Omlet z cukinią i szynką

Przygotowanie: 20 minut Smażenie: 10 minut Porcja: 485 kcal Składniki na 4 porcje

Szynki

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
485.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 180 głosów)

Składniki:

  • kabaczek
  • 2 marchewki
  • 2 strąki kolorowej papryki
  • 20 dag wędzonej szynki lub polędwicy
  • 3 jajka
  • 300 ml śmietany
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 3 dag żółtego sera
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • ■ Kabaczek umyć, obrać, usunąć miąższ z pestkami, ugotować na parze, pokroić w dużą kostkę.
  • ■ Marchewki ugotować na półmiękko w skórce, obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w kostkę.
  • ■ Szynkę pokroić w kostkę lub w paseczki. Jajka rozkłócić ze śmietaną, przyprawić do smaku solą,
  • pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać ze startym żółtym serem.
  • ■ Na oleju przesmażyć warzywa i szynkę, ostrożnie mieszając. Zalać całość masą jajeczno-śmietanową,
  • smażyć dłuższą chwilę, aż się zetnie.
  • ■ Omlet przewrócić na drugą stronę za pomocą talerza lub pokrywki. Dosmażyć. Podawać.

Kalorie: 485.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy