Martyna-Dróżdż-Kocełuch_ Martyna Dróżdż-Kocełuch Angelika Grabowiecka g.angelikaa

Lemon curd - krem cytrynowy

Ocena:

4.45 (163)

  • 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Lemon curd to krem cytrynowy – jest słodki i kwaśny jednocześnie, a do tego niezwykle wyrazisty, mocno cytrusowy i po prostu jedyny w swoim rodzaju. Może być zarówno warstwą kremu w torcie, wypełnieniem tarty, jak i pyszną dekoracją wypieku. To z pewnością oryginalny dodatek do babki wielkanocnej, zamiast tradycyjnego lukru. Przepis na lemon curd jest prosty, ale trzeba zachować kolejność kroków przygotowania.

Składniki:

  • cytryna  2 szt.

  • jajka  2 szt.

  • cukier  110 g

  • masło  70 g

Lemon curd - krem cytrynowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cytryny myjemy, sparzamy wrzątkiem i osuszamy. Na drobnych oczkach tarki ścieramy skórkę. Z pozostałych cytryn wyciskamy sok. Skórkę przekładamy do miski (odpowiedniej do gotowania na parze), wlewamy sok.

    lemon curd - ścieranie cytryny
  • Krok 2:

    Do miski z sokiem dosypujemy cukier i wbijamy jajka. Rozmącamy je trzepaczką lub widelcem. Dokładamy masło pokrojone w małej kawałki.

    lemon curd - sok z cytryn z masłem
  • Krok 3:

    Do garnka wlewamy wodę, tyle, żeby po nałożeniu miski, nie dotykała jej. Doprowadzamy ją do wrzenia. Zmniejszamy ogień na średnią moc.

    lemon curd - wlewanie wody do garnka
  • Krok 4:

    Na krawędziach garnka ustawiamy miskę. Zawartość ogrzewamy, cały czas mieszając. Gdy masło się roztopi, zacznie powstawać jednolita masa. Nie przerywamy ogrzewania, nadal mieszamy co chwilę, aż konsystencja stanie się podobna do budyniu. Potrwa to ok. 10–15 minut.

    lemon curd - mieszanie kremu
  • Krok 5:

    Gotowy lemon curd przecieramy przez sitko, masa powinna wyjść gładka.

    lemon curd - przecieranie kremu
  • Krok 6:

    Krem cytrynowy przekładamy do słoiczka i odstawiamy do wystudzenia. Jak już będzie całkowicie zimny wstawiamy go do lodówki. Można go przechowywać przez 2 tygodnie. Ma uniwersalne zastosowanie, można go jeść jako samodzielny deser, w formie toppingu do tortów i ciasteczek, nadzienia do naleśników, bez. To także świetna baza do lodów cytrynowych.

    lemon curd
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne