Lemon curd
Lemon curd - Przepis na Lemon curdLemon curd - przepis w domowej wersji na krem cytrynowy na pewno przyda się wszystkim amatorom cukiernictwa. To, co wyróżnia lemon curd to zdecydowanie jego smak - słodko-kwaskowy, wyrazisty i jedyny w swoim rodzaju. Lemon curd może być zarówno warstwą kremu, jak i pyszną dekoracją wypieku. Ten światowy krem cytrynowy ciekawie sprawdzi się też w deserach np. w towarzystwie bezików, biszkoptów typu lady finger czy herbatników. Przepis na lemon curd klasyczny jest prosty, ale trzeba zachować kolejność kroków przygotowania. W mojej kuchni lemon curd to przepyszny dodatek do ciast i deserów lub do wyjadania prosto ze słoika, jak dobre słodkie przetwory. Poznajcie przepis na krem cytrynowy, który być może odmieni Wasze spojrzenie na cytryny.

Lemon curd / fot. iStock
Kroki wykonania:
1.Aby zrobić dobry lemon curd, należy zacząć od przygotowania głównego składnika, czyli owoców. Cytryny umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę uważającm aby nie zetrzeć białej, bo krem cytrynowy będzie gorzki.
2.Następnie owoce przekroić na pół, wycisnąć sok. Skórkę i sok umieścić w garnku o grubym dnie, dodać cukier, wymieszać, dodać jajka oraz skrobię i intensywnie wymieszać aby nie było grudek. Można rózgą, trzepaczką lub mikserem. Dodać masło. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aby krem cytrynowy się nie przypalił i jednolicie gęstniał.
3.Gdy lemon curd zacznie bulgotać, pogotować jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia i przelać do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcić. Z tej proporcji wychodzą mi 2 słoiki o poj. ok. 400ml. Jeden słoik lemon curd zużywam do ciasta, a drugi, szczelnie zamknięty przechowuję w lodówce do ok. 2tygodni.
Porady
Lemon curd: co to
Lemon curd dla osób, które nigdy nie robiły tego przepisu, może brzmieć zagadkowo. Z angielskiego to z jednej strony gęsty krem cytrynowy - którym można wypełnić ptysie, zalać spód do tarty, a z drugiej lemon curd to rodzaj toppingu, który niczym lukier lub polewa czekoladowa może pokryć tort, ciastka i ciasteczka. Jedno jest pewne - perfekcyjnie kremowy, gładki i delikatny lemon curd uzyskamy dzięki dobrej trzepaczce cukierniczej. Taki gadżet w kuchni warto mieć, bo przyda się też do bezy czy do przepisu na polewę czekoladową.
Lemon curd: przepis
Lemon curd wymaga czasu i jak inne dodatki cukiernicze - cierpliwości. Oczywiście, jeśli chcemy zrobić prawdziwy, dobry lemon curd - przepis w wersji klasycznej będzie niezbędny. Powyższa receptura na krem cytrynowy to sprawdzony sposób na doskonały słodko-kwaśny dodatek. A do czego go dodacie? Krem cytrynowy daje całkiem spore pole do cukierniczych fantazji. W wersji na bogato to oczywiście tarta cytrynowa z lemon curd - orzeźwiająca, nie za słodka. Z wersji minimalistycznej - ciasteczka polane lemon curd i ozdobione płatkami jadalnych fiołków.
Notka redakcyjna
Lemon curd to nazwa kremu przygotowywanego na bazie soku z cytrusów (przede wszystkim cytryn, ale też limonek, pomarańczy i mandarynek). W oryginalnej wersji lemon curd robi się z żółtek oraz dodaje do niego masło, co sprawia, że jest aksamitny i lśniący. Najbardziej znany przykład użycia lemon curdu to tarta z kremem cytrynowym i bezą – jest popularna zwłaszcza w Wielkiej Brytanii, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Warto wiedzieć, że lemon curd wspaniale smakuje też w sernikach albo podawany do bułeczek scones, gofrów czy naleśników. Nic więc dziwnego, że przepis na lemond curd to absolutnie podstawowa receptura, jeśli lubimy cukiernicze wyroby i domowe słodkości. Baza to orzeźwiający, intensywny sok z cytryny. Najlepiej wycisnąć go za pomocą wyciskarki do cytryn - ręcznej lub elektrycznej. W sklepach z agd nie brakuje modeli w różnym kształcie i cenie.
Lemon curd: gdzie kupić
Przepis na lemon curd to być może dla niektórych wyższa szkoła jazdy - choć nie ukrywam, że zachęcam do jego wypróbowania. Krem cytrynowy po prostu się uda, jeśli zastosujecie proporcje składników i powyższe kroki przygotowania. Jeśli zadacie jednak pytanie, gdzie kupić lemon curd to odpowiedź jest prosta - można go dostać w większości supermarketów, ale każdorazowo należy sprawdzić skład. Powyższa lista produktów niezbędnych do lemon curd udowadnia, że taki krem nie potrzebuje żadnych chemicznych dodatków czy ulepszaczy smaku.
Podobne przepisy

