Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami to szybki deser, który posmakuje każdemu. Chrupiące ciastka świetnie sprawdzają się w sytuacji, gdy znajomi odwiedzają nas z nieplanowaną wizytą. Wystarczy sięgnąć po gotowe ciasto francuskie, przygotować słodkie nadzienie z jabłek, złożyć w rożki i wstawić do piekarnika. Z jednego standardowego arkusza wychodzi 6 dużych ciastek francuskich z jabłkami.
Getty Image
(średnia 4.49 z 195 głosów)
Cytryna: dokładnie ją myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Z połówki ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, a z całości – wyciskamy sok.
Jabłka: myjemy i obieramy ze skórek. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy połową soku z cytryny. Dodajemy skórkę z cytryny, rodzynki, cukier, cynamon i mąkę pszenną. Ostrożnie i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Ciasto francuskie: rozkładamy na stolnicy lub blacie oprószonym mąką. Dzielimy na 6 kwadratów. Na każdy nakładamy przygotowany farsz jabłkowy i składamy na pół po przekątnej. Brzegi ciasta przyciskami widelcem, aby dobrze się ze sobą skleiły.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Dużą płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczenie: rożki z ciasta francuskiego smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika na 20–25 min.
Lukier: pozostały sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy przestudzone rożki z jabłkami.
Porady
- Wybierając gotowe ciasto francuskie ze sklepu, warto zwrócić uwagę na skład na opakowaniu, który różni się w zależności od wybranego produktu.
- Ciasto francuskie możemy także przygotować samodzielnie z mąki i masła. Wbrew pozorom – to proste, jednak wymaga trochę więcej czasu.
- Do rożków sprawdzą się praktycznie wszystkie odmiany jabłek, np. jonagold, szara reneta, ligol czy antonówka.
- W cieście przygotowanym do pieczenia dobrze jest wyciąć małe dziurki, które będą odprowadzać nadmiar powietrza ze środka rożków.
Podstawowy przepis na rożki francuskie z jabłkami można wzbogacić o dodatek:
Rożki z ciasta francuskiego możemy polać lukrem lub polewą czekoladową. Świetnie smakują również bez słodkiego dodatku lub posypane zwykłym cukrem pudrem.
Szybkie ciastka z ciasta francuskiego możemy przygotować z różnym nadzieniem. Najbardziej popularne są:
Ciasto francuskie możemy podać także w wytrawnej wersji, np. jako przekąskę na imprezę w domu. Rożki na słono świetnie smakują w następujących wersjach:
Komentarze