Domowe żelki

Domowe żelki to zdrowsza, a równie smaczna alternatywa dla gotowców ze sklepu. Najlepiej wykorzystać sezonowe owoce, ale reszta zależy od nas - wielkość czy kształt żelek to duże pole dla wyobraźni.

Dodany przez:

Desery owocowe

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
  • 1–2 łyżki soku z cytryny
  • opakowanie mrożonych malin
  • łyżka miodu

Przygotowanie

  1. Żelatynę wsypujemy do niedużego garnka. Zalewamy odrobiną wody i zostawiamy na 5–10 min. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
  2. Maliny miksujemy na jednolitą masę i dodajemy do garnka. Dosładzamy do smaku miodem.
  3. Masę wylewamy do plastikowego pojemnika (można wykorzystać silikonową formę na praliny czy kostki lodu), zostawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2–3 godz., aż płyn dobrze stężeje.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017
domowe żelki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze