Lemon curd

Lemon curd - przepis w domowej wersji na krem cytrynowy na pewno przyda się wszystkim amatorom cukiernictwa. To, co wyróżnia lemon curd to zdecydowanie jego smak - słodko-kwaskowy, wyrazisty i jedyny w swoim rodzaju. Lemon curd może być zarówno warstwą kremu, jak i pyszną dekoracją wypieku. Ten światowy krem cytrynowy ciekawie sprawdzi się też w deserach np. w towarzystwie bezików, biszkoptów typu lady finger czy herbatników. Przepis na lemon curd klasyczny jest prosty, ale trzeba zachować kolejność kroków przygotowania. W mojej kuchni lemon curd to przepyszny dodatek do ciast i deserów lub do wyjadania prosto ze słoika, jak dobre słodkie przetwory. Poznajcie przepis na krem cytrynowy, który być może odmieni Wasze spojrzenie na cytryny.

Przetworykrem

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 158 głosów)

Kroki wykonania:

  • cytryna1.Aby zrobić dobry lemon curd, należy zacząć od przygotowania głównego składnika, czyli owoców. Cytryny umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę uważającm aby nie zetrzeć białej, bo krem cytrynowy będzie gorzki.
  • wyciskanie-cytryny2.Następnie owoce przekroić na pół, wycisnąć sok. Skórkę i sok umieścić w garnku o grubym dnie, dodać cukier, wymieszać, dodać jajka oraz skrobię i intensywnie wymieszać aby nie było grudek. Można rózgą, trzepaczką lub mikserem. Dodać masło. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aby krem cytrynowy się nie przypalił i jednolicie gęstniał.
  • lemon-curd3.Gdy lemon curd zacznie bulgotać, pogotować jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia i przelać do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcić. Z tej proporcji wychodzą mi 2 słoiki o poj. ok. 400ml. Jeden słoik lemon curd zużywam do ciasta, a drugi, szczelnie zamknięty przechowuję w lodówce do ok. 2tygodni.

Porady

Lemon curd: co to

Lemon curd dla osób, które nigdy nie robiły tego przepisu, może brzmieć zagadkowo. Z angielskiego to z jednej strony gęsty krem cytrynowy - którym można wypełnić ptysie, zalać spód do tarty, a z drugiej lemon curd to rodzaj toppingu, który niczym lukier lub polewa czekoladowa może pokryć tort, ciastka i ciasteczka. Jedno jest pewne - perfekcyjnie kremowy, gładki i delikatny lemon curd uzyskamy dzięki dobrej trzepaczce cukierniczej. Taki gadżet w kuchni warto mieć, bo przyda się też do bezy czy do przepisu na polewę czekoladową.

Lemon curd: przepis

Lemon curd wymaga czasu i jak inne dodatki cukiernicze - cierpliwości. Oczywiście, jeśli chcemy zrobić prawdziwy, dobry lemon curd - przepis w wersji klasycznej będzie niezbędny. Powyższa receptura na krem cytrynowy to sprawdzony sposób na doskonały słodko-kwaśny dodatek. A do czego go dodacie? Krem cytrynowy daje całkiem spore pole do cukierniczych fantazji. W wersji na bogato to oczywiście tarta cytrynowa z lemon curd - orzeźwiająca, nie za słodka. Z wersji minimalistycznej - ciasteczka polane lemon curd i ozdobione płatkami jadalnych fiołków.

Notka redakcyjna

Lemon curd to nazwa kremu przygotowywanego na bazie soku z cytrusów (przede wszystkim cytryn, ale też limonek, pomarańczy i mandarynek). W oryginalnej wersji lemon curd robi się z żółtek oraz dodaje do niego masło, co sprawia, że jest aksamitny i lśniący. Najbardziej znany przykład użycia lemon curdu to tarta z kremem cytrynowym i bezą – jest popularna zwłaszcza w Wielkiej Brytanii, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Warto wiedzieć, że lemon curd wspaniale smakuje też w sernikach albo podawany do bułeczek scones, gofrów czy naleśników. Nic więc dziwnego, że przepis na lemond curd to absolutnie podstawowa receptura, jeśli lubimy cukiernicze wyroby i domowe słodkości. Baza to orzeźwiający, intensywny sok z cytryny. Najlepiej wycisnąć go za pomocą wyciskarki do cytryn - ręcznej lub elektrycznej. W sklepach z agd nie brakuje modeli w różnym kształcie i cenie.

Lemon curd: gdzie kupić

Przepis na lemon curd to być może dla niektórych wyższa szkoła jazdy - choć nie ukrywam, że zachęcam do jego wypróbowania. Krem cytrynowy po prostu się uda, jeśli zastosujecie proporcje składników i powyższe kroki przygotowania. Jeśli zadacie jednak pytanie, gdzie kupić lemon curd to odpowiedź jest prosta - można go dostać w większości supermarketów, ale każdorazowo należy sprawdzić skład. Powyższa lista produktów niezbędnych do lemon curd udowadnia, że taki krem nie potrzebuje żadnych chemicznych dodatków czy ulepszaczy smaku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy