Tapenada - pasta z zielonych oliwek

Tapenada to prowansalska pasta z oliwek, która jest wspaniałym dopełnieniem chrupiącej bagietki. Warto również przygotowywać wersję z czarnych oliwek, które mają bardziej wyrazisty smak.

PastyPrzekąski

Czas przygotowania:
5 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.41 z 170 głosów)

Kroki wykonania:

  • oliwki-fot.iStock-min1.Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania pasty. Jeżeli jest za gęsta, dolewamy odrobinę oliwy i mieszamy. Po przygotowaniu tapenadę należy przełożyć do pojemnika z przykrywką i schować do lodówki na kilka godzin, żeby pasta się przegryzła. Możemy przechowujemy ją w lodówce nawet przez kilka tygodni. Świetnie smakuje z chrupiącą bagietką, jako dodatek do nachosów. Polecam ją także na wieczór z winem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy