Sernik chałwowy to przepyszna wariacja na temat tego tradycyjnego wypieku. Klasyczna receptura z mielonego twarogu została wzbogacona o orientalny, sezamowy przysmak. Pasuje do niej każdy rodzaj chałwy – waniliowa, orzechowa lub po prostu ta, którą lubimy najbardziej. Taki wypiek świetnie zaprezentuje się na świątecznym stole. Podpowiadamy, jak zrobić sernik z chałwą.
Artur Rogalski
Przygotowanie: tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy pergaminem. Piekarnik nastawiamy na 170°C, grzałki góra-dół. Twaróg przepuszczamy 2–3 razy przez maszynkę do mielenia.
Spód: herbatniki mielimy na piasek za pomocą malaksera lub rozdrabniamy w moździerzu. Masło roztapiamy w rondelku lub mikrofali i łączymy z poruszonymi ciastkami. Tak przygotowaną masą wykładamy dno foremki. Dociskamy ją za pomocą łyżki i wkładamy do lodówki.
Masa serowa: 300 g chałwy kruszymy i wkładamy do rondelka. Zalewamy ją 125 ml śmietanki. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję. Studzimy. Zmielony twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ciągle mieszając. Do miski dolewamy wystudzoną chałwę ze śmietanką i dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia składników.
Pieczenie: masę serową wylewamy na spód z ciastek i wyrównujemy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Na dolnej półce ustawiamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, żeby uzyskać parę. Dzięki temu sernik chałwowy wyjdzie wilgotny i nie będzie pękał. Pieczemy przez godzinę. Wyjmujemy i studzimy.
Polewa: 100 g chałwy kruszymy i zalewamy 70 ml śmietanki. Mieszamy, żeby nie było grudek. Podgrzewamy, aż polewa lekko zgęstnieje. Studzimy.
Dekoracja: na wierzch sernika wylewamy przygotowany krem. Pozostałą chałwę (50 g) kruszymy i posypujemy nią ciasto.
Porady
- Po skończonym pieczeniu nie wyjmujemy sernika od razu, ale wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. W ten sposób ciasto będzie stopniowo stygło. Gwałtowna różnica temperatur może sprawić, że masa chałwowa się zapadnie.
- Wypiek będzie smakował najlepiej po 12 godzinach chłodzenia w lodówce lub w zimnym pomieszczeniu.
- Sernik chałwowy możemy także upiec na kruchym spodzie – tradycyjnym lub z dodatkiem kakao, tak jak przyrządza się ciasto na sernik królewski.
- Twaróg na sernik z chałwą najlepiej jest zmielić trzykrotnie, dzięki czemu będzie puszysty. Możemy również użyć gotowego serka z wiaderka. To dobre rozwiązanie, gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Warto jednak wybierać tylko produkty dobrej jakości, bez dodatków zagęszczających masę, konserwantów i cukru.
- Masę serową możemy wzbogacić o bakalie, takie jak rodzynki lub żurawina, a nawet suszone śliwki.
- Przepis na sernik chałwowy wymaga wstawienia do piekarnika naczynia z wodą, ale możemy też użyć trybu pieczenia parowego, jeśli mamy taką opcję, lub przyrządzić ciasto w kąpieli wodnej.
- Śmietanę kremówkę, którą dodajemy do masy serowej, możemy zastąpić jogurtem greckim.
Sernik z chałwą to świetny pomysł na świąteczny deser, zwłaszcza jeśli znudziła nam się tradycyjna wersja tego wypieku. Możemy go ozdobić kremową polewą o tym samym smaku lub wykorzystać inne dodatki i dekoracje, takie jak:
Puszysty sernik chałwowy możemy przyrządzić na kilka sposobów. Wiemy już, że do wyboru mamy różnego rodzaju słodkie dekoracje, ale to nie jedyne urozmaicenie, które możemy wprowadzić. Oto kilka pomysłów:
Spód z pokruszonych herbatników nie wymaga pieczenia, może warto ułatwić sobie życie i zrobić także masę serową na zimno? Wystarczy, że zastąpimy mąkę ziemniaczaną żelatyną. Rozpuszczamy ją w gorącej wodzie, studzimy i cienkim strumykiem dolewamy do pozostałych, zmiksowanych składników. Masę chłodzimy w lodówce, aż całkowicie stężeje. W ten sposób powstanie szybka, pyszna pianka.
Sernik chałwowy na zimno możemy także zrobić na biszkoptach, pierniczkach korzennych lub ciasteczkach owsianych. Do spodu z rozdrobnionych herbatników warto dodać pokruszoną chałwę. Składnik ten będzie się wtedy znajdować we wszystkich elementach ciasta. Taki potrójnie chałwowy sernik to świetny pomysł dla miłośników tego sezamowego przysmaku.
Komentarze