Tapenada - pasta z zielonych oliwek

Tapenada to prowansalska pasta z oliwek, która jest wspaniałym dopełnieniem chrupiącej bagietki.

Dodany przez:

Tapenada - pasta z zielonych oliwek

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 9 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 szklanka zielonych oliwek (100g bez pestek i bez dodatków)
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 nieduża gałązka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • świeżo mielony pieprz
  • sól (opcjonalnie, przy słonych oliwkach nie będzie potrzeb

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania pasty. Jeżeli jest za gęsta, dolewamy odrobinę oliwy i mieszamy. Po przygotowaniu tapenadę należy przełożyć do pojemnika z przykrywką i schować do lodówki na kilka godzin, żeby pasta się przegryzła. Możemy przechowujemy ją w lodówce nawet przez kilka tygodni.
  2. Świetnie smakuje z chrupiącą bagietką, jako dodatek do nachosów. Polecam ją także na wieczór z winem.
  3. Smacznego!
przekąska kolacja wegetariańska smarowidlo zielone oliwki tapenada kuchnia prowansalska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy