Deser z mascarpone to wariacja na temat popularnego tiramisu. We Włoszech oryginalne ciasto z mascarpone podawane jest z likierem kawowym albo amaretto.Dodatkowo deser z mascarpone powstaje z wykorzystaniem podłużnych biszkoptów. W polskiej wersji czasem używa się galaretki i posypki czekoladowej. Deser z mascarpone pięknie wygląda przyozdobiony truskawkami.
Fot.iStock
(średnia 4.47 z 191 głosów)
Porady
W przepisie na deser z mascarpone wykorzystano:
- 300 g truskawek mrożonych
- 2 galaretki truskawkowe
- 3 łyżki dżemu morelowego
- 5 łyżek jogurtu naturalnego bez cukru
- 6 małych herbatników
- 6 kostek czekolady nadziewanej o smaku malinowym
- 6 łyżek otrąb granulowanych, mogą być o smaku truskawkowym
Nie trzeba mieć profesjonalnej szprycy, aby ozdabiać ciasta. Wystarczy wyciąć kwadrat z pergaminu i przeciąć go po przekątnej. Następnie jeden koniec zwinąć po przekątnej do środka, aby stworzyć rulon z ostrym czubkiem., w połowie najdłuższego boku trójkąta.Następnie przewróć papier na drugą stronę i zagnij do wewnątrz. Pomoże to utrzymać formę stożka. Następnie obetnij czubek papierowego rożka, aby zrobić otworek. Tak przygotowanym papierowym rękawem możecie dekorować deser z mascarpone albo torty z kremem maślanym.
Komentarze