Omlet cesarski (Kaiserschmarren)

Ocena:

4.54 (187)

  • dla 3 osób
  • średni

Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to prosty, ale elegancki deser. Opracowany dla austriackiego cesarza omlet podawany jest na słodko - z rodzynkami, prażonymi płatkami migdałów i powidłami. Omlet cesarski świetnie sprawdzi się nie tylko jako deser, lecz także obiad lub kolację na słodko. Podpowiadamy, jak zrobić omlet cesarski.

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • sól  1 szczypta

  • mąka  3 łyżki stołowe

  • mleko  0.5 szklanki

  • rodzynki  50 g

  • masło  4 łyżki stołowe

  • cukier puder  2 łyżki stołowe

  • cynamon  0.5 łyżeczki

  • płatki migdałowe  2 łyżki stołowe

Omlet cesarski (kaiserschmarren) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Białka ostrożnie oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do nich rozmieszane żółtka. bialka-ubijanie
  • Krok 2: Masę delikatnie mieszamy, jednocześnie powoli wsypując mąkę i dolewając mleko. Jeśli omlet cesarski przygotowujemy z rodzynkami, należy wsypać je do ciasta razem z mąką. rodzynki
  • Krok 3: Na dużej patelni, na małym ogniu rozgrzewamy masło. Wlewamy ciasto na omlet cesarski i smażymy na średnim ogniu. Kiedy spód omletu jest przypieczony, łopatką dzielimy go na małe kawałki i jeszcze chwilę smażymy. roztapianie-masla
  • Krok 4: Gotowy omlet cesarski przekładamy na talerz. Posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i podprażonymi płatkami migdałów. Podajemy z powidłami śliwkowymi. W sezonie zaś możemy podać ze świeżymi owocami jagodowymi: malinami, jeżynami i borówkami. omlet-cesarski-przepis

Porady

Jak dobrze ubić pianę z białek?

Aby przygotować omlet cesarski, potrzebna będzie ubita na sztywno piana z białek jaj. Nierzadko okazuje się to trudnym zadaniem, dlatego poniżej przedstawiamy kilka cennych wskazówek:

  • Bardzo dokładnie oddziel żółtka od białek. Jest to niezwykle istotne, ponieważ nawet najmniejsza ilość żółtka w białkach sprawi, że masa nie będzie sztywna. Dzieje się tak przez zawarty w żółtkach tłuszcz, który uniemożliwia odpowiednie "napowietrzenie" ubijanym białkom.
  • Naczynie, w którym ubijasz pianę, musi być idealnie czyste. Aby mieć pewność, że nie znajdują się w nim pozostałości tłuszczu, przed wbiciem białek do miski, przetrzyj ją sokiem z cytryny.
  • Użyj dobrego miksera. Pianę z białek możesz ubić także ręczną trzepaczką, jednak z dobrym urządzeniem będzie to o wiele wygodniejsze. Zacznij od ubijania na małych obrotach. Kiedy masa zacznie się już pienić, zwiększ obroty i ubijaj, aż piana będzie całkiem sztywna.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Omlet cesarski — co to jest?

Kaiserschmarrn to tradycyjne danie kuchni austriackiej. Jego nazwa bardzo dobrze odzwierciedla charakter dania. Kaiser oznacza „cesarz”, natomiast „schmarrn” można przetłumaczyć jako „nieporządek, bałagan”. Omlet austriacki nie przypomina bowiem okrągłego naleśnika jak inne omlety — jeszcze w trakcie smażenia jest rozrywany na drobniejsze kawałki. Jak powstał omlet cesarski? Jest kilka wersji tej historii, obydwie jednak dotyczą cesarskiej pary. Omlet austriacki miał powstać albo na cześć Franciszka Józefa, który uwielbiał słodkości, albo na cześć Sissi, czyli Elżbiety Bawarskiej, żony cesarza Austrii. Według tej drugiej wersji omlet nazywać się miał Kaiserinschmarrn, jednak dbająca o figurę cesarzowa "oddała" swojemu mężowi deser, który został przemianowany na jego cześć.

Zobacz też: omlet biszkoptowy z malinami i borówkami amerykańskimi

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne