotowywać na różne sposoby, również te z makiem.
Komentarze