MOJA OWSIANKA

Owsiankę często spożywam na śniadanie, szczególnie zimą dla rozgrzania się.

ZupyOwsianka

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.4 z 225 głosów)

Składniki:

  • 2 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 2 szklanki mleka 3,5 %
  • 1 łyżeczka masła
  • sól do smaku
  • cukier do smaku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Płatki owsiane wymieszać z 2 szklankami mleka 3,5 % i gotować do miękkości płatków i do zagotowania mleka.
  • Na końcu dodać 1 łyżeczką masła i do smaku : sól i cukier.
  • Dokładnie wszystko wymieszać.
  • Owsianka jest gotowa do spożycia.
  • Smacznego.

Porady

Owsianka na słodko to jeden z ulubionych sposobów na śniadanie - jest sycąca, ciepła i dodaje energii. Dodaj do niej dowolne orzechy, owoce, trochę miodu - będzie jeszcze bardziej sycąca. Owsianka na mleku czy na wodzie? Pierwsza jest bardziej kremowa i delikatna, ale jeśli mleko ci nie służy śmiało gotuj owsiankę na wodzie - też jest smaczna, a na dodatek lżejsza i łagodniejsza dla żołądka.

Notka redakcyjna

Szczypta soli dodana do owsianki podkreśli jej smak. Nie obawiaj się - nie będzie słona.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy