Faworki bite

Przepis na faworki smażone w głębokim tłuszczu.

Ciastafaworki

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.34 z 160 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/4–1 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka spirytusu
  • smalec do smażenia
  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do oprószenia

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na stolnicę przesiewamy mąkę
  • dodajemy żółtka
  • śmietanę
  • cukier puder i spirytus
  • zagniatamy dość twarde ciasto (jak na pierogi)
  • bardzo dokładnie wyrabiamy. Układamy na stolnicy i wyrabiamy je wałkiem tak długo
  • aż utworzą się pęcherzyki powietrza. Wówczas owijamy w ściereczkę
  • zostawiamy na 1–2 godz.
  • aby odpoczęło. Odcinamy po kawałku
  • każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy cienko
  • kroimy w ukośne pasy o szer. 2–3 cm i dł. 8–10 cm. Każdy pasek nacinamy w środku
  • przez otwór przewijamy jeden koniec i przeciągamy.
  • Smażymy partiami 5–7 min w silnie rozgrzanym smalcu
  • z obu stron na jasnozłoty kolor (co jakiś czas wrzucamy do gorącego tłuszczu kawałek surowego kartofla
  • co pozwoli utrzymać temp. tłuszczu). Po wyjęciu łyżką cedzakową osuszamy na bibule
  • układamy piętrowo na paterze
  • posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy