Kopiec kreta, czyli bananowe ciasto z czekoladą i dużą ilością śmietanowego kremu. Można go znaleźć w wersji z pudełka, z gotowymi składnikami, jednak ten domowy jest o niebo lepszy, a przy tym również zdrowszy. Sprawdzi się na różne okazje – urodziny, święta i na niedzielny podwieczorek. To bardzo efektowny deser, który wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie musicie to zmienić, bo naprawdę warto! Podajemy prosty i sprawdzony przepis na ciasto kopiec kreta.
StockFood
Przygotowanie: wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki godzinę przed przygotowanie kopca kreta. Śmietankę wsadzamy do lodówki, musi być dobrze schłodzona. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik: rozgrzewamy go do temperatury 160 stopni Celsjusza.
Suche składniki: do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i kakao.
Ciasto: ubijamy jajka z cukrem. W tym celu używamy miksera lub trzepaczki. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo po łyżce suche składniki, cały czas mieszając na małych obrotach, dolewamy olej.
Pieczenie: ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Kopiec kreta pieczemy ok. 45 minut. Będzie gotowy, kiedy przejdzie test suchego patyczka - po wbiciu w ciasto powinien być czysty. Ciasto studzimy w formie.
Krem do kopca kreta: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i mieszamy do połączenia składników.
Banany: obieramy je, kroimy wzdłuż na pół i polewamy sokiem z cytryny.
Formowanie kopca: ciasto wyjmujemy z tortownicy, ścinamy wierzch i wydrążamy, tak by powstała miseczka z wyraźnym rantem. Oddzieloną część kruszymy. Banany układamy na dnie kopca, a na nich warstwę kremu śmietanowego, tworząc górkę. Wierzch ciasta posypujemy wcześniej przygotowanymi kakaowymi okruchami. Domowy kopiec kreta z bananami przed podaniem chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut.
Porady
- Składniki na kopiec kreta powinny być w temperaturze pokojowej, dobrze jest wyjąć je godzinę przed przygotowaniem ciasta. Ale uwaga, nie dotyczy to kremówki, która najlepiej ubija się mocno schłodzona.
- Jeśli chcemy, żeby krem śmietankowy dłużej zachował swoją formę i był bardziej zwarty, to można dodać do niego żelatynę. Wystarczy, że rozpuścimy 3 łyżki w gorącej wodzie. Będzie też bardziej gęsty, jeśli śmietanę połączymy z mascarpone.
- Krem do ciasta można przygotować też z samej kremówki, ale wtedy konieczne będzie dodanie żelatyny lub innego zagęstnika, np. agar-agar.
- Do ciasta kopiec kreta najlepiej wykorzystać dojrzałe banany. Dodadzą one naszemu wypiekowi wyjątkowego słodkiego smaku.
- Spód na kopiec kreta można przygotować dzień wcześniej, kolejnego dnia wystarczy zrobić krem śmietankowy i skropić banany sokiem z cytryny.
- Kopiec kreta może również doskonale sprawdzić się jako ciasto urodzinowe, gdyż swoim kształtem przypomina tort. Połączenie czekolady z bananami i kremową masą to prawdziwa rozkosz. Tego smaku się nie zapomina!
- Żeby zredukować kalorie w cieście, możemy zastąpić cukier ksylitolem lub erytrytolem, a krem zrobić bez cukru pudru.
Kopiec kreta to deser, który z łatwością przygotujemy samodzielnie. W sklepach możemy spotkać gotowe produkty. Robi się je bardzo szybko, dlatego to niezwykle kuszące rozwiązanie. Warto jednak upiec domowy kopiec kreta z bananami. Taka wersja z pewnością będzie o wiele smaczniejsza i przede wszystkim zdrowsza. Mimo, że deser ten wygląda na dość skomplikowany, w rzeczywistości taki nie jest. Bez problemu poradzą sobie z nim nawet osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z wypiekami.
To popularne ciasto w klasycznej wersji bazuje na ciemnym spodzie wypełnionym bananami i kremem śmietankowym. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco zmodyfikować jego składniki i zrobić go w nowej odsłonie. Poniżej znajdziecie kilka naszych propozycji:
Domowy kopiec kreta możemy upiec, bazując na składnikach wegańskich. W tym celu będziemy potrzebować następujących składników:
Komentarze