Dzięki specyficznemu procesowi produkcji i dojrzewania, a głównie za sprawą nieskażonego przez człowieka środowiska, z którego pochodzi mleko do jego produkcji, cechuje się niesamowitymi właściwościami odżywczymi i wysoką zawartością dobrej jakości białka. Zalecany jest także kobietom ciężarnym, głównie dlatego, że optymalnie odżywia organizm bez obciążania układu trawiennego. Jest też dobrym rozwiązaniem dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ generalnie nie jest produktem tuczącym.

Oryginalny Parmigiano Reggiano, z unijnym certyfikatem DOP, czyli ChNP (Chronioną Nazwą Pochodzenia) może być wytwarzany tylko w północnych prowincjach Włoszech, takich jak: Parma, Reggio Emilia, Modena, Bolonia i Mantua. Jest bogaty w podstawowe aminokwasy białkowe, które stają się dobrze przyswajalne przez człowieka, dzięki zawartości specyficznych enzymów w serze, które wpływają na kazeinę i sprawiają, że staje się ona łatwostrawna. Enzymy obecne w Parmigiano Reggiano zmieniają stan kazeiny na taki, w jakim znajduje się ona po rozpoczętym procesie trawienia, a więc jest jakby częściowo strawiona. Z tego powodu Parmigiano Reggiano może być spożywany nawet przez osoby z nietolerancją białka krowiego. Ponadto nie zawiera laktozy. Pomimo wysokiej zawartości białka, jest serem chudym, a jego spożywanie jest ewidentnie korzystne dla zdrowia.

Źródło: materiały prasowe www.taksmakujedolcevita.pl