Domowe żelki to zdrowsza, a równie smaczna alternatywa dla słodyczy ze sklepu. Najlepiej wykorzystać sezonowe owoce, ale reszta zależy od własnych upodobań. Wybór rozmiaru i kształtu galaretek daje duże pole do popisu i rozwija wyobraźnię. Jeśli chcecie przygotować naturalną, słodką przekąskę, koniecznie wypróbujcie domowe żelki. Przepis jest prosty i nie wymaga wielu składników.
Zdjęcia: Łukasz Kozyra przepisy, Wykonanie i stylizacja potraw: Joanna Woyda
(średnia 4.41 z 147 głosów)
Żelatyna: wsypujemy ją do garnka i zalewamy odrobiną wody. Zostawiamy na 5–10 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny i całość podgrzewamy, mieszając, do całkowitego połączenia składników.
Maliny: delikatnie myjemy i osuszamy. Miksujemy je na jednolitą masę za pomocą blendera i dodajemy do garnka z żelatyną. Dosładzamy do smaku miodem pitnym.
Domowe żelki: masę wylewamy do plastikowego pojemnika (możemy wykorzystać silikonową formę na praliny lub tackę na kostki lodu) i odstawiamy do ostygnięcia. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę lub do momentu, kiedy żelki całkowicie stężeją.
Porady
- Jeśli wyjęcie gotowych żelek z foremki sprawia nam trudność, możemy sobie ułatwić zadanie poprzez zanurzenie jej na chwilę w gorącej wodzie. Rozgrzewamy tylko jej dno, tak żeby nie zamoczyć galaretek. Możemy też owinąć ją od spodu ciepłym ręcznikiem.
- Polecamy wykorzystanie świeżego puree lub soku z owoców, ale możemy także przyrządzić żelki z galaretki o ulubionym smaku. Wystarczy rozpuścić ją w gorącej wodzie, wlać do foremki i schłodzić.
- Sok z cytryny możemy zamienić na sok pomarańczowy, grejpfrutowy lub z limonki. Taki dodatek sprawia, że domowe żelki są przyjemnie kwaskowe i orzeźwiające.
- Żelki domowej roboty z naszego przepisu zostały dosłodzone miodem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć zwykłego cukru. Świetnie sprawdzi się także melasa i syrop klonowy lub daktylowy. Jeśli chcemy obniżyć kaloryczność dania, wykorzystajmy ksylitol lub erytrol. Jeśli używamy słodkich owoców, możemy ich w ogóle nie dosładzać.
- Domowe żelki z powodzeniem wykonamy także z herbaty owocowej lub rozcieńczonego syropu smakowego, a nawet słodkich napojów gazowanych.
- Żelki własnej produkcji możemy zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Idealnie sprawdzają się w roli orzeźwiającej przekąski.
Jak zrobić żelki owocowe bez żelatyny? Czy jest to w ogóle możliwe? Oczywiście! Obecnie istnieje wiele zamienników tej substancji żelującej pochodzenia zwierzęcego. Jeśli chcemy, żeby nasza słodka przekąska była odpowiednia dla osób na diecie wegańskiej, wystarczy, że użyjemy agar-agar. Jest to produkt o podobnym działaniu, wytwarzany z glonów rosnących głównie u wybrzeży Japonii. Możemy go kupić bez problemu w sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w dużych sieciówkach.
Inny przepis na żelki bez żelatyny wymaga użycia pektyny, czyli składnika, który jest nam znany domowych dżemów. Jest to mieszanina węglowodanów występująca naturalnie w ścianach komórkowych roślin. Najwięcej znajdziemy jej między innymi w jabłkach, brzoskwiniach i skórkach owoców cytrusowych. Można ją kupić w formie proszku i wykorzystać do różnych przetworów. Często jest też składnikiem ekologicznych żelek.
Jeśli chcemy zachęcić dzieci do jedzenia owoców, wcale nie musimy kupować mocno słodzonych gotowych żelek ani posiłkować się sztucznymi barwnikami w produkcji domowych przysmaków. Matka natura obdarzyła nas roślinami o ogromnym wachlarzu kolorystycznym i powinniśmy korzystać z jej hojności. Podpowiadamy, jakich owoców użyć, żeby uzyskać kolorowe domowe żelki jak ze sklepu:
Soki owocowe lub przeciery możemy także dowolnie ze sobą łączyć. Uzyskamy wtedy nie tylko eksplozję smaków i bombę witaminową, ale również piękne kompozycje kolorystyczne. Jeśli chcemy zrobić wielobarwne żelki domowe, najpierw wypełnijmy foremkę galaretką o dowolnym kolorze do 3/4 wysokości i poczekajmy, aż lekko stężeje. Następnie dolejmy płyn o innym odcieniu za pomocą strzykawki.
Komentarze