Daktyle w czekoladzie

Daktyle w czekoladzie to prosty deser, który powstaje w błyskawicznym tempie i bez pieczenia. Te zdrowe, wegańskie pralinki wypełnione są masłem migdałowym i orzechami włoskimi. Nie tylko pysznie smakują, ale też łączą w sobie różne tekstury. Są miękkie, soczyste, chrupiące i kremowe. Nadziewane daktyle w czekoladzie możecie zrobić na zapas – zachowają świeżość przez 2 tygodnie w szczelnie zamkniętym pojemniku.  

dodany przez: Katrin Bühler

desery pralinki

Czas przygotowania:
25min.
Kalorie:
174 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Daktyle w czekoladzie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: połówki orzechów włoskich prażymy na patelni bez tłuszczu, aż lekko się zarumienią. Daktyle Medjool przekrajamy wzdłuż i drylujemy.

  • 2.

    Nadziewanie: do środka każdego daktyla wkładamy po łyżeczce niesłodzonego masła migdałowego. Wypełniamy je połówkami prażonych orzechów, a następnie ostrożnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania polewy. 

  • 3.

    Polewa: gorzką czekoladę (o zawartości 99% kakao) grubo siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tak przygotowanej polewie maczamy daktyle. Najlepiej trzymać je szczypcami lub zanurzać na łyżce. Posypujemy je wiórkami kokosowymi i odkładamy do całkowitego zastygnięcia. Nadziewane daktyle w czekoladzie należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce, przez około 2 tygodnie.

    Źródło: serwis partnerski Eatbetter.de  https://www.eatbetter.de/rezepte/datteln-mit-schokolade-unglaublich-lecker

Kalorie: 174

Węglowodany: 22.1

Tłuszcz: 8.8

Błonnik: 3.1

Białko: 3.2

Tłuszcz nasycony: 2.6

Cukier: 17.1

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy