Domowy jogurt powstaje w wyniku połączenia ciepłego mleka z jogurtem naturalnym lub żywymi kulturami bakterii. Zachwyca swoją kremową konsystencją i delikatnym, lekko kwaskowatym smakiem. Ponadto stanowi cenne źródło bakterii probiotycznych. Rewelacyjnie sprawdzi się na śniadanie z dodatkiem owoców lub ulubionej konfitury. Domowy jogurt to również świetna baza do koktajli, naleśników i sosów.
Adobe Stock
(średnia 4.46 z 192 głosów)
Przygotowanie: mleko i jogurt z żywymi kulturami bakterii wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Litrowy słoik dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Gotowanie: mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy, aż osiągnie temperaturę 40–45°C. Następnie dodajemy jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy.
Domowy jogurt: mleko z jogurtem wlewamy do litrowego słoika. Dokładnie go zamykamy. Następnie zawijamy go w koc i odkładamy w ciepłe miejsce na 6–8 godzin (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania produktu).
Porady
- Domowy jogurt to wspaniały dodatek do płatków owsianych, sałatek, surówek, a nawet koktajli. Rewelacyjnie smakuje wymieszany z ulubioną konfiturą lub świeżymi owocami. Dodatkowo z powodzeniem przygotujemy na jego bazie placuszki, naleśniki bądź pyszne ciasta.
- Gotowy produkt najlepiej smakuje, gdy jest świeży. Przechowujemy go w lodówce przez maksymalnie tydzień.
- Do pomiaru temperatury możemy użyć termometru serowarskiego lub bezdotykowego z funkcją pomiaru temperatury cieczy.
- Polecamy kupić mleko prosto od krowy lub pasteryzowane. W przypadku tego pierwszego trzeba je na początku podgrzać do temperatury 80°C, a następnie odstawić do ostygnięcia. Jeśli zależy nam na tym, żeby jogurt był wyjątkowo gęsty, należy wybrać mleko o wysokiej zawartości tłuszczu.
- Zamiast jogurtu naturalnego możemy użyć żywych kultur bakterii. Dodajemy je również w momencie, kiedy mleko osiągnie temperaturę 40–45°C.
- Jogurt możemy zrobić także na mleku kozim lub owczym. Każde z nich będzie odznaczało się nieco innym aromatem i smakiem. Warto zaznaczyć, że proces przygotowania pozostaje bez zmian.
- Temperatura mleka nie może przekraczać 45°C. W przeciwnym razie jogurt nam nie wyjdzie.
Domowy jogurt świetnie sprawdzi się na śniadanie, deser i kolację. Bez problemu zabierzemy go do pracy lub szkoły. Z powodzeniem możemy przygotować go również w wielu różnych wariantach. Otrzymamy wtedy jogurt:
Domowy jogurt możemy przygotować również w jogurtownicy. Mleko oraz jogurt łączymy ze sobą i przenosimy do specjalnych pojemników znajdujących się w maszynie. Następnie nastawiamy jogurtownicę na 43–44°C. Po 8 godzinach wyjmujemy pojemniki z jogurtem i wstawiamy do lodówki na około 3–4 godziny. Gotowy produkt najlepiej zjeść w ciągu 5 dni.
Domowy jogurt z mlekiem w proszku odznacza się większą zawartością białka i bardziej kremową konsystencją. Jest również banalnie prosty w wykonaniu. Wystarczy, że do pasteryzowanego mleka dodamy około 30 g tego w proszku. Cały proces przygotowania jogurtu pozostaje bez zmian. Taki produkt możemy przygotować również w jogurtownicy.
Komentarze