Pieczone pierożki - mini calzone z szynką i pieczarkami

Do zrobienia tych pierożków zainspirował nas przepis na pizzę capriciosa. Pizzowe pierożki z nadzieniem z szynki i pieczarek godnie ją zastąpią.

PierogiSzynki

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 146 głosów)

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 5 g świeżych drożdży piekarniczych
  • 250 ml ciepłej wody
  • 50 dag mąki
  • 10 g drobnej soli
  • Na farsz:
  • 6 cienkich plastrów szynki gotowanej, pokrojonych w cienkie paski
  • 10 pieczarek, drobno pokrojonych
  • 8 łyżek gęstej śmietany
  • cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przygotowujemy ciasto jak na pizzę: rozdrobnione drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Do salaterki wsypujemy mąkę i sól, dodajemy rozczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy. Jeżeli potrzeba, dolewamy wody. Po zagnieceniu ciasta formujemy kulę i energicznie wyrabiamy na posypanej mąką stolicy przez 15 min.
  • Ponownie formujemy kształtną kulę, umieszczamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 4–6 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 280°C. Cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie, przyprawiamy solą i pieprzem. Na posypanej mąką stolnicy cienko rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy w nim krążki o średnicy 15 cm. Na każdy nakładamy łyżkę śmietany, pieczarki i szynkę. Delikatnie i dokładnie sklejamy brzegi. Wstawiamy do piekarnika na 5–10 min, aż nabiorą złocistego koloru. Podajemy na gorąco.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2019
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy