Sałatki warstwowe podbiły nasze serca już dawno temu. Mieszanie wszystkich składników tuż przed zjedzeniem sałatki sprawia, że są chrupiące i pyszne, nie przesiąkają też sosem. Wbrew pozorom ułożenie sałatki warstwowej w słoiku nie jest wcale takie proste. Sałatka warstwowa musi być dobrze skomponowana – inaczej nie tylko nie dostarczymy sobie odpowiednio zbilansowanego posiłku, ale i sama sałatka nie będzie nam smakować.

Sałatki warstwowe - jak układać?

Przepis na sałatkę warstwową warto dostosować do swoich upodobań. Możemy przyrządzić zarówno klasyczne sałatki z dodatkiem majonezu, jak i lżejsze bazujące na chrupiących zielonych liściach. Zazwyczaj do sałatek używamy dressingu lub sosu. Gwarantuje on połączenie wszystkich składników sałatki i dodaje jej smaku.

Układanie sałatki warstwowej w słoiki zacznij właśnie od sosu lub delikatnego dressingu. Powinien być pierwszą warstwą. Dlaczego? Bo gdybyśmy polali nim sałatkę na górze, bardzo szybko mielibyśmy nieapetyczną, mokrą masę, przesiąkniętą sosem. Najlepiej jednak sos zabrać do małego pojemniczka osobno. Wtedy mamy gwarancję, że każdy składnik naszej sałatki będzie idealnie chrupki. W sklepach znajdziecie też specjalne słoiki, które mają dołączony pojemniczek na sos tuż pod zakrętką. Mamy więc pewność, że nie zapomnimy zabrać go z lodówki. Do sałatki warstwowej warto używać większych, najlepiej litrowych słoików. Wynika to z faktu, że jeśli upchniemy składniki w słoiku zbyt ciasno, to mogą one zmieszać się wcześniej niż byśmy tego chcieli. Ponadto słoik powinien być szczelny.

Sałatki warstwowe – pyszne i proste 

Kiedy mamy już dressing lub sos czas na kolejną warstwę. Do słoika wkładamy warzywa lub owoce, które zawierają dużo wody, np. pomidory. Im więcej wody ma dany składnik, tym niżej powinien się znaleźć. Kolejna warstwa to warstwa „izolacyjna”. Ma chronić składniki znajdujące się wyżej przed wilgotnym spodem. Wybierzmy zdrowe ziarna – soczewica, ciecierzyca, brązowy ryż, makaron lub kasza dobrze się sprawdzą. Później dołóżmy do naszej sałatki pozostałe warzywa. Możemy użyć np. zielonego ogórka, cukinii, rzodkiewki.

Na wierzch sałatki kładziemy najbardziej delikatne składniki, takie jak ugotowane na twardo jajko i kawałki sera. Słoik uzupełniamy liśćmi sałaty, szpinaku, roszponki albo rukoli. Możemy też dorzucić zdrowe pestki lub orzechy – to ważny element, ponieważ sałatki warstwowe smakują lepiej, kiedy zawierają jakiś element chrupiący. Pestki i orzechy warto wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni, będą jeszcze smaczniejsze.

Sałatki warstwowe - przepisy

Sałatkę przygotowaną w słoiku warto wyłożyć do miseczki lub na głęboki talerz. Kiedy odwrócimy słoik, liście sałaty czy szpinaku znajdą się na dole, a pomidory i sos na górze – łatwiej będzie nam wymieszać całość, a o to przecież chodzi. Jeśli natomiast przygotowujemy sałatkę ze składników, które nie zawierają dużo wody, możemy bez problemu ułożyć warstwy dowolnie.

Sałatki warstwowe mogą być bardzo zróżnicowane. Ważne, żeby były dobrze zbilansowane, powinny więc zawierać zarówno węglowodany, jak i białka. Takie sałatki to świetna opcja zarówno dla wegetarian i wegan, jak i dla mięsożerców. Sprawdźcie przepisy na warstwową sałatkę makaronową we włoskim stylu i wegańską sałatkę z kaszą jaglaną. Do słoika zapakujemy też klasyczne sałatki warstwowe, które cieszą się powodzeniem zwłaszcza na imprezach. Sałatka gyros czy sałatka z tuńczykiem będą dobrą odmianą, kiedy znudzą nam się sprawdzone nowalijkowe przepisy.