Sernik chałwowy

Mało które ciasto doczekało się tylu sposobów podania i przygotowania, co sernik. Jednym z nich jest sernik chałwowy. Przepis na sernik chałwowy to nic innego, jak receptura na klasyczny wypiek z mielonego twarogu wzbogacona o orientalny przysmak. Sernik chałwowy będzie pyszny z każdym rodzajem chałwy - waniliową, sezamową, orzechową czy każdą inną, którą lubimy. Podpowiadamy, jak zrobić sernik chałwowy.

CiastasernikiDeseryCiasto

Czas przygotowania:
90 min.
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 166 głosów)

Kroki wykonania:

  • maslo-cukier1.Tortownicę na sernik chałwowy natłuszczamy masłem bądź margaryną i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy formę papierem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, rozkruszoną chałwę, mleko skondensowane i po łyżce sera, aż masa będzie w miarę gładka. Kiedy masa serowa będzie już miała odpowiednią konsystencję (grudki chałwy mogą być trochę wyczuwalne), wlewamy ją do tortownicy. Sernik wyrównujemy łyżką z wierzchu.
  • sernik-chalwowy2.Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Wstawiamy sernik, po 10 minutach pieczenia temperaturę zmniejszamy do 160°C i dalej pieczemy przez około godzinę. Po tym czasie sprawdzamy wypieczenie sernika patyczkiem. Sernik chałwowy powinien być dobrze ścięty, zwięzły. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozwalamy sernikowi ostygnąć. W tym czasie przygotowujemy polewę do sernika. Roztapiamy czekoladę i dodajemy mleko (niekondensowane) – nie za dużo, żeby polewa nie była zbyt rzadka, ale to oczywiście zależy od tego, jaką konsystencję polewy chcemy uzyskać. Kiedy sernik chałwowy już ostygnie, polewamy lub smarujemy go polewą czekoladową.

Porady

  • Powyższy przepis na sernik chałwowy zawiera trzykrotnie mielony twaróg. Możesz zmielić twaróg samodzielnie maszynką do mielenia, ale równie dobry będzie gotowy produkt.

Sernik na spodzie chałwowym

Powyższy przepis na sernik chałwowy jest podobny do przepisu na klasyczny sernik wiedeński - czyli taki, który jest pieczony bez spodu. Dla fanów chałwy ciekawym pomysłem będzie sernik podwójnie chałwowy, to znaczy na chałwowym spodzie. Do jego wykonania będziesz potrzebować

  • 190 g dowolnych herbatników
  • 2 łyżek roztopionego masła
  • około 50 g chałwy

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mielimy na gładką masę. Następnie chałwowy spód do sernika wykładamy na dno formy, jak najmocniej uklepujemy i schładzamy w lodówce przez około 1-2 godziny. Po tym czasie na chałwowy spód wylewamy serową masę i pieczemy według wskazówek w przepisie.  

Polewa chałwowa na sernik

Aby sernik był jeszcze bardziej chałwowy, polewę czekoladową możemy zastąpić polewą chałwową. Aby ją przygotować, będziemy potrzebować 100 g chałwy i 70 g śmietany kremówki (30% lub 36%, nieubitej). Chałwę rozkruszamy i wrzucamy do rondelka, po czym zalewamy śmietaną kremówką. Podgrzewamy do momentu, aż chałwa rozpuści się w śmietanie i odstawiamy do schłodzenia. Kiedy ostygnie, polewamy nią sernik chałwowy i odstawiamy ciasto do ostudzenia.

Czytaj także: Chałwa – co warto wiedzieć o tym przysmaku

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy