Tapenada - pasta z zielonych oliwek

Tapenada to prowansalska pasta z oliwek, która jest wspaniałym dopełnieniem chrupiącej bagietki.

PastyPrzekąski

Czas przygotowania:
5 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.46 z 162 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka zielonych oliwek (100g bez pestek i bez dodatków)
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 nieduża gałązka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • świeżo mielony pieprz
  • sól (opcjonalnie, przy słonych oliwkach nie będzie potrzeb

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania pasty. Jeżeli jest za gęsta, dolewamy odrobinę oliwy i mieszamy. Po przygotowaniu tapenadę należy przełożyć do pojemnika z przykrywką i schować do lodówki na kilka godzin, żeby pasta się przegryzła. Możemy przechowujemy ją w lodówce nawet przez kilka tygodni.
  • Świetnie smakuje z chrupiącą bagietką, jako dodatek do nachosów. Polecam ją także na wieczór z winem.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy