Pierogi czekoladowe z malinami

Obiad czy deser? Fani czekolady będą zachwyceni! Pierogi czekoladowe z malinami są słodkie, ale jednocześnie sycące. Możemy wykorzystać mrożone maliny. Gwarantujemy, że rodzina poprosi o dokładkę!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pierogi Przekąski na ciepło

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 173 głosów)

Składniki:

  • Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki
  • 5 łyżek kakao
  • łyżka oleju
  • 100 g malin świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • farsz: 100 g białej czekolady
  • 350 g malin świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na ciepło

Pierogi czekoladowe z malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto na pierogi: mąkę razem z kakao przesiewamy, robimy wgłębienie, wlewamy olej i prawie pełną szklankę gorącej wody, zagniatamy ciasto i odstawiamy na 15 min, aby odpoczęło.
  • Maliny miksujemy z cukrem na mus.
  • Farsz: czekoladę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z malinami i mąką ziemniaczaną.
  • Ciasto cienko rozwałkowujemy, podsypując mąką. Za pomocą szklanki wycinamy krążki. Nakładamy farsz i dokładnie sklejamy brzegi.
  • Pierogi wrzucamy partiami na wrzątek, gotujemy przez 2 min od chwili wypłynięcia. Osączamy i od razu podajemy z musem malinowym lub np. z bitą śmietaną czy lodami śmietankowymi.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Zobacz też: pierogi buraczane


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy