Kopiec kreta

Kopiec kreta, czyli bananowe ciasto z czekoladą i dużą ilością śmietanowego kremu. Sprawdzi się na różne okazje – urodziny, święta i na niedzielny podwieczorek. To bardzo efektowny deser, który wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie musicie to zmienić, bo naprawdę warto! Podajemy prosty i sprawdzony przepis na ciasto kopiec kreta.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta desery

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.38 z 170 głosów)


Kopiec kreta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto kakao 1.

    Ciasto kopiec kreta: na początku ubijamy jajka z cukrem. W tym celu używamy miksera lub trzepaczki. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i kakao. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo po łyżce suchych składników, cały czas mieszając na małych obrotach, dodajemy mleko oraz olej.

  • ciasto czekoladowe 2.

    Pieczenie: ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Kopiec kreta pieczemy w temperaturze 160 stopni, ok. 45 minut. Będzie gotowy, kiedy przejdzie test tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy w formie.

  • Bita śmietana ubita 3.

    Krem do kopca kreta: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i mieszamy do połączenia składników. Następnie partiami dodajemy mascarpone – miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy.

  • Banany 4.

    Kopiec kreta – przepis: wyjmujemy je z tortownicy, ścinamy wierzch i wydrążamy, tak by powstała miseczka z wyraźnym rantem. Oddzieloną część kruszymy. Banany obieramy, kroimy na 2–3 kawałki i polewamy sokiem z cytryny. Układamy na dnie kopca, a na nich warstwę kremu śmietanowego. Wierzch ciasta posypujemy wcześniej przygotowanymi kakaowymi okruchami. Domowy kopiec kreta z bananami przed podaniem chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut.

Porady

  • Składniki na kopiec kreta powinny być w temperaturze pokojowej, dobrze jest wyjąć je godzinę przed przygotowaniem ciasta. Ale uwaga, nie dotyczy to kremówki, która najlepiej ubija się mocno schłodzona.
  • Śmietankowy krem z mascarpone jest dość gęsty, ale jeśli chcemy, żeby dłużej zachował swoją formę, to można dodać do niego żelatynę. Wystarczy, że rozpuścimy 3 łyżki w gorącej wodzie.
  • Krem do ciasta można przygotować też z samej kremówki, ale wtedy konieczne będzie dodanie żelatyny lub innego zagęstnika, np. agar-agar.
  • Do ciasta kopiec kreta najlepiej wykorzystać dojrzałe banany. Dodadzą one naszemu wypiekowi wyjątkowego słodkiego smaku.
  • Ciekawą, alternatywną wersją będzie kopiec kreta z truskawkami, które zastępują banany. Warto wymieszać je z kremem, zamiast układać na dnie, inaczej ciasto może od nich nasiąknąć.
  • Z tego samego przepisu można zrobić również babeczki kopiec kreta. Będą idealne na przyjęcie urodzinowe dla dzieci.

Notka redakcyjna

Kopiec kreta – warto zrobić go w domu

Kopiec kreta to deser, który z łatwością przygotujemy samodzielnie. W sklepach możemy spotkać gotowe produkty. Robi się je bardzo szybko, dlatego to niezwykle kuszące rozwiązanie. Warto jednak upiec domowy kopiec kreta z bananami. Taka wersja z pewnością będzie o wiele smaczniejsza i przede wszystkim zdrowsza. Mimo, że deser ten wygląda na dość skomplikowany, w rzeczywistości taki nie jest. Bez problemu poradzą sobie z nim nawet osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z wypiekami.


Kopiec kreta może również doskonale sprawdzić się jako ciasto urodzinowe, gdyż swoim kształtem przypomina tort. Połączenie czekolady z bananami i kremową masą to prawdziwa rozkosz. Tego smaku się nie zapomina!


Wegański kopiec kreta

Kopiec kreta możemy przygotować również w wersji wegańskiej. W tym celu będziemy potrzebować następujących składników:

  • na ciasto: 15 dag roślinnej margaryny, 12 dag cukru trzcinowego, szczypta soli, 25 dag mąki przesianej, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki naturalnego kakao, 200 ml mleka roślinnego, woda mineralna, 5 dag gorzkiej czekolady startej.
  • nadzienie: 3 miękkie dojrzałe banany, 500 ml śmietany roślinnej schłodzonej, stabilizator do śmietany, 2 łyżki cukru waniliowego, 5 dag gorzkiej czekolady startej.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Okrągłą formę smarujemy olejem, oprószamy mąką.

Na ciasto: margarynę ubijamy mikserem z cukrem i solą, aż powstanie jasna kremowa masa. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Miksujemy, dolewając stopniowo mleko i wodę. Gdy ciasto będzie gładkie i napowietrzone, mieszamy z czekoladą. Przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 35 min, do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy, a następnie wydrążamy, tworząc „miskę" o ściankach grubości ok. 2 cm. Okruchy zachowujemy.


Na nadzienie: banany przecinamy wzdłuż na połówki i układamy na dnie miski z ciasta. Śmietanę ubijamy na sztywno z agarem, cukrem waniliowym oraz startą czekoladą, wykładamy na banany. Wygładzamy, posypujemy okruchami ciasta, schładzamy. Taki wegański kopiec kreta to świetna alternatywa dla wszystkich osób będących na diecie roślinnej.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy