Makaron z jabłkami to szybkie, proste i zdrowe danie, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Jest tanie, szybkie, a z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Przedstawiamy sprawdzony przepis oraz kilka praktycznych wskazówek, jak zrobić makaron z jabłkami. Zróbcie to danie i odtwórzcie pyszne wspomnienia!
StockFood
(średnia 4.52 z 204 głosów)
Przygotowanie jabłek: Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy jabłka na patelnię, podlewamy odrobiną wody i dusimy przez około 5 minut, aż woda odparuje, a jabłka zgęstnieją. Po tym czasie doprawiamy je cynamonem i dosładzamy (jeśli unikamy cukru, możemy zastąpić go miodem, syropem klonowym lub słodzikiem) i dusimy przez kolejne 5 minut.
Podanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron dodajemy na patelnię do jabłek i jeszcze przez chwilę wszystko razem smażymy. Gotowe danie wykładamy na talerz i polewamy śmietaną lub jogurtem naturalnym. Na wierzchu można posypać jeszcze szczyptą cynamonu.
Porady
- Do makaronu odpowiednie będą słodkie i odpowiednio dojrzałe jabłka. Można je pokroić lub zetrzeć na tarce. Jedną opcją jest podduszenie jabłek na patelni, a drugą zapieczenie ich w naczyniu żaroodpornym razem z ugotowanym wcześniej w osolonej wodzie makaronem. Optymalna temperatura w piekarniku wynosi około 180 stopni. Naczynie warto nasmarować niedużą ilością masła.
- Makaron z jabłkami można podawać to danie ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub jogurtem typu greckiego. Jabłka będą się także dobrze komponować w towarzystwie sera twarogowego.
- Makaron z jabłkami najlepiej smakuje z dodatkiem cynamonu, który jest zdrową i aromatyczną przyprawą korzenną. Nie każdemu jednak odpowiada jego mocny smak. Można wtedy zdecydować się na znacznie delikatniejszy rodzaj, jakim jest cynamon cejloński – jeszcze zdrowszy od tradycyjnego cynamonu.
Jak zrobić makaron z jabłkami i cynamonem? Trzeba zacząć od wyboru odpowiedniego makaronu. Najlepiej nadaje się do przygotowania tej potrawy makaron z pszenicy durum w formie nitek, wstążek lub świderków. Dla dwóch osób powinno wystarczyć 200-250 gramów. Najlepiej oczywiście smakuje własnoręcznie przygotowany makaron domowy.
Kluczowym elementem tego przepisu są dobrze przygotowane jabłka. Mogą być one prażone, karmelizowane lub w formie musu jabłkowego. Świetnym pomysłem jest też wykorzystanie jabłek z kompotu lub dżemu jabłkowego.
Dla dzieci warto przygotować makaron na słodko z jabłkami. Niekoniecznie trzeba dodawać do niego większą ilość białego cukru. Do nadania słodkości świetnie będzie się nadawać miód, syrop daktylowy, a także zdrowsze zamienniki cukru, np. ksylitol czy erytrytol. Można również zrobić dla swojej pociechy makaron z jabłkami i nutellą. Makaron z jabłkami na słodko można przygotować dziecku na deser, obiad lub kolację. Potrawa ta sprawdzi się świetnie do szkoły lub na piknik.
Komentarze