Domowe żelki

Domowe żelki to zdrowsza, a równie smaczna alternatywa dla słodyczy ze sklepu. Jak zrobić żelki? Przepis na domowe żelki jest prosty i nie wymaga wielu składników. Najlepiej wykorzystać sezonowe owoce, ale reszta zależy od nas - wielkość czy kształt żelek to duże pole dla wyobraźni. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 147 głosów)

Domowe żelki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • sos malinowy 1.

    Żelatynę wsypujemy do niedużego garnka. Zalewamy odrobiną wody i zostawiamy na 5–10 min. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Maliny miksujemy na jednolitą masę i dodajemy do garnka. Dosładzamy do smaku miodem. Masę wylewamy do plastikowego pojemnika (można wykorzystać silikonową formę na praliny czy kostki lodu), zostawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2–3 godz., aż płyn dobrze stężeje.

Porady


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy