Bananowiec

Warstwowe ciasto bananowiec to mój hit na imieniny. Wymaga czasu i etapów przygotowania, ale bananowiec smakuje doskonale. Polecam galaretki owocowe - bananowiec zyska dzięki nim na smaku.

ciasto z owocamiDeserygalaretki

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.37 z 177 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Masa:
  • kostka masła,
  • 10 dag margaryny,
  • 1 kg bananów,
  • 2 galaretki wiśniowe,
  • pianka:
  • szklanka bitej śmietany
  • galaretka (dowolna ),
  • na wierzch 2 galaretki i 3 banany,

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. biszkopt: białka ubić na sztywno , dodać cukier i ubijać , dodać żółtka - ubijać, na koniec dodać mąkę i proszek. Wlać ciasto na dużą blachę i upiec.
  • 2. masa bananowa: masło i margarynę utrzeć do białości , obrane banany rozdusić widelcem na papkę dodać do masła i ucierać , galaretki rozpuścić w szklance wody, wlać zimną do masy i ucierać do powstania jednolitej masy. Masę wyłożyć na biszkopt
  • 3. Do bitej śmietany dodać zimną galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody. Ubijać i wlać tężejącą na masę bananową.
  • 4. Po zastygnięciu pianki kroimy banany i układamy je na wierzchu, i zalewamy galaretką rozpuszczoną w 3 szklankach wody (tężejącą)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy