Owsianka na mleku - przepis w kilka chwil

Ocena:

4.4 (231)

  • 10 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Owsianka na mleku to przepis na pyszne i zdrowe śniadanie. Uniwersalny charakter owsianki sprawia, że można dodać do niej dowolne składniki i tym samym eksperymentować z jej smakiem. Wiele osób jest zdania, że płatki owsiane na mleku to posiłek monotonny i pozbawiony wyrazu. Dla niektórych owsianka jawi się jako danie bez charakteru, przeznaczone dla osób będących na diecie. Nic bardziej mylnego! Odpowiednio przyrządzone płatki owsiane zaskakują smakiem. Poznaj przepis na płatki owsiane na mleku i przekonaj się, że owsianka to pyszny i zdrowy posiłek, który pokochasz!

Składniki:

  • płatki owsiane  1 szklanka

  • masło  1 łyżeczka

  • mleko  2 szklanki

  • cukier  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

Owsianka na mleku - przepis w kilka chwil - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowując płatki owsiane, zaczynamy od wsypania płatków do garnuszka i zalania ich mlekiem. Całość mieszamy i gotujemy do zagotowania mleka i miękkości płatków. Płatki owsiane powinny wchłonąć praktycznie całe mleko. Podczas gotowania należy mieszać zawartość garnka od czasu do czasu, tak aby płatki nie przywierały nam do dna naczynia i nie zaczęły się przypalać.

    Płatki owsiane
  • Krok 2:

    Pod koniec gotowania dodajemy do płatków 1 łyżeczkę masła. Krok ten można pominąć. Doprawiamy do smaku solą, cukrem bądź innymi ulubionymi przyprawami. Całość mieszamy. Świetnymi dodatkami do owsianki są owoce, orzechy oraz przyprawy takie jak kurkuma czy cynamon. Jeśli chcemy, aby nasza owsianka była słodsza możemy dodać również miód, syrop z agawy lub syrop klonowy.

    Masło miękkie

Porady

Owsianka - jakie dodatki wybrać?

Owsianka na mleku to danie, które każdy może przygotować na swój sposób. Najpopularniejszym dodatkiem do płatków owsianych są owoce. Najlepiej sprawdzą się zwłaszcza te sezonowe. Latem warto dorzucić do swojej owsianki maliny, truskawki, borówki lub jagody. Jesienią dobrze sprawdzą się śliwki, jabłka a nawet dynia. Banan to również owoc, który świetnie współgra z płatkami owsianymi i sprawia, że nabierają one słodkiego smaku. Sprawdź przepis na owsiankę z bananem. Niezależnie od dodatków, do gotowania owsianki na mleku sprawdzi się rondelek z grubszym dnem.

Produktami, które wzbogacą smak owsianki są też orzechy i bakalie. Oprócz dodatkowych wartości odżywczych i kalorii, sprawią one, że nasza owsianka stanie się przyjemnie chrupka. Z kolei fanom owej chrupkości, polecamy również do gotowej owsianki dodać 1-2 łyżki domowej granoli. Zamiast cukru warto posłodzić nasz posiłek miodem, syropem z agawy lub syropem klonowym. Taka wersja będzie zdecydowanie zdrowsza, a przy okazji wzbogaci smak naszych płatków owsianych. Owsianka to też posiłek, do którego możemy dodać ulubionych przypraw. Idealnie sprawdzi się tu cynamon, kurkuma, szczypta gałki muszkatołowej, wanilia i kardamon. Fani czekolady mogą dodać do gotującej się owsianki pół łyżki kakao. W ten sposób otrzymamy pyszną, kremową i czekoladową owsiankę. Jak widać pomysłów na urozmaicenie podstawowego przepisu na owsiankę na mleku jest wiele. Warto więc eksperymentować i spróbować różnych wersji tego dania. 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Co to jest owsianka?

Owsianka to danie przygotowywane z płatków owsianych gotowanych na mleku lub wodzie. Swoją konsystencją przypomina popularny kleik. Tradycyjna polska owsianka przygotowywana jest z odrobiną cukru lub soli. Istnieje niezliczona ilość przepisów na owsianki, to na jaki się zdecydujemy zależy od naszych upodobań smakowych. 

Jak ugotować owsiankę na mleku?

Ugotowanie owsianki na mleku zajmuje zaledwie kilka chwil. Wystarczy wrzucić do garnuszka płatki owsiane i zalać je mlekiem. Można przyjąć proporcje 2:1, czyli dwa razy więcej mleka niż płatków. Całość należy gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Jeśli chcemy dodać przyprawy do naszej owsianki, to najlepiej zrobić to już w czasie gotowania. Owsianka jest gotowa, gdy płatki wchłoną mleko, ale nadal są kremowe.

Ile kalorii ma owsianka na mleku?

Kaloryczność owsianki na mleku zależy od ilości płatków owsianych, jaką zużyjemy oraz od tego ilu procentowe mleko wykorzystamy. Przykładowo 70 g płatków owsianych wraz z 250 ml mleka 2% to 380 kalorii. Natomiast 100 g płatków owsianych z tą samą ilością mleka to już prawie 500 kalorii. Pamiętajmy również, że kaloryczność owsianki wzrasta wraz z dodatkami, jakie wykorzystamy do naszego przepisu. Warto wiedzieć, że owsianka to bardzo zdrowe i pożywne danie, zawiera dużo błonnika i innych cennych wartości odżywczych. To posiłek, po którym poczujemy się nasyceni i pełni energii.

Owsianka na mleku roślinnym

Płatki owsiane na mleku roślinnym to dobre rozwiązanie dla osób będących na diecie wegańskiej bądź tych, którzy nie mogą spożywać mleka krowiego. Na rynku dostępne są mleka roślinne produkowane z soi, kokosów, migdałów, czy też owsa. Każde z nich dobrze sprawdzi się jako dodatek do owsianki. Sposób przygotowania płatków owsianych na mleku roślinnym pozostaje taki sam jak w przypadku mleka krowiego. 

Owsianka gotowana na mleku czy na wodzie?

Owsiankę można przygotować zarówno gotując płatki owsiane na mleku jak i na wodzie. Ta gotowana na mleku jest bardziej kremowa i kaloryczna, a co za tym idzie bardziej sycąca. Jeśli jednak nie posiadamy w domu mleka lub go nie spożywamy, możemy ugotować owsiankę na wodzie. Wystarczy zalać jedną szklankę płatków owsianych dwoma szklankami wody i gotować do miękkości płatków.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne