Omlet z cukinią i szynką to proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się w roli śniadania, podwieczorku, a także kolacji. Omlet zrobiony z tego przepisu uda się zawsze i każdemu. Zobacz, jak zrobić delikatny i szybki omlet z cukinią.
Fotolia
(średnia 4.46 z 180 głosów)
Omlet z cukinią przepis: cukinię umyj w zimnej wodzie i osusz za pomocą ręcznika papierowego, podziel na mniejsze części i usuń miąższ z pestkami. Tak przygotowaną cukinię ugotuj na parze, a następnie pokrój w dużą kostkę. Marchewki ugotuj na półmiękko w skórce, obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, wysusz i usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w paseczki.
Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki. Jajka zmieszaj dokładnie ze śmietaną, przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj ze startym żółtym serem. Na oleju przesmaż warzywa i szynkę, ostrożnie mieszając. Zalej całość masą jajeczno-śmietanową, smaż dłuższą chwilę, aż masa się zetnie. Przewróć omlet na drugą stronę. Dosmaż. Podaj tuż po przygotowaniu.
Kalorie: 485
Porady
- W powyższym przepisie znajdziesz szynkę, ale jeśli zależy Ci na wegetariańskiej wersji dania, pomiń ten składnik. Jeśli natomiast lubisz omlet z szynką, sięgnij po szynkę konserwową.
- Omlet z cukinią będzie delikatny i puszysty, jeśli ubijesz jajka ze śmietaną, za pomocą rózgi lub miksera.
- Do smażenia omleta możesz użyć oleju rzepakowego lub oleju rzepakowego i masła klarowanego w proporcji 1:1.
- Do przewracania omletów najlepiej użyć talerza lub pokrywki. Jeśli często robisz omlety, rozważ kupno dwóch takich samych patelni, wtedy problem z przewracaniem omleta przestanie istnieć.
- Omlet z cukinią możesz wzbogacić, dodając do niego ulubione warzywa, a nawet grzyby. Paprykę i marchewkę możesz wymienić np. na pomidorki koktajlowe, cebulę. Jeśli zdecydujesz się na omlet z cukinią i pomidorami, warto dodać do niego świeżą bazylię i szczypiorek.
- Omlet to proste danie, które wymaga dobrej jakości składników, dlatego też postaw na jajka wiejskie lub jajka z oznaczeniem „0”.
- Jeśli liczysz kalorie, zamień śmietanę na mleko lub użyj mieszanki śmietanki i mleka.
Omlet to potrawa jajeczna z dodatkami w formie lekkiego placka smażonego na patelni. Puszystość omleta zależy od techniki przygotowania oraz smażenia. Zatem, jak przygotować puszysty omlet? Wybierz jaja wiejskie lub tzw. zerówki. Oddziel białka od żółtka i ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj mleko lub śmietankę. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ulubione dodatki (np. pomidorki, szynkę, szczypiorek, ser żółty), wymieszaj. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj całość. Smaż na oleju i maśle klarowanym przez około 2 minuty, następnie przewróć i dosmaż drugą stronę. Podaj tuż po usmażeniu.
Komentarze