Sernik chałwowy to przepyszna wariacja na temat tego tradycyjnego wypieku. Klasyczna receptura z mielonego twarogu została wzbogacona o orientalny przysmak. Pasuje do niego każdy rodzaj chałwy – waniliowa, sezamowa, orzechowa lub po prostu ta, którą najbardziej lubimy. Taki wypiek z pewnością odnajdzie się na świątecznym stole. Podpowiadamy, jak zrobić sernik z chałwą.
Sernik chałwowy: tortownicę natłuszczamy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy formę papierem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, rozkruszoną chałwę, mleko skondensowane i po łyżce sera, aż masa będzie w miarę gładka. Kiedy masa serowa będzie już miała odpowiednią konsystencję (grudki chałwy mogą być trochę wyczuwalne), wlewamy ją do tortownicy. Sernik wyrównujemy łyżką z wierzchu.
Pieczenie sernika chałwowego: piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Wstawiamy ciasto, po 10 minutach pieczenia temperaturę zmniejszamy do 160°C i dalej pieczemy przez około godzinę. Po tym czasie sprawdzamy wypieczenie sernika patyczkiem, powinien być dobrze ścięty, zwięzły. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozwalamy mu ostygnąć.
Polewa czekoladowa: gdy sernik stygnie, przygotowujemy polewę. Roztapiamy czekoladę i dodajemy mleko (niekondensowane) – nie za dużo, żeby polewa nie była zbyt rzadka, ale to oczywiście zależy od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać. Kiedy sernik chałwowy już ostygnie, smarujemy go polewą czekoladową.
Porady
- Ser na sernik chałwowy najlepiej jest zmielić trzykrotnie, dzięki temu będzie puszysty. W tym celu przyda nam się maszynka do mielenia.
- Sernik chałwowy można przygotować również z sera z wiaderka. To dobre rozwiązanie, gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Jednak warto wybierać tylko produkty dobrej jakości, bez dodatków, zagęszczających masę, konserwantów i cukru.
- Zamiast polewy czekoladowej sernik chałwowy można ozdobić lukrem domowej roboty lub polewą karmelową. Dodatkowo można ozdobić go kawałkami chałwy lub orzechami.
- Masę serową można wzbogacić dodatkowo o rodzynki lub żurawinę, a nawet o suszone śliwki.
- Równie dobrze smakuje sernik chałwowy na kruchym spodzie lub z ciasta czekoladowego, jak w najbardziej znanym, serniku królewskim.
Powyższy przepis na sernik chałwowy jest podobny do przepisu na klasyczny sernik wiedeński – czyli taki, który jest pieczony bez spodu. Jednak prawdziwym fanom chałwy proponujemy postawienie dodatkowo na spód chałwowy.
Do jego wykonania będziemy potrzebować:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mielimy na gładką masę. Następnie chałwowy spód do sernika wykładamy na dno formy, jak najmocniej uklepujemy i schładzamy w lodówce przez około 1–2 godziny. Po tym czasie wylewamy na niego masę serowo–chałwową. Pieczemy według wskazówek podanych w przepisie powyżej.
Sernik potrójnie chałwowy powstanie, gdy polewę czekoladową zastąpimy chałwową. Przepis jest naprawdę prosty. Będziemy potrzebować 100 g chałwy i 70 g śmietany kremówki (30% lub 36%, nieubitej). Chałwę rozkruszamy i wrzucamy do rondelka, po czym zalewamy śmietaną kremówką. Podgrzewamy do momentu, aż chałwa rozpuści się w śmietanie i odstawiamy do schłodzenia. Kiedy ostygnie, polewamy nią sernik chałwowy i odstawiamy ciasto do ostudzenia. Polewę chałwową można wzbogacić o czekoladę lub kakako, żeby nieco zmienić smak.
Czytaj także: Chałwa – co warto wiedzieć o tym przysmaku
Komentarze