Tapenada to prowansalska pasta z oliwek, która jest wspaniałym dopełnieniem chrupiącej bagietki. Pasta z zielonych oliwek doskonale sprawdza się w roli smarowidła do tostów, kanapek a nawet pizzy. Warto również przygotowywać wersję z czarnych oliwek, które mają bardziej wyrazisty smak. Zobacz jak zrobić tapenadę z oliwek.
Tapenada - pasta z zielonych oliwek / fot. StockFood
Pasta oliwkowa jest bardzo smaczna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Wszystkie składniki z przepisu wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania pasty. Jeżeli pasta z zielonych oliwek jest za gęsta, dolewamy odrobinę oliwy i mieszamy. Po przygotowaniu tapenadę należy przełożyć do pojemnika z przykrywką i schłodzić wkładając do lodówki na kilka godzin. W ten sposób poszczególne składniki pasty oliwkowej przejdą swoimi smakami. Pasta z oliwek może być przechowywana w lodówce nawet przez kilka tygodni.
Porady
- Pastę z zielonych oliwek można podać na zimno np. jako smarowidło do pieczywa lub na ciepło np. jako sos do pieczenia pizzy czy chlebka czosnkowego.
- Możesz przygotować większą ilość pasty z zielonych oliwek i przechowywać w małych zamkniętych słoikach przez 3-4 tygodnie. Konieczne jest, aby przechowywać pastę w lodówce.
- Tapenadę możesz przygotować na kilka sposobów dostosowując smak do własnych preferencji smakowych. Pastę z oliwek możesz wzbogacić dodając do niej płatki chili lub anchois.
- Do przygotowania tapenady możesz użyć czarnych oliwek – pasta będzie bardziej wyrazista, ale równie smaczna jak ta z zielonych oliwek. Polecamy przepis: Tapenada, czyli pasta z hiszpańskich oliwek.
- Pastę z oliwek zrobisz za pomocą blendera lub moździerza – wybór należy co Ciebie.
Zastosowanie pasty z oliwek jest dosyć szerokie. Po pierwsze można ją podawać na zimno jak i na ciepło. W wersji na zimno sprawdza się jako smarowidło do pieczywa idealna do tostów oraz grzanek. W wersji na ciepło można wykorzystać pastę z oliwek jako sos do pizzy. Wystarczy posmarować ciasto na pizzę tapenadą z zielonych lub czarnych oliwek, aby nabrała wyjątkowego smaku. Pastę dodaje się także jako dodatek smakowy do wegetariańskich gołąbków, pierogów, a nawet do makaronów.
Tapenada to inaczej pasta z oliwek. Najczęściej spotykana jest pasta z czarnych oliwek, ale na polskich stołach od jakiegoś czasu podawana jest także pasta z zielonych oliwek. Pasta z zielonych oliwek jest delikatniejsza w smaku niż ta przygotowana na bazie oliwek czarnych. Przepis na tradycyjną tapenadę musi zawierać oliwki, dobrej jakości oliwę z oliwek, czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz. Tradycyjny przepis może stanowić bazę – dodatki możesz dopasować do własnych preferencji smakowych. Dobra pasta z oliwek powinna być dokładnie zmiksowana. Nie należy oszczędzać także na jakości poszczególnych składników (wybierz najlepsze oliwki oraz sprawdzoną oliwę z oliwek). Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie pasty oliwkowej z anchois – wypatroszonych, osolonych i marynowanych w oliwie sardynek, dodaj do pasty sporą ilość cytryny, który podkreśli smak smarowidła.
Komentarze