Przygotowywanie makaronu, choć pozornie wydaje się proste, jest nie lada sztuką. Lekko twardy, sprężysty i jędrny- takiego makaronu nie powstydziłby się żaden rodowity Włoch. Mimo prostoty, z jakiej słynie włoska kuchnia, w około tematu gotowania makaronu na przestrzeni lat narosło wiele mitów. Często spotykamy się z różnymi poradami i trikami, które w rzeczywistości nie mają najmniejszego sensu. Okazuje się, że ugotowanie idealnego makaronu nie wymaga żadnych wymyślnych sposobów, a jedynie przestrzegania kilku prostych zasad. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, zebraliśmy dla Was najpopularniejsze fakty i mity na temat gotowania i serwowania makaronu, a także praktyczne rady jak wybrać dobrej jakości makaron. Zapraszamy na niezbędnik dla każdego entuzjasty pasty!
FAKT Gotuj się do gotowania!
Większość przepisów nakazuje wrzucanie makaronu do wrzącej wody, ale czy mają rację? Tak, suchy makaron należy wrzucać do gotującej się i mocno osolonej wody. Wodę należy posolić, gdy jest jeszcze zimna, to przyspieszy proces gotowania. Sól jest niezwykle ważnym składnikiem, gdyż to właśnie ona gwarantuje równomierne gotowanie się makaronu. Aby makaron się nie sklejał, kluczowe jest gotowanie go w dużym garnku i w dużej ilości wody. Zalecane proporcje to 1 litr wody na każde 100 gramów suchego makaronu i 10 g soli.
MIT Olej dodawanie oleju!
Popularnym mitem, związanym z gotowaniem makaronu jest konieczność dodawania oleju do gotującej się wody. Miałoby to zapobiegać sklejaniu się klusek, jednak nie ma to żadnego uzasadnienia. Olej i tak zostanie na powierzchni wody, więc nie będzie miał żadnego wpływu na proces gotowania się makaronu. Co więcej, po odlaniu makaronu warstwa oliwy pozostanie na ugotowanych kluskach, powodując ześlizgiwanie się z nich sosu.
MIT Ile gotować, żeby nie żałować?
Niektórzy twierdzą, że wszystkie makarony gotuje się dokładnie tak samo. Niestety, jest to kompletna bzdura. Każdy rodzaj makaronu, w zależności od grubości i wielkości, gotuje się inaczej. Czas potrzebny na ugotowanie naturalnie zmniejsza się w przypadku makaronów drobnych, a zwiększa przy dużych i grubszych kluskach. Cienkie nitki typu spaghetti gotują się około 7-8 minut, podczas gdy grube papardelle potrzebuje na to około 9 minut. Czas gotowania zależy też od tego, z jakiej mąki przygotowany jest makaron. Ciemne, razowe makarony gotują się dłużej niż te z mąki pszennej i semoliny.
FAKT Wrzuć coś na ząb, czyli al dente
Według włoskiej szkoły każdy rodzaj makaronu powinien być przygotowywany al dente, czyli tak, aby był lekko twardy, sprężysty i jędrny. Włosi kochają półtwardy makaron i mają rację! Gotowanie al dente to zdecydowanie zasada, którą należy stosować we własnej kuchni. Jędrny makaron smakuje o niebo lepiej niż rozpadające się kluski. Półtwardy makaron doskonale komponuje się z każdym rodzajem sosu, zachowując kształt i strukturę. Co więcej, makaron ugotowany na półtwardo jest zdecydowanie zdrowszy, gdyż w takiej postaci ma znacznie niższy indeks glikemiczny.
MIT Zimna woda smaku doda?
Często spotykamy się z przelewaniem ugotowanego makaronu zimną wodą. Taka praktyka zatrzymuje proces gotowania i hartuje makaron, aby nie był zbyt miękki. Jednak zimna woda wypłukuje też z makaronu skrobię, przez co sos nie będzie się do niego przylepiał. Lepiej więc pominąć ten krok i odcedzić makaron, a następnie wrzucić go od razu do sosu. Wtedy kluski dobrze oblepią się sosem, zatrzymując więcej smaku. Odcedzając makaron, warto zostawić trochę wody po gotowaniu, gdyż fantastycznie sprawdza się ona do rozrzedzenia zbyt gęstego sosu. Zawarta w wodzie po makaronie skrobia sprawi, że sos nabierze idealnej konsystencji.
Wybieraj świadomie - po czym poznać makaron najwyższej jakości?
Wybierając makaron, zwracajmy uwagę na to, z jakiej pszenicy został przygotowany. Najwyższej jakości makarony produkuje się z pszenicy twardej, czyli durum. Ten typ pszenicy charakteryzuje się wysoką zawartością białka i składników mineralnych. Mąka z pszenicy durum, zwana semoliną, zawiera znacznie więcej żelaza, fosforu, miedzi i witamin z grupy B, niż zwykła mąka pszenna. Semolina ma również mniej kalorii i znacznie niższy indeks glikemiczny. Sto gramów makaronu z mąki pszennej typu 450 ma około 370 kalorii, podczas gdy taka sama ilość makaronu z pszenicy durum ma ich zaledwie 320. Włoska marka makaronów Agnesi produkuje swoje makarony z najlepszej na świecie mieszanki pszenicy durum o najwyższej zawartości białka, wynoszącej aż 13%. Te makarony to prawdziwe włoskie produkty z tradycją, które królują na rynku już od 1824 roku. Agnesi to pierwsza fabryka makaronów we Włoszech, a co za tym idzie najstarszy producent włoskiego dobra narodowego. Makarony Agnesi są wytwarzane według tradycyjnych receptur sprzed lat. Proces suszenia makaronu wynosi aż 15 godzin, co pozwala zachować maksimum wartości odżywczych i gwarantuje sprężystość i jędrność po ugotowaniu.
Jaki typ makaronu wybrać do konkretnych dań?
Przygotowując prawdziwą włoską pastę, należy dopasować odpowiedni typ makaronu pod konkretny sos. W zależności od kształtu, grubości i faktury danego gatunku makaronu, będzie się on nadawał do różnych sosów. Odpowiednie typy makaronu należy też dobierać w zależności od sposobu podania, do sałatek na zimno nadają się zupełnie inne makarony niż do pasty na ciepło. Zobaczcie jaki makaron wybrać do najpopularniejszych dań kuchni włoskiej.
Zgrany duet, czyli pasta otulona sosem
Do gęstych, mięsnych sosów najlepiej pasują grube makarony, jak papardelle czy tagliatelle. Taki bogaty i treściwy sos doskonale sprawdzi się także do makaronów z dziurką, takich jak penne rigate czy tortiglioni. To właśnie w dziurce w środku gromadzi się sos, dzięki czemu makaron dokładnie przesiąka jego smakiem i aromatem. Dodatkowym atutem tych typów makaronu są żłobienia na ich powierzchni. Taka struktura również sprzyja przylepianiu się do nich sosu. Takie rodzaje makaronu najlepiej sprawdzą się do sosu bolońskiego czy serowego. Z kolei do rzadszych i lekkich sosów sprawdzą się makarony cienkie i delikatne, takie jak spaghetti. Taki typ makaronu doskonale nadaje się do carbonary oraz prostych sosów na bazie oliwy, czosnku i wina.
W wersji solo, czyli makaron na zimno
Makaron to nie zawsze danie obiadowe, możemy wykorzystać go również do wielu przystawek na zimno. Jeśli szukamy idealnego makaronu do sałatki makaronowej, najlepiej wybrać krótkie gatunki typu fusilli czy farfalle. Takie niewielkie makarony dobrze absorbują wszelkie dressingi sałatkowe, a przy tym są łatwe w mieszaniu i późniejszym nakładaniu na talerze. Popularne kokardki czy świderki nie spadają z łyżki i dobrze mieszają się z innymi składnikami sałatek. Oprócz wspomnianych typów, do sałatek sprawdzi się również makaron penne, czyli popularne rurki. Wystarczy dodać do niego pesto bazyliowe, oliwki i suszone pomidory, aby wyczarować szybką sałatkę makaronową na zimno.
Pasta i basta! Perfekcyjny makaron w kuchni
Niezależnie od tego, jaki typ makaronu wybieramy, musimy pamiętać o wspomnianych wyżej zasadach. Jeśli będziemy przestrzegać tych prostych zależności, nasz makaron zawsze wyjdzie perfekcyjnie. Przypomnijmy więc, o czym należy pamiętać podczas gotowania i serwowania makaronów. Po pierwsze, makaron powinniśmy przygotowywać na bieżąco, tuż przed podaniem. Każdy sos najlepiej smakuje ze świeżo ugotowanym makaronem, dlatego lepiej ugotować małą porcję, niż odgrzewać już ugotowane kluski. Wyjątkiem od tej reguły są tylko sałatki makaronowe na zimno, dlatego, jeśli mamy nadmiar ugotowanego makaronu, najlepiej będzie wykorzystać go właśnie do takiej sałatki. Kolejną regułą, jakiej powinniśmy się trzymać, przygotowując pastę, jest gotowanie makaronu al dente, czyli na półtwardo. Dzięki temu makaron nie tylko zachowa strukturę i kształt, ale także wszystkie cenne wartości odżywcze, a dodatkowo będzie miał niższy indeks glikemiczny. Pamiętajmy też o gotowaniu makaronu w dużej ilości wody, którą uprzednio porządnie solimy. Zrezygnujmy też z dodatku oleju do gotowania. Z kolei podczas odcedzania, nie przelewajmy makaronu zimną wodą. Trzymajcie się tych zasad, a każda pasta wyjdzie Wam znakomicie. Życzymy smacznych eksperymentów kulinarnych z makaronem w roli głównej!
Komentarze