Domowe żelki to zdrowsza, a równie smaczna alternatywa dla słodyczy ze sklepu. Jak zrobić żelki? Przepis na domowe żelki jest prosty i nie wymaga wielu składników. Najlepiej wykorzystać sezonowe owoce, ale reszta zależy od nas - wielkość czy kształt żelek to duże pole dla wyobraźni. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017
Zdjęcia: Łukasz Kozyra przepisy, Wykonanie i stylizacja potraw: Joanna Woyda
(średnia 4.41 z 147 głosów)
Żelatynę wsypujemy do niedużego garnka. Zalewamy odrobiną wody i zostawiamy na 5–10 min. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Maliny miksujemy na jednolitą masę i dodajemy do garnka. Dosładzamy do smaku miodem. Masę wylewamy do plastikowego pojemnika (można wykorzystać silikonową formę na praliny czy kostki lodu), zostawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2–3 godz., aż płyn dobrze stężeje.
Porady
Komentarze