Omlet z truskawkami wyczarujemy z jajek, mąki, sody, pysznych owoców i cukru. To świetny pomysł na lekkie, słodkie śniadanie. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Gotowy omlet z truskawkami możemy udekorować polewą czekoladową, owocową, bitą śmietaną lub swoim ulubionym miodem.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Truskawki: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy owoce na mniejsze kawałki.
Mąka pszenna: przesiewamy ją do głębokiego naczynia. Dodajemy sodę oczyszczoną. Składniki dokładnie mieszamy.
Jajka: wbijamy do miski. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
Ciasto: do jajek wsypujemy mąkę z sodą. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Powinna powstać masa o jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy truskawki. Wszystko mieszamy.
Omlet z truskawkami: olej rozgrzewamy na patelni. Następnie wylewamy masę z truskawkami. Całość smażymy na małym ogniu z obu stron przez ok. 5-7 minut.
Podanie: gotowy omlet wykładamy na talerz i dekorujemy świeżymi owocami.
omlet - zobacz inne inspiracjePorady
- Omlet z truskawkami wspaniale smakuje posypany cukrem pudrem. Jeśli mamy ochotę, możemy go udekorować miodem, bitą śmietaną, polewą czekoladową, owocową lub kakaową. Niektórzy smarują go dodatkowo słodkim twarożkiem, konfiturą bądź domową nutellą.
- Jeśli chcemy wzbogacić smak naszego deseru, warto dodać do surowego ciasta również inne owoce. Świetnie sprawdzą się tutaj maliny, jagody, borówki, banany, a nawet jabłka. Ponadto podczas smażenia możemy dodatkowo posypać omlet wiórkami czekolady.
- Omlet możemy przygotować również w nieco inny sposób. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej puszysty. Wystarczy, że ubijemy białka jajek, a następnie delikatnie połączymy je z żółtkami i pozostałymi składnikami deseru. W takiej sytuacji możemy pominąć dodatek sody oczyszczonej.
- Cukier waniliowy bez problemu zastąpimy ksylitolem lub erytrolem. Składniki te cechują się o wiele niższym indeksem glikemicznym. Poza tym omlet z powodzeniem dosłodzimy również bananem. Wystarczy go obrać, zgnieść widelcem i dodać do masy jajecznej.
- Omlet wykonamy także w wersji bezglutenowej. Zamieniamy wtedy mąkę pszenną na kukurydzianą, ziemniaczaną lub owsianą. Możemy użyć również mielonych orzechów. W takim wydaniu deser będzie wyjątkowo delikatny w konsystencji.
- Do przygotowania deseru najlepiej użyć świeżych truskawek. W ostateczności możemy sięgnąć również po mrożone owoce. Należy je jednak wcześniej rozmrozić, odsączyć i osuszyć.
- Omlet z powodzeniem upieczemy. Wystarczy przełożyć surowe ciasto do wysmarowanej masłem, okrągłej formy. Całość wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Komentarze