Długo pieczony boczek z chrupiącą skórką

Ocena:

4.53 (150)

Przepis restauracji Twój Kucharz z książki "Najlepsze przepisy najlepszych restauracji".

Restaurant week. Najlepsze przepisy najlepszych restauracji

Składniki:

  • 1,8 kg boczku ze skórą
  • Marynata:
  • 4 ząbki czosnku posiekane w plastry
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka hiszpańskiej papryki wędzonej – pimento
  • 1 łyżka mielonego kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 pęczka świeżego tymianku
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu

Długo pieczony boczek z chrupiącą skórką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Oderwij listki z gałązek tymianku lub posiekaj całość, jeśli łodygi są miękkie i zielone.
  • Wszystkie składniki marynaty zmieszaj ze sobą i wcieraj w miękką część mięsa.
  • Cały boczek natrzyj dokładnie solą.
  • Mięso przełóż do naczynia, zawiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 24 godziny
  • Wyjmij boczek z marynaty i dokładnie ściągnij przyprawy do osobnego naczynia – zachowaj je do późniejszego użycia
  • Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej łyżkę oleju
  • jak będzie gorący, obsmaż mięso z każdej strony po 1 minucie, aż nabierze złotego koloru.
  • Zdejmij boczek z patelni i połóż na folii aluminiowej. Nasmaruj ponownie pozostałą marynatą i zawiń szczelnie w kilka warstw folii.
  • Piekarnik nagrzej do 80°C i piecz mięso przez 18 godzin.
  • Wyjmij boczek i pozostaw do ostygnięcia.
  • Jak ostygnie, połóż na nim deskę do krojenia, a na niej coś ciężkiego. Boczek z deską włóż na 2 godziny do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki boczek będzie tak miękki, że możesz go rwać palcami.

Porady

Po upieczeniu boczku można zdjąć z niego skórę, pociąć ją w plastry i uprażyć w głębokim, gorącym oleju na złote chrupki.

Sprawdź przepis: młode ziemniaki pesto, boczkiem i piniolami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne