Sernik chałwowy

Ocena:

4.47 (172)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Sernik chałwowy to przepyszna wariacja na temat tego tradycyjnego wypieku. Klasyczna receptura z mielonego twarogu została wzbogacona o orientalny, sezamowy przysmak. Pasuje do niej każdy rodzaj chałwy – waniliowa, orzechowa lub po prostu ta, którą lubimy najbardziej. Taki wypiek świetnie zaprezentuje się na świątecznym stole. Podpowiadamy, jak zrobić sernik z chałwą.  

Składniki:

  • herbatniki  100 g

  • masło  50 g

  • jajka  4 szt.

  • chałwa  450 g

  • twaróg  800 g

  • śmietana 30%  195 ml

  • mąka ziemniaczana  50 g

  • cukier  150 g

Sernik chałwowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy pergaminem. Piekarnik nastawiamy na 170°C, grzałki góra-dół. Twaróg przepuszczamy 2–3 razy przez maszynkę do mielenia. 

  • Krok 2:

    Spód: herbatniki mielimy na piasek za pomocą malaksera lub rozdrabniamy w moździerzu. Masło roztapiamy w rondelku lub mikrofali i łączymy z poruszonymi ciastkami. Tak przygotowaną masą wykładamy dno foremki. Dociskamy ją za pomocą łyżki i wkładamy do lodówki. 

  • Krok 3:

    Masa serowa: 300 g chałwy kruszymy i wkładamy do rondelka. Zalewamy ją 125 ml śmietanki. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję. Studzimy. Zmielony twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ciągle mieszając. Do miski dolewamy wystudzoną chałwę ze śmietanką i dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia składników.

  • Krok 4:

    Pieczenie: masę serową wylewamy na spód z ciastek i wyrównujemy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Na dolnej półce ustawiamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, żeby uzyskać parę. Dzięki temu sernik chałwowy wyjdzie wilgotny i nie będzie pękał. Pieczemy przez godzinę. Wyjmujemy i studzimy. 

  • Krok 5:

    Polewa: 100 g chałwy kruszymy i zalewamy 70 ml śmietanki. Mieszamy, żeby nie było grudek. Podgrzewamy, aż polewa lekko zgęstnieje. Studzimy. 

  • Krok 6:

    Dekoracja: na wierzch sernika wylewamy przygotowany krem. Pozostałą chałwę (50 g) kruszymy i posypujemy nią ciasto. 

Porady

  • Po skończonym pieczeniu nie wyjmujemy sernika od razu, ale wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. W ten sposób ciasto będzie stopniowo stygło. Gwałtowna różnica temperatur może sprawić, że masa chałwowa się zapadnie. 
  • Wypiek będzie smakował najlepiej po 12 godzinach chłodzenia w lodówce lub w zimnym pomieszczeniu. 
  • Sernik chałwowy możemy także upiec na kruchym spodzie – tradycyjnym lub z dodatkiem kakao, tak jak przyrządza się ciasto na sernik królewski
  • Twaróg na sernik z chałwą najlepiej jest zmielić trzykrotnie, dzięki czemu będzie puszysty. Możemy również użyć gotowego serka z wiaderka. To dobre rozwiązanie, gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Warto jednak wybierać tylko produkty dobrej jakości, bez dodatków zagęszczających masę, konserwantów i cukru. 
  • Masę serową możemy wzbogacić o bakalie, takie jak rodzynki lub żurawina, a nawet suszone śliwki. 
  • Przepis na sernik chałwowy wymaga wstawienia do piekarnika naczynia z wodą, ale możemy też użyć trybu pieczenia parowego, jeśli mamy taką opcję, lub przyrządzić ciasto w kąpieli wodnej. 
  • Śmietanę kremówkę, którą dodajemy do masy serowej, możemy zastąpić jogurtem greckim. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak ozdobić sernik chałwowy? 

Sernik z chałwą to świetny pomysł na świąteczny deser, zwłaszcza jeśli znudziła nam się tradycyjna wersja tego wypieku. Możemy go ozdobić kremową polewą o tym samym smaku lub wykorzystać inne dodatki i dekoracje, takie jak: 

  • lukier królewski – polewa domowej roboty na bazie białek i cukru. To bardziej wykwintna wersja szybkiego lukru z cukru pudru. Dodatek soku z cytryny zapewni sernikowi odrobinę cytrusowej świeżości
  • polewa krówkowa – sernik chałwowy z kajmakiem lub karmelem to dekadenckie rozwiązanie, które sprawdzi się na Wielkanoc i przypadnie do gustu miłośnikom słodkich mazurków. Możemy wykorzystać masę krówkową z puszki lub przyrządzić ją samodzielnie z mleka skondensowanego.  
  • krem czekoladowy ganache – z białej, gorzkiej lub mlecznej czekolady. Możemy także przyrządzić polewę kakaową. 
  • orzechy – włoskie, laskowe lub migdały. Z chałwą świetnie komponują się także nasiona sezamu. 
  • frużelina lub konfitura z wiśni – sprawdzone połączenie, które można spotkać także w cieście chałwowiec z wiśniami. 

Sernik z chałwą – inne wersje 

Puszysty sernik chałwowy możemy przyrządzić na kilka sposobów. Wiemy już, że do wyboru mamy różnego rodzaju słodkie dekoracje, ale to nie jedyne urozmaicenie, które możemy wprowadzić. Oto kilka pomysłów: 

  • Sernik chałwowy z mascarpone – twaróg możemy połączyć ze śmietankowym, włoskim serkiem. Wypiek będzie wtedy wyjątkowo kremowy i treściwy. 
  • Kremowy sernik z tahini – proponujemy dodanie do masy serowej pasty sezamowej zamiast gotowej chałwy. Możemy kupić ją w sklepie lub przyrządzić samodzielnie. Domowa tahini przyda nam się nie tylko do stworzenia sernika, ale także innych wypieków lub wytrawnych dań. 
  • Sernik z chałwą i lemon curd – ten słodki i kwaskowy dodatek nada deserowi zupełnie inny charakter. Możemy też zrobić podobny krem na bazie mandarynek lub pomarańczy. 
  • Prosty sernik chałwowy bez spodu – w tej wersji masę wylewamy bezpośrednio do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Powstaje wtedy wypiek w stylu klasycznego sernika wiedeńskiego.  

Sernik chałwowy bez pieczenia  

Spód z pokruszonych herbatników nie wymaga pieczenia, może warto ułatwić sobie życie i zrobić także masę serową na zimno? Wystarczy, że zastąpimy mąkę ziemniaczaną żelatyną. Rozpuszczamy ją w gorącej wodzie, studzimy i cienkim strumykiem dolewamy do pozostałych, zmiksowanych składników. Masę chłodzimy w lodówce, aż całkowicie stężeje. W ten sposób powstanie szybka, pyszna pianka. 

Sernik chałwowy na zimno możemy także zrobić na biszkoptach, pierniczkach korzennych lub ciasteczkach owsianych. Do spodu z rozdrobnionych herbatników warto dodać pokruszoną chałwę. Składnik ten będzie się wtedy znajdować we wszystkich elementach ciasta. Taki potrójnie chałwowy sernik to świetny pomysł dla miłośników tego sezamowego przysmaku. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne