REKLAMA

Domowy kopiec kreta

Kopiec kreta, czyli bananowe ciasto z czekoladą i dużą ilością śmietanowego kremu. Pyszny domowy kopiec kreta sprawdzi się na różne okazje - urodziny, święta czy rodzinne spotkania. To bardzo popularny deser, który koniecznie trzeba spróbować! Przepis na ciasto kopiec kreta jest bardzo prosty. Zobacz, jak zrobić kopiec kreta i przygotuj pyszne ciasto z bananami. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Kopiec kreta to bardzo efektowne ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta Desery

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.41 z 165 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ciasto kakao 1.

    Jak zrobić ciasto kopiec kreta? Na początku ubijamy jajka z cukrem. W tym celu używamy miksera lub trzepaczki. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i kakao. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo po łyżce suchych składników, cały czas mieszając na mniejszych obrotach, dodajemy mleko oraz olej. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Kopiec kreta pieczemy w temperaturze 160 stopni, ok. 45 minut. Ciasto kopiec kreta będzie gotowy, kiedy przejdzie test tzw. suchego patyczka.

  • Banany 2.

    Kopiec kreta studzimy w formie. Następnie wyciągamy z tortownicy, ścinamy wierzch ciasta i wydrążamy charakterystyczny kopiec kreta. Muszą pozostać brzegi i spód ciasta. Wydrążone ciasto kruszymy. Banany obieramy, kroimy na 2-3 kawałki i polewamy sokiem z cytryny. Układamy na dnie kopca. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie chwilę miksujemy z mascarpone i taki krem nakładamy na banany. Wierzch ciasta posypujemy wcześniej przygotowanymi kakaowymi okruchami. Domowy kopiec kreta z bananami przed podaniem chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut.

Porady

  • Wszystkie składniki na kopiec kreta powinny być w temperaturze pokojowej - wyjmij wcześniej z lodówki nabiał i jajka
     
  • Do kremu warto dodać również dwie śmietany fix lub żelatynę. Wystarczy, że rozpuścimy 3 łyżki w gorącej wodzie.
     
  • Do przygotowania ciasta kopiec kreta najlepiej wykorzystać dojrzałe banany. Dodadzą one naszemu wypiekowi wyjątkowego słodkiego smaku.
     

Notka redakcyjna

Ciasto kopiec kreta

Kopiec kreta to deser, który przygotujesz z łatwością w domu. W sklepach możemy spotkać gotowce, które przygotujemy w kilka chwil. Warto jednak upiec domowy kopiec kreta z bananami. Taka wersja z pewnością będzie o wiele smaczniejsza i zdrowsza. Mimo, że deser ten wygląda na dość skomplikowany, w rzeczywistości taki nie jest. Kopiec kreta może również doskonale sprawdzić się jako ciasto urodzinowe, gdyż swoim kształtem przypomina tort. Połączenie czekolady z bananami i kremową masą to prawdziwa rozkosz. Jeśli jeszcze nie próbowaliście kopca keta to koniecznie musicie nadrobić! Tego smaku się nie zapomina!

Wegański kopiec kreta

Kopiec kreta możemy przygotować również w wersji wegańskiej. W tym celu będziemy potrzebować następujących składników: na ciasto: 
15 dag roślinnej margaryny, 12 dag cukru trzcinowego, szczypta soli, 25 dag mąki przesianej, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki naturalnego kakao, 200 ml mleka roślinnego, woda mineralna, 5 dag gorzkiej czekolady startej. Nadzienie: 3 miękkie dojrzałe banany, 500 ml śmietany roślinnej schłodzonej, stabilizator do śmietany, 2 łyżki cukru waniliowego, 5 dag gorzkiej czekolady startej. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Okrągłą formę smarujemy olejem, oprószamy mąką. Na ciasto: margarynę ubijamy mikserem z cukrem i solą, aż powstanie jasna kremowa masa. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Miksujemy, dolewając stopniowo mleko i wodę. Gdy ciasto będzie gładkie i napowietrzone, mieszamy z czekoladą. Przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 35 min, do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy, a następnie wydrążamy, tworząc „miskę" o ściankach grubości ok. 2 cm. Okruchy zachowujemy. Na nadzienie: banany przecinamy wzdłuż na połówki i układamy na dnie miski z ciasta. Śmietanę ubijamy na sztywno ze stabilizatorem, cukrem waniliowym oraz startą czekoladą, wykładamy na banany. Wygładzamy, posypujemy okruchami ciasta, schładzamy. Taki wegański kopiec kreta to świetna alternatywa dla wszystkich osób będących na diecie roślinnej.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy