Omlet z cukinią to pomysł na pyszne i lekkie śniadanie na ciepło. Przepis sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenowej i wegetariańskiej. Do jego przygotowania nie potrzebujemy mąki – wystarczą świeże jajka z dobrego źródła i rozgrzana patelnia. Dodatek w postaci plasterków zielonych warzyw sprawia, że danie jest pożywne, soczyste, a do tego świetnie wygląda. Posypany świeżymi ziołami omlet z cukinią to prawdziwa poezja na talerzu.
Getty/iStock
(średnia 4.46 z 180 głosów)
Cukinię: myjemy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cukinię z obydwu stron na rumiany kolor. Posypujemy szczyptą soli i pieprzu.
Jajka: ubijamy mikserem na puszystą masę, a następnie przekładamy na patelnię podsmażoną cukinię.
Omlet z cukinią: przykrywamy pokrywką i podgrzewamy na małej mocy palnika do momentu, aż w całości się zetnie.
Podawanie: gotowy omlet przekładamy na talerz, obracając patelnię do góry dnem. Posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Porady
- Nie obieramy cukinii ze skórki, aby zachować jej ładny ciemnozielony kolor.
- Możemy ją pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W omlecie świetnie wygląda także tagliatelle z cukinii, czyli wstążki, które zrobimy w niecałą minutę przy pomocy obieraczki do warzyw.
- Cukinię możemy dodatkowo posypać przyprawami – kurkumą, sproszkowanym czosnkiem lub suszonym oregano.
- Aby omlet był bardziej puszysty możemy osobno ubić białka na sztywną pianę. Następnie ostrożnie mieszamy je z rozkłóconymi żółtkami.
- Do posypania omletu po wierzchu sprawdzi się nie tylko koperek i szczypiorek, ale także natka pietruszki, bazylia, kolendra lub inne świeże zioła.
Prosty przepis na omlet z cukinią możemy wzbogacić o klasyczne dodatki, takie jak ser żółty, szynka czy pomidory. W kompozycji z soczystym zielonym warzywem świetnie sprawdzą się także:
W wersji z piekarnika możemy od razu wymieszać startą cukinię z masą jajeczną. Następnie przelewamy ją do ceramicznej formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego o średnicy ok. 20 cm. Wierzch posypujemy startym serem żółtym. Opcjonalnie układamy plasterki pomidora i pokrojoną w paski szynkę.
Pomysł na zapiekany omlet powstał z inspiracji włoską frittatą z cukinią, którą możemy przygotować na patelni lub w piekarniku. W odróżnieniu do omletu, warzywne dodatki, których zazwyczaj jest dużo więcej, wymieszane są z masą jajeczną.
Omlet z cukinią to jedna z wielu opcji na pyszne, sycące, a przy tym lekkie śniadanie wegetariańskie (mięsożercy mogą dodać kilka plasterków szynki lub boczku). Poniżej lista najciekawszych propozycji:
Komentarze