Domowe żelki

Domowe żelki to zdrowsza, a równie smaczna alternatywa dla gotowców ze sklepu. Najlepiej wykorzystać sezonowe owoce, ale reszta zależy od nas - wielkość czy kształt żelek to duże pole dla wyobraźni.

dodany przez: mojegotowanie

Desery

Ocena:

(średnia 4.44 z 145 głosów)


Składniki:

  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
  • 1–2 łyżki soku z cytryny
  • opakowanie mrożonych malin
  • łyżka miodu

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Żelatynę wsypujemy do niedużego garnka. Zalewamy odrobiną wody i zostawiamy na 5–10 min. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
  • Maliny miksujemy na jednolitą masę i dodajemy do garnka. Dosładzamy do smaku miodem.
  • Masę wylewamy do plastikowego pojemnika (można wykorzystać silikonową formę na praliny czy kostki lodu), zostawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2–3 godz., aż płyn dobrze stężeje.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy