Lemon curd to krem cytrynowy – jest słodki i kwaśny jednocześnie, a do tego niezwykle wyrazisty, mocno cytrusowy i po prostu jedyny w swoim rodzaju. Może być zarówno warstwą kremu w torcie, wypełnieniem tarty, jak i pyszną dekoracją wypieku. To z pewnością oryginalny dodatek do babki wielkanocnej, zamiast tradycyjnego lukru. Przepis na lemon curd jest prosty, ale trzeba zachować kolejność kroków przygotowania.
Lemon curd / fot. iStock
(średnia 4.44 z 159 głosów)
Przygotowanie cytryn: myjemy je, sparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy skórkę, uważając, by nie zetrzeć białej części, bo lemon curd będzie gorzki. Owoce kroimy na pół, wyciskamy z nich sok.
Łączenie składników: skórkę i sok wkładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy cukier, wbijamy jajka. Całość należy dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Sprawdzi się do tego rózga, trzepaczka lub mikser.
Gotowanie: garnek stawiamy na małym ogniu, dodajemy masło i cały czas mieszamy, żeby krem nie przypalił się. Gdy lemon curd zacznie bulgotać, gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż będzie miał konsystencję budyniu. Może to potrwać nawet do 20 minut.
Porady
- Lemon curd po wystudzeniu przechowujemy w lodówce, maksymalnie przez 2 tygodnie.
- Krem ma uniwersalne zastosowanie, jego ogromną zaletą jest też to, że można go jeść jako samodzielny deser. To także świetna baza do lodów cytrynowych.
- Perfekcyjnie kremową, gładką delikatną masę cytrynową uzyskamy, dzięki dobrej trzepaczce cukierniczej. Natomiast sok najlepiej wycisnąć za pomocą wyciskarki do cytrusów – ręcznej lub elektrycznej.
- Lemon curd zazwyczaj przygotowywany jest na bazie soku cytrynowego, ale jak najbardziej możemy postawić również na inne cytrusy. Sprawdzą się tu limonki, pomarańcze i mandarynki. Warto przygotować mieszankę z różnych owoców.
Lemon curd dla osób, które nigdy nie robiły tego przepisu, może brzmieć zagadkowo. Nazwa pochodzi z języka angielskiego i oznacza po prostu gęsty krem cytrynowy. To jeden z podstawowych przepisów, które zna każdy cukiernik. Zastosowanie tej masy jest bardzo szerokie, oczywiście do wszelkiego rodzaju słodkich deserów. Z jednej strony używa się go jako kremu, z drugiej może być traktowany jako rodzaj toppingu, który niczym lukier lub polewa czekoladowa może pokryć tort lub ciastka.
To uniwersalny krem, który pojawia się w wielu znanych deserach:
Jeśli nie mamy czasu na samodzielne przygotowanie cytrynowego kremu, to możemy kupić gotowy w sklepie. Bez większego problemu powinniśmy znaleźć go w większych supermarketach. Ale trzeba bardzo dokładnie czytać skład takich produktów, ponieważ mają dużo chemicznych dodatków i ulepszaczy smaku. Dlatego polecamy przyrządzić lemon curd go z wyprzedzeniem i używać w razie potrzeby.
Komentarze