Puszysta chrupiąca beza owinięta wokół bitej śmietany z puszystym kwaśnym kremem.
Rolada lemon curd

Pancakes with lemon curd

Wegańska tarta z kremem cytrynowym, czyli lemon curd, to propozycja dla osób, które nie lubią zbyt słodkich ciast. W dodatku przepis ten nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego, więc będzie idealny dla osób na diecie roślinnej. A nawet jeśli weganizm nie jest naszym pierwszym wyborem, gwarantujemy, że ta wegańska tarta z lemon curd zmieni spojrzenie na słodkości spod zielonej strony mocy.
Wegańska tarta z kremem cytrynowym lemon curd

Orange curd

Christmas pudding to tradycyjne bożonarodzeniowe danie kuchni angielskiej. Nie przypomina kremowego puddingu, podobnego do budyniu - Christmas pudding konsystencją przypomina raczej ciasto. Świąteczny pudding to deser, do którego przygotowania potrzebne są między innymi suszone i kandyzowane owoce, zmielone orzechy, przyprawy korzenne i alkohol. Christmas pudding to świetna propozycja na osłodzenie wigilijnej kolacji.
Christmas pudding

Angielskie śniadanie to klasyk, uwielbiany przez Brytyjczyków. Nic dziwnego – mimo, że nie należy może do najzdrowszych śniadań na świecie, z pewnością jest jednym z najpyszniejszych. Śniadanie angielskie składa się zazwyczaj z kilku podstawowych elementów, które znajdują się w nim niemal zawsze. Jeśli jednak któregoś z nich nie lubicie, możecie śmiało z niego zrezygnować lub zastąpić podobnym składnikiem.
Angielskie śniadanie, czyli English breakfast

Barszcz wigilijny to obok zupy grzybowej, najczęstszy gość na wigilijnych stołach. Dobrze przygotowany jest naprawdę pyszny - ma słodko-kwaśny smak. Możemy podać go z kawałkami buraków lub wykorzystać je inaczej i zaserwować czystą zupę. Barszcz wigilijny powinien mieć mocny kolor - z naszym przepisem będzie nie tylko piękny, ale i super smaczny.
Barszcz wigilijny

Vitello Tonnato - czyli cielęcina w sosie tuńczykowym - to danie kuchni włoskiej. Serwowane na obiad jako danie zimne, przystawka przed daniem głównym, lub w ramach tzw. zimnej płyty. Vitello Tonnato pochodzi z włoskiego regionu Piemont. Schab z cielęciny gotowany jest, a następnie serwowany na zimno w sosie tuńczykowym. Takie połączenie czerwonego mięsa i ryby sprawia, że Vitello Tonnato cieszy się uznaniem smakoszy i krytyków kulinarnych.
Vitello Tonnato (cielęcina w sosie tuńczykowym)

Pieczeń rzymska to danie łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. To klasyka polskiej kuchni, która broni się na co dzień i od święta. Warto ją przygotować, bo można ją długo przechowywać, a nawet zamrozić. Sprawdź przepis na pieczeń rzymską.
Pieczeń rzymska

Przepis na wegański i bezglutenowy sernik z kaszy jaglanej jest bardzo prosty. To pyszne, słodkie ciasto jest bardzo zdrowe - idealnie nadaje się na deser lub przekąskę. Sprawdź przepis na wegański sernik jaglany.