Daktyle w czekoladzie to prosty deser, który powstaje w błyskawicznym tempie i bez pieczenia. Te zdrowe, wegańskie pralinki wypełnione są masłem migdałowym i orzechami włoskimi. Nie tylko pysznie smakują, ale też łączą w sobie różne tekstury. Są miękkie, soczyste, chrupiące i kremowe. Nadziewane daktyle w czekoladzie możecie zrobić na zapas – zachowają świeżość przez 2 tygodnie w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Maria Panzer
Przygotowanie: połówki orzechów włoskich prażymy na patelni bez tłuszczu, aż lekko się zarumienią. Daktyle Medjool przekrajamy wzdłuż i drylujemy.
Nadziewanie: do środka każdego daktyla wkładamy po łyżeczce niesłodzonego masła migdałowego. Wypełniamy je połówkami prażonych orzechów, a następnie ostrożnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania polewy.
Polewa: gorzką czekoladę (o zawartości 99% kakao) grubo siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tak przygotowanej polewie maczamy daktyle. Najlepiej trzymać je szczypcami lub zanurzać na łyżce. Posypujemy je wiórkami kokosowymi i odkładamy do całkowitego zastygnięcia. Nadziewane daktyle w czekoladzie należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce, przez około 2 tygodnie.
Źródło: serwis partnerski Eatbetter.de https://www.eatbetter.de/rezepte/datteln-mit-schokolade-unglaublich-lecker
Kalorie: 174
Węglowodany: 22.1
Tłuszcz: 8.8
Błonnik: 3.1
Białko: 3.2
Tłuszcz nasycony: 2.6
Cukier: 17.1
Komentarze