Faworki bite

Przepis na faworki smażone w głębokim tłuszczu.

Dodany przez:

zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.21 z 14 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 i 1/4–1 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka spirytusu
  • smalec do smażenia
  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do oprószenia

Przygotowanie

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i spirytus, zagniatamy dość twarde ciasto (jak na pierogi), bardzo dokładnie wyrabiamy. Układamy na stolnicy i wyrabiamy je wałkiem tak długo, aż utworzą się pęcherzyki powietrza. Wówczas owijamy w ściereczkę, zostawiamy na 1–2 godz., aby odpoczęło. Odcinamy po kawałku, każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy cienko, kroimy w ukośne pasy o szer. 2–3 cm i dł. 8–10 cm. Każdy pasek nacinamy w środku, przez otwór przewijamy jeden koniec i przeciągamy.
  2. Smażymy partiami 5–7 min w silnie rozgrzanym smalcu, z obu stron na jasnozłoty kolor (co jakiś czas wrzucamy do gorącego tłuszczu kawałek surowego kartofla, co pozwoli utrzymać temp. tłuszczu). Po wyjęciu łyżką cedzakową osuszamy na bibule, układamy piętrowo na paterze, posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
wypieki faworki chrust ostatki wypieki na tłusty czwartek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze