Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Pyszna przystawka, doskonałe danie na śniadanie wielkanocne.

Dodany przez: ACzP

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

Składniki

  • - 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1 łyżeczka masła
  • - 4 jajka
  • - dwa serki Almette śmietankowe plus 4 ząbki czosnku
  • - łosoś wędzony w plastrach 400g

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażamy z masłem szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku, wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  2. Smacznego
sniadanie przekąska łosoś szpinak rolada
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze