Deser z mascarpone

Deser z mascarpone to wariacja na temat popularnego  tiramisu. We Włoszech oryginalne ciasto z mascarpone podawane jest z likierem kawowym albo amaretto.Dodatkowo deser z mascarpone powstaje z wykorzystaniem podłużnych biszkoptów. W polskiej wersji czasem używa się galaretki i posypki czekoladowej. Deser z mascarpone pięknie wygląda przyozdobiony truskawkami. 

Deserydesery z owocamigalaretki

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 186 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-truskawkowy-dzem (1)1.Dwie galaretki rozpuścić w wodzie. Wrzucić truskawki zamrożone i mieszać przez chwilę. W tym czasie truskawki się rozmrożą a galaretka wystygnie i szybciej stężeje. Następnie należy rozłożyć galaretkę i truskawki do pucharków lub szklaneczek i wstawić do całkowitego stężenia.
  • iStock-mascarpone-serek (1)2.W tym czasie trzeba zmiksować blenderem serek mascarpone, jogurt naturalny i dżem morelowy. Następnie na zastygniętą galaretkę wyciskamy szprycą do kremu rozetki z mascarpone. Ewentualnie nakładamy łyżką. Wierzch mascarpone ozdabiamy herbatnikiem, plasterkiem kiwi, cząstką mandarynki i kawałkiem banana. Położyć kawałek czekolady i posypać łyżeczką otrąb granulowanych. W sezonie ozdabiajmy deser z mascarpone świeżymy truskawkami.

Porady

W przepisie na deser z mascarpone wykorzystano:

  • 300 g truskawek mrożonych
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego bez cukru
  • 6 małych herbatników
  • 6 kostek czekolady nadziewanej o smaku malinowym
  • 6 łyżek otrąb granulowanych, mogą być o smaku truskawkowym

Notka redakcyjna

Jak zrobić papierowy rożek do dekoracji ciast?

Nie trzeba mieć profesjonalnej szprycy, aby ozdabiać ciasta. Wystarczy wyciąć kwadrat z pergaminu i przeciąć go po przekątnej. Następnie jeden koniec zwinąć po przekątnej do środka, aby stworzyć rulon z ostrym czubkiem., w połowie najdłuższego boku trójkąta.Następnie przewróć papier na drugą stronę i zagnij do wewnątrz. Pomoże to utrzymać formę stożka. Następnie obetnij czubek papierowego rożka, aby zrobić otworek. Tak przygotowanym papierowym rękawem możecie dekorować deser z mascarpone albo torty z kremem maślanym. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy