Pasta z makreli wędzonej - 2 wersje

pyszne pasty do małych i dużych kanapek, doskonałe na zwykłe śniadanie a także na przyjęcie

Dodany przez: Pyza

Pasta z makreli wędzonej - 2 wersje

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.37 z 30 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2 makrele, ok. 25 dkg każda
  • 2-4 jajka
  • 1 cebula
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 5 łyżek gęstego majonezu
  • 3 łyżki dobrego ketchupu (łagodny albo pikantny - jak kto woli)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć na sito i przelać wrzątkiem, osączyć. Ogórki kiszone posiekać albo zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Makrele dokładnie obrać ze skóry i ości, rozetrzeć widelcem, wymieszać z jajkami, podzielić na dwie części. Do jednej masy dodać posiekaną cebulkę, 1 łyżkę majonezu i ketchup, dokładnie wymieszać, doprawić. Do drugiej masy dodać posiekanego ogórka, zieleninę i 4 łyżki majonezu, wymieszać, doprawić. Dobrze jest pasty odstawić na przynajmniej 30 min. do lodówki (pod szczelnym przykryciem). Podawać jako smarowidło na pieczywie, krakersach, chipsach...Można też użyć ich jako dekoracji połówek jaj na twardo.
sniadanie ryby jajka przekąska kolacja wegetariańska dla dzieci pasta MAKRELA WĘDZONA zetrzeć rozdrobnić
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze