Bananowiec

Bananowiec to znakomity deser, który smakuje każdemu i zawsze robi wielkie wrażenie. Połączenie puszystego kakaowego biszkoptu ze śmietankowym kremem i dojrzałymi bananami rozkocha w sobie już od pierwszego kęsa. Jak zrobić bananowiec? Zobaczcie najprostszy przepis, który zawsze się udaje!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

bananowiec

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.34 z 188 głosów)


Bananowiec - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • biszkopt-kakaowy 1.

    Biszkopt czekoladowy: W dużej misce ucieramy 200 g masła razem z 250 g cukru pudru oraz 30 g cukru wanilinowego. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka odstawiamy do lodówki, a żółtka wbijamy do maślanej masy stopniowo po  jednym, ciągle miksując. Przesiewamy przez drobne sito 250 mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia i dodajemy porcjami do ciasta, ciągle miksując. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy ją delikatnie do ciasta. Masę wylewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Gotowy biszkopt studzimy i przekrajamy na 2 części. 

  • krem budyniowy 2.

    Krem: Z 500 ml mleka odlewamy 1 szklankę i rozpuszczamy w niej 50 g mąki pszennej i 50 g mąki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy ze 100 gramami cukru oraz 30 g cukru wanilinowego. Do wrzącego mleka wlewamy rozpuszczone w mleku mąki i energicznie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce ucieramy 200 masła, stopniowo dodając do niego po łyżce zimnego budyniu aż powstanie gładki krem. 

  • bananowiec 3.

    Ciasto bananowiec: Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu, na nim układamy połówki bananów, a następnie pozostałą część kremu. Drugi blat biszkoptowy rozdrabniamy w dłoniach na kruszonkę i posypujemy nim warstwę kremu. 

Porady

  • Jeśli lubicie bardziej wilgotne ciasta, biszkopt kakaowy możecie dodatkowo nasączyć mieszanką soku z cytryny i cukru lub ulubionym ponczem. Sprawdzi się do tego też zwykła czarna herbata z odrobiną cukru i soku z cytryny. Jeśli szykujecie ciasto dla dorosłego grona gości, możecie nasączyć blat ciasta ulubionym likierem, nalewką lub koniakiem. 
  • Aby bananowiec był nieco lżejszy, zamiast kremu budyniowego można użyć bitej śmietany. Dzięki temu, ciasto nabierze lekkości i puszystości, jednak będzie miało mniej stabilną konsystencję i nieco trudniej będzie się kroiło.
  • Ciasto bananowiec najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, dlatego warto przygotować ten przepis wieczór wcześniej i chłodzić przez całą noc. Kolejnego dnia bananowiec będzie miał idealną konsystencję i mocno wyczuwalne wszystkie nuty smakowe.
  • Placek bananowiec można też przekroić na 3 części i zrobić więcej warstw przekładanych kremem. Jeszcze innym pomysłem może być ciasto bananowiec przekładane naprzemiennie zarówno biszkoptem, jak i herbatnikami.


Zobacz także: Co zrobić z bananów? 10 pomysłów na dojrzałe i niedojrzałe banany!

Notka redakcyjna

Jak zrobić bananowiec? Wersja klasyczna i na szybko

Bananowiec to ciasto, które doczekało się już wielu wersji. Podany powyżej przepis na bananowiec na biszkopcie to tylko jedna z wielu opcji na przygotowanie tego pysznego ciasta. Możemy zdecydować się także na bananowiec na kruchym spodzie i upiec go w tortownicy, prostokątnej blaszce lub formie na tartę.

Jeśli nie mamy czasu na pieczenie, idealnym wyjściem będzie ciasto na zimno. Najłatwiejszy bananowiec bez pieczenia przygotujemy na spodzie z gotowych ciasteczek. Możemy je po prostu poukładać warstwowo w blaszce, lub pokruszyć z rozpuszczonym masłem i powstałą masą wylepić dni formy. Najczęściej spotykamy bananowiec na biszkoptach lub herbatnikach, ale warto też przetestować wersję z ciasteczek maślanych lub owsianych. Pysznie smakuje również bananowiec na krakersach, który stanowi idealny balans słodkiego i słonego smaku.

Bananowiec ciasto - dodatki

Ten przepis stał się tak popularny, że stale powstają wariacje na jego temat z przeróżnymi dodatkami. Najczęściej spotkamy bananowiec ciasto z galaretką, który jest ulubieńcem wszystkich dzieci. Inny przysmak to ciasto bananowiec czekoladowe. Ten wariant robi się nie tylko na kakaowym spodzie, ale i z czekoladową masąMożna je dodatkowo ozdobić świeżymi owocami czy startą czekoladą

Innym dodatkiem, który idealnie współgra ze smakiem bananów, jest kokos. Możemy więc wykorzystać do tego przepisu zarówno mleczko kokosowe, jak i wiórki. Taki bananowiec z kokosem smakuje obłędnie, a do tego przepięknie wygląda. Smacznym połączeniem są też banany z nutellą, dlatego warto wykorzystać ten kultowy krem jako jedną z warstw bananowca.

Inne przepisy na ciasta z bananami

Jednym z najpopularniejszych deserów z bananami jest chlebek bananowy. Banana bread przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie uchodzi za jeden z najpopularniejszych ciast. Aby był jeszcze smaczniejszy, można dodać do niego orzechy lub rodzynki i polać go po wierzchu czekoladą lub kremem z serka mascarpone

Drugi przepis, który warto przetestować, to banoffee, czyli deser na zimno, składający się z bananów, bitej śmietany i toffi. Powstało już mnóstwo wersji tego przepisu, dlatego spotkamy go zarówno w formie ciasta, tarty, jak i deseru w pucharkach. Zamiast toffi można użyć do niego roztopionych krówek lub masy kajmakowej.

Jeśli macie spory zapas dojrzałych bananów koniecznie przetestujcie też przepis na szybkie i proste ciasteczka bananowe, puszyste i wyrośnięte muffiny bananowe lub amerykańskie bananowe pancakes.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy