Faworki bite

Przepis na faworki smażone w głębokim tłuszczu.

Ciastafaworki

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.34 z 160 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/4–1 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka spirytusu
  • smalec do smażenia
  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do oprószenia

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i spirytus, zagniatamy dość twarde ciasto (jak na pierogi), bardzo dokładnie wyrabiamy. Układamy na stolnicy i wyrabiamy je wałkiem tak długo, aż utworzą się pęcherzyki powietrza. Wówczas owijamy w ściereczkę, zostawiamy na 1–2 godz., aby odpoczęło. Odcinamy po kawałku, każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy cienko, kroimy w ukośne pasy o szer. 2–3 cm i dł. 8–10 cm. Każdy pasek nacinamy w środku, przez otwór przewijamy jeden koniec i przeciągamy.
  • Smażymy partiami 5–7 min w silnie rozgrzanym smalcu, z obu stron na jasnozłoty kolor (co jakiś czas wrzucamy do gorącego tłuszczu kawałek surowego kartofla, co pozwoli utrzymać temp. tłuszczu). Po wyjęciu łyżką cedzakową osuszamy na bibule, układamy piętrowo na paterze, posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy