Sernik chałwowy

Sernik chałwowy to przepyszna wariacja na temat tego tradycyjnego wypieku. Klasyczna receptura z mielonego twarogu została wzbogacona o orientalny przysmak. Pasuje do niego każdy rodzaj chałwy – waniliowa, sezamowa, orzechowa lub po prostu ta, którą najbardziej lubimy. Taki wypiek z pewnością odnajdzie się na świątecznym stole. Podpowiadamy, jak zrobić sernik z chałwą.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta serniki desery ciasto

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 167 głosów)

Sernik chałwowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • maslo-cukier 1.

    Sernik chałwowy: tortownicę natłuszczamy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy formę papierem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, rozkruszoną chałwę, mleko skondensowane i po łyżce sera, aż masa będzie w miarę gładka. Kiedy masa serowa będzie już miała odpowiednią konsystencję (grudki chałwy mogą być trochę wyczuwalne), wlewamy ją do tortownicy. Sernik wyrównujemy łyżką z wierzchu.

  • sernik-chalwowy 2.

    Pieczenie sernika chałwowego: piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Wstawiamy ciasto, po 10 minutach pieczenia temperaturę zmniejszamy do 160°C i dalej pieczemy przez około godzinę. Po tym czasie sprawdzamy wypieczenie sernika patyczkiem, powinien być dobrze ścięty, zwięzły. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozwalamy mu ostygnąć.

  • polewa czekoladowa 3.

    Polewa czekoladowa: gdy sernik stygnie, przygotowujemy polewę. Roztapiamy czekoladę i dodajemy mleko (niekondensowane) – nie za dużo, żeby polewa nie była zbyt rzadka, ale to oczywiście zależy od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać. Kiedy sernik chałwowy już ostygnie, smarujemy go polewą czekoladową.

     

Porady

  • Ser na sernik chałwowy najlepiej jest zmielić trzykrotnie, dzięki temu będzie puszysty. W tym celu przyda nam się maszynka do mielenia.
  • Sernik chałwowy można przygotować również z sera z wiaderka. To dobre rozwiązanie, gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Jednak warto wybierać tylko produkty dobrej jakości, bez dodatków, zagęszczających masę, konserwantów i cukru.
  • Zamiast polewy czekoladowej sernik chałwowy można ozdobić lukrem domowej roboty lub polewą karmelową. Dodatkowo można ozdobić go kawałkami chałwy lub orzechami.
  • Masę serową można wzbogacić dodatkowo o rodzynki lub żurawinę, a nawet o suszone śliwki.
  • Równie dobrze smakuje sernik chałwowy na kruchym spodzie lub z ciasta czekoladowego, jak w najbardziej znanym, serniku królewskim.

Notka redakcyjna

Sernik chałwowy – na spodzie chałwowym

Powyższy przepis na sernik chałwowy jest podobny do przepisu na klasyczny sernik wiedeński – czyli taki, który jest pieczony bez spodu. Jednak prawdziwym fanom chałwy proponujemy postawienie dodatkowo na spód chałwowy.  


Do jego wykonania będziemy potrzebować:

  • 190 g dowolnych herbatników
  • 2 łyżek roztopionego masła
  • około 50 g chałwy


Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mielimy na gładką masę. Następnie chałwowy spód do sernika wykładamy na dno formy, jak najmocniej uklepujemy i schładzamy w lodówce przez około 1–2 godziny. Po tym czasie wylewamy na niego masę serowo–chałwową. Pieczemy według wskazówek podanych w przepisie powyżej.  


Sernik chałwowy – polewa chałwowa

Sernik potrójnie chałwowy powstanie, gdy polewę czekoladową zastąpimy chałwową. Przepis jest naprawdę prosty. Będziemy potrzebować 100 g chałwy i 70 g śmietany kremówki (30% lub 36%, nieubitej). Chałwę rozkruszamy i wrzucamy do rondelka, po czym zalewamy śmietaną kremówką. Podgrzewamy do momentu, aż chałwa rozpuści się w śmietanie i odstawiamy do schłodzenia. Kiedy ostygnie, polewamy nią sernik chałwowy i odstawiamy ciasto do ostudzenia. Polewę chałwową można wzbogacić o czekoladę lub kakako, żeby nieco zmienić smak.


Czytaj także: Chałwa – co warto wiedzieć o tym przysmaku

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy