Faworki bite wałkiem to przepis, który w niejednym domu przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Sekret smaku, który wyróżnia faworki bite, to właśnie sposób ich przygotowania. Ciasto zagniata się i... bije wałkiem. Stąd dość prosta nazwa, dlaczego mówimy przepis na faworki bite. Ciasto na faworki wyrabia się poprzez bicie wałkiem - jest wtedy doskonale napowietrzone, dzięki czemu w trakcie smażenia faworki zyskują charakterystyczne poduszeczki. Ciasto jest kruche, rozpływające się w ustach. Podobnie jak inne słodkości na Karnawał, tak samo faworki bite smażymy w głębokim tłuszczu, a po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
ciasta, faworki - zobacz inne inspiracjePorady
Bite faworki - jak smażyć faworki
Faworki bite wałkiem najlepiej smażyć na smalcu - to tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia, dzięki czemu nawet kilka partii smażonych po kolei nam się nie przypali. Zgodnie z babcinym przepisem - bite faworki smażone na smalcu będą miały wyjątkowy smak i teksturę. Dobra rada - co jakiś czas w trakcie smażenia faworków wrzucamy do gorącego tłuszczu kawałek surowego ziemniaka, co pozwoli utrzymać temperaturę tłuszczu - powinien każdorazowo skwierczeć. Klasyczny wygląd faworków falowanych na brzegach otrzymamy wycinając ciasto radełkiem. Aby zrobić faworki bite przyda się też porządny wałek z wygodnym uchwytem lub rączkami.
Komentarze