Makaron z truskawkami

Ocena:

4.5 (174)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Makaron z truskawkami to danie, które nieodłącznie kojarzy się z dzieciństwem. Doskonale smakuje z dodatkiem śmietany, ale sprawdzi się również jogurt grecki, serek homogenizowany lub twaróg. To świetny pomysł na sycący obiad dla najmłodszych, ale z powodzeniem można go też serwować w roli deseru lub podwieczorku. Podajemy prosty i szybki przepis na makaron z truskawkami i śmietaną.

Składniki:

  • makaron  100 g

  • truskawki  150 g

  • śmietana 18%  150 g

  • cukier  20 g

Makaron z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Makaron: gotujemy al dente w dużej ilości osolonej, wrzącej wody, według instrukcji podanej na opakowaniu. Powinien być miękki, ale ciągle sprężysty. Odcedzamy go.  

  • Krok 2:

    Truskawki: myjemy i usuwamy z nich szypułki. Kilka owoców kroimy na mniejsze kawałki do dekoracji. Resztę miksujemy ze śmietaną i cukrem na gładki sos. 

  • Krok 3:

    Makaron z truskawkami: przekładamy ugotowane kluski na talerz. Polewamy je sosem truskawkowym za pomocą łyżki. Dekorujemy danie kawałkami owoców. Można także dodać kilka listków mięty. 

Porady

  • Nie ma powodu, żeby osoby na diecie redukcyjnej nie mogły cieszyć się sezonowym daniem obiadowym, jakim jest makaron z truskawkami. Żeby zmniejszyć kaloryczność potrawy, można zastąpić makaron pszenny jego żytnim odpowiednikiem, śmietanę jogurtem naturalnym, a biały cukier naturalnym słodzikiem, takim jak ksylitol lub stewia. Zdrowszym, choć niekoniecznie dietetycznym zamiennikiem, jest miód lub syrop z agawy.
  • Kluski z truskawkami możemy zrobić na bazie makaronu o dowolnym kształcie. Sprawdzą się zarówno nitki i wstążki, jak i kokardki lub rurki. Tradycyjny pszenny wyrób da się zamienić na ryżowy lub gryczany.  
  • Nie musimy miksować owoców na jednolity sos. Jeśli wolimy, możemy po prostu rozgnieść truskawki widelcem, zasypać cukrem i połączyć ze śmietaną.  
  • Truskawki z makaronem polecamy przyrządzać także poza sezonem letnim. Trzeba wtedy wykorzystać mrożone owoce. Najlepiej przygotować z nich sos. 
  • Nasz przepis na makaron z truskawkami i śmietaną można nieco zmodyfikować, dodając do niego inne owoce, na przykład poziomki, borówki lub maliny. Z tym daniem początku lata dobrze komponują się świeże zioła, takie jak bazylia lub mięta. Sos truskawkowy do makaronu można także wzbogacić ziarenkami wanilii.
  • Jeśli nie przepadamy za makaronem, z powodzeniem przygotujemy też ryż z truskawkami na mleku, który jest równie smaczny i sycący. Najlepiej wykorzystać typ basmati lub jaśminowy. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Makaron z truskawkami i inne dania na lato 

Kiedy nadchodzi wyczekiwany przez nas sezon na truskawki, myślimy przede wszystkim o deserach – serniku na zimno, biszkopcie, bezie, lodach lub bitej śmietanie. Sezonowe owoce najczęściej goszczą na naszych stołach w słodkich pucharkach i na paterach. Czasami zapominamy, że można z nich stworzyć także sycące danie na śniadanie, lunch lub obiad. Prym wiedzie makaron z truskawkami i śmietaną, ale możemy także przyrządzić takie potrawy jak: 

  • zupa truskawkowa – lekka i aromatyczna, idealna na upały, a jednocześnie wystarczająco sycąca, dzięki dodatkowi makaronu i śmietanki
  • omlet z truskawkami – pyszna alternatywa śniadaniowa i kreatywne wykorzystanie sezonowych owoców. Naleśniki mogą się schować. 
  • pierogi z truskawkami – klasyka, którą pamiętamy z kuchni naszych babć. Można je polać śmietaną lub jogurtem greckim i posypać szczyptą cynamonu. Podobny obiad na słodko stanowią knedle z truskawkami, które wywodzą się z kuchni bawarskiej. Najlepiej smakują z zasmażką z masła i bułki tartej.  

Świeże truskawki mogą także wystąpić gościnnie w różnych sałatkach, które potrzebują słodkiego, a jednocześnie kwaskowego elementu. Przykładem może być sezonowa sałatka ze szparagami i truskawkami lub ze szpinakiem i kurczakiem. W daniach tego typu najczęściej spotkamy dressing na bazie octu balsamicznego. 

Makaron z serem i truskawkami 

Kluski z truskawkami najczęściej podajemy ze śmietaną, ale coraz częściej zastępuje ją jogurt naturalny lub grecki, który jest nieco lżejszy. Nie jest to jedyny zamiennik. Pomysłów na makaron z truskawkami jest całe mnóstwo, a wiele z nich zakłada użycie białego sera. Możemy wykorzystać między innymi:  

  • serek homogenizowany – może być smakowy, na przykład waniliowy. Pamiętajmy, żeby nie dodawać do niego cukru, ponieważ zazwyczaj jest słodzony. 
  • twaróg – najlepiej tłusty lub półtłusty. Rozdrabniamy go za pomocą widelca i mieszamy z kluskami. Klasyczny makaron z twarogiem i truskawkami można polać jogurtem i posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.   
  • ricottę – jest nieco bardziej kremowa niż twaróg i doskonale komponuje się z truskawkami i płatkami migdałów
  • serek mascarpone – można go wymieszać ze śmietaną lub zmiksować z truskawkami, żeby uzyskać gęsty, niezwykle kremowy sos lub mus.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne