Makaron z truskawkami to danie, które nieodłącznie kojarzy się z dzieciństwem. Doskonale smakuje z dodatkiem śmietany, ale sprawdzi się również jogurt grecki, serek homogenizowany lub twaróg. To świetny pomysł na sycący obiad dla najmłodszych, ale z powodzeniem można go też serwować w roli deseru lub podwieczorku. Podajemy prosty i szybki przepis na makaron z truskawkami i śmietaną.
istock
(średnia 4.5 z 174 głosów)
Makaron: gotujemy al dente w dużej ilości osolonej, wrzącej wody, według instrukcji podanej na opakowaniu. Powinien być miękki, ale ciągle sprężysty. Odcedzamy go.
Truskawki: myjemy i usuwamy z nich szypułki. Kilka owoców kroimy na mniejsze kawałki do dekoracji. Resztę miksujemy ze śmietaną i cukrem na gładki sos.
Makaron z truskawkami: przekładamy ugotowane kluski na talerz. Polewamy je sosem truskawkowym za pomocą łyżki. Dekorujemy danie kawałkami owoców. Można także dodać kilka listków mięty.
Porady
- Nie ma powodu, żeby osoby na diecie redukcyjnej nie mogły cieszyć się sezonowym daniem obiadowym, jakim jest makaron z truskawkami. Żeby zmniejszyć kaloryczność potrawy, można zastąpić makaron pszenny jego żytnim odpowiednikiem, śmietanę jogurtem naturalnym, a biały cukier naturalnym słodzikiem, takim jak ksylitol lub stewia. Zdrowszym, choć niekoniecznie dietetycznym zamiennikiem, jest miód lub syrop z agawy.
- Kluski z truskawkami możemy zrobić na bazie makaronu o dowolnym kształcie. Sprawdzą się zarówno nitki i wstążki, jak i kokardki lub rurki. Tradycyjny pszenny wyrób da się zamienić na ryżowy lub gryczany.
- Nie musimy miksować owoców na jednolity sos. Jeśli wolimy, możemy po prostu rozgnieść truskawki widelcem, zasypać cukrem i połączyć ze śmietaną.
- Truskawki z makaronem polecamy przyrządzać także poza sezonem letnim. Trzeba wtedy wykorzystać mrożone owoce. Najlepiej przygotować z nich sos.
- Nasz przepis na makaron z truskawkami i śmietaną można nieco zmodyfikować, dodając do niego inne owoce, na przykład poziomki, borówki lub maliny. Z tym daniem początku lata dobrze komponują się świeże zioła, takie jak bazylia lub mięta. Sos truskawkowy do makaronu można także wzbogacić ziarenkami wanilii.
- Jeśli nie przepadamy za makaronem, z powodzeniem przygotujemy też ryż z truskawkami na mleku, który jest równie smaczny i sycący. Najlepiej wykorzystać typ basmati lub jaśminowy.
Kiedy nadchodzi wyczekiwany przez nas sezon na truskawki, myślimy przede wszystkim o deserach – serniku na zimno, biszkopcie, bezie, lodach lub bitej śmietanie. Sezonowe owoce najczęściej goszczą na naszych stołach w słodkich pucharkach i na paterach. Czasami zapominamy, że można z nich stworzyć także sycące danie na śniadanie, lunch lub obiad. Prym wiedzie makaron z truskawkami i śmietaną, ale możemy także przyrządzić takie potrawy jak:
Świeże truskawki mogą także wystąpić gościnnie w różnych sałatkach, które potrzebują słodkiego, a jednocześnie kwaskowego elementu. Przykładem może być sezonowa sałatka ze szparagami i truskawkami lub ze szpinakiem i kurczakiem. W daniach tego typu najczęściej spotkamy dressing na bazie octu balsamicznego.
Kluski z truskawkami najczęściej podajemy ze śmietaną, ale coraz częściej zastępuje ją jogurt naturalny lub grecki, który jest nieco lżejszy. Nie jest to jedyny zamiennik. Pomysłów na makaron z truskawkami jest całe mnóstwo, a wiele z nich zakłada użycie białego sera. Możemy wykorzystać między innymi:
Komentarze