Suszone pomidory to pyszny dodatek do wielu przystawek i dań na gorąco. Urozmaicą one zarówno dania mięsne, rybne, jak i wegetariańskie czy wegańskie. Dzięki dużej dawce smaku umami, podkręcają one smak każdej potrawy i dodają jej charakteru. Choć znajdziemy je obecnie w każdym sklepie, nie równają się one tym zrobionym własnoręcznie. Zobaczcie banalnie prosty przepis na suszenie pomidorów!
Fot. Miód Malina Studio
(średnia 4.48 z 163 głosów)
Przygotowanie pomidorów: Nastawiamy piekarnik na temperaturę 60°C. Pomidory myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Suszenie: Płaską blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy pomidory przecięciem do góry. Obsypujemy gruboziarnistą solą, oregano oraz młotkowanym pieprzem. Domowe suszone pomidory wstawiamy do piekarnika na 4-8 godzin, w zależności od tego, jak mocno chcemy je wysuszyć.
Porady
- Najlepsze do suszenia są pomidory typu San Marzano. Najpopularniejsze, a co za tym idzie najłatwiejsze do zdobycia są one we Włoszech, jednak w Polsce coraz częściej znajdziemy je w sklepach i na straganach. Jeśli natomiast szukacie rodzimego zamiennika, użyjcie podłużnych pomidorów o twardej skórce i małej ilości miąższu. Taki gatunek sprawdzi się równie dobrze do suszenia.
- Suszone pomidory bez zalewy należy przechowywać w lodówce, jeśli natomiast chcecie wydłużyć ich trwałość, zajecie je podgrzaną oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym czy słonecznikowym. Tak przygotowane pomidory suszone w oleju zachowają swój smak i aromat przez długi czas. W ten sposób możemy wyczarować suszone pomidory w oleju na zimę i mieć zapas na cały rok!
- Czas suszenia zależy od tego, jaką chcecie uzyskać konsystencję pomidorów. Jeśli lubicie te lekko miękkie i ciągnące się, zostawcie je w piekarniku na 4 godziny. Z kolei fani twardych i mocno pomarszczonych pomidorków powinni wydłużyć ten czas nawet do 7-8 godzin.
- W zależności od tego, jak mocno pomidory się zasuszą, mogą mieć inne zastosowanie w naszej kuchni. Te najmocniej zasuszone zalewamy w słoiku lekko podgrzaną oliwą i zostawiamy do wystygnięcia. Mniej podsuszone wymieszajmy z posiekanym czosnkiem, bazylią i kilkoma łyżkami oliwy i podajmy do duszonych mięs.
Lubisz pomidorowe przetwory? Wypróbuj także przepis na kiszone pomidory!
Jaka temperatura oleju do zalania suszonych pomidorów, będzie najlepsza? Optymalne będzie podgrzanie go do 120 stopni. Należy jednak bardzo pilnować nagrzewającego się tłuszczu i obserwować go, aby nie nagrzał się zbyt mocno. Kiedy zacznie dymić natychmiast należy zdjąć go z ognia i odstawić do przestudzenia lub ostrożnie dolać odrobinę zimnego oleju.
Kiedy wiemy już jak suszyć pomidory, warto poeksperymentować z różnymi dodatkami, urozmaicającymi podstawowy przepis. Mogą to być całe ząbki czosnku lub jego cienkie plasterki, a także pokrojona ostra papryczka, bądź szczypta kruszonego chilli. Świetnym dodatkiem do słoiczka z pomidorami będą też wszelkiego rodzaju zioła. Szczególnie dobrze sprawdzą się gałązki rozmarynu, tymianku, oregano lub bazylii. Pysznie smakują też suszone pomidory z pestkami dyni bądź słonecznika. Mniej popularnym, a równie smacznym rozwiązaniem są bakalie. Nie wszyscy znają suszone pomidory z żurawiną, rodzynkami czy morelą, a zdecydowanie warto ich spróbować.
Jeśli mamy suszone pomidory bez zalewy i chcemy je zmiękczyć przed dodaniem do potrawy, należy je namoczyć w gorącej oliwie lub zalać wrzątkiem. Tak przygotowane powinny moczyć się przez około 15-20 minut. Następnie wystarczy lekko je odsączyć i gotowe. Jeśli wybraliście tłuszcz, nie wylewajcie go, a koniecznie wykorzystajcie w kuchni. Taka oliwa aromatyzowana pomidorami doda smaku każdej smażonej na niej potrawie.
Domowe suszone pomidory same w sobie mogą być świetną przekąską na przykład jako element deski serów i wędlin, ale warto je też dodawać do innych przepisów. Taki dodatek wzbogaci wiele gorących dań i przystawek na zimno. Do czego użyć suszone pomidory bez zalewy i te w oleju? Zarówno jedna, jak i druga wersja idealnie sprawdzi się jako baza do przeróżnych past i smarowideł na kanapki. Wystarczy zblendować je z ulubionym serkiem śmietankowym, pestkami lub awokado. Kolejnym szybkim pomysłem jest dodanie ich do domowego hummusu czy pesto. W ten sposób w kilka minut wyczarujemy fantastyczną przystawkę do maczania grzanek, nachosów czy słupków świeżych warzyw.
Takie pomidorki są częstym dodatkiem do sałatek i surówek, a także kolorowych bowli, gdyż idealnie komponują się nie tylko z warzywami, ale także oliwkami i serami. Wystarczy pokroić je na drobne paseczki lub kostkę i wrzucić do rukoli, roszponki, świeżego szpinaku lub ulubionego mixu sałat. Co więcej, suszone pomidory w oliwie z czosnkiem mogą posłużyć nie tylko jako składnik sałatki, ale i sos do niej. Jeśli mamy pod ręką pomidory w oliwie, warto wykorzystać zalewę spod nich jako dressing do takiej sałatki.
Suszone pomidory idealnie sprawdzają się także jako dodatek do mięs, a także makaronów, risotto czy kaszotto. Fantastycznie podkreślą też smak farszu do naleśników, wytrawnej tarty i pierogów. Kolejnym sprawdzonym pomysłem jest dodanie ich do zupy pomidorowej, a w szczególności do gładkiego kremu. Ten wyrazisty smak podkreśli też każdy sos pomidorowy oraz orzeźwiające gazpacho.
Komentarze