Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami to pomysł na letni i pożywny obiad na słodko. Możemy przygotować je zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. W przepisie na knedle z truskawkami zalecamy wykorzystać młode ziemniaki, które mogą być jednak nieco wodniste – w takim przypadku możemy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej. Knedle z truskawkami najlepiej smakują z bułką tartą i masłem, śmietaną lub cukrem pudrem. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić knedle z truskawkami. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami Knedle dania z ziemniaków

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 164 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki puree 1.

    Przepis na knedle z truskawkami zaczynamy od przygotowania ziemniaków. Najpierw je obieramy (możemy pozostawić w mundurach) i pozostawiamy do ostygnięcia na minimum kilka godzin. Następnie przechodzimy do przygotowania owoców - najpierw myjemy truskawki, pozbywamy się szypułek, a następnie pozostawiamy do wyschnięcia. Wówczas, gdy nasze ziemniaki będą zimne, to mielimy je za pomocą maszynki do mięsa (możemy też ubić na gładkie purée), a następnie dodajemy do nich jajko, sól i mąkę, dalej wyrabiamy ciasto przez kilka minut.

  • Truskawki 2.

    Ciasto na knedle z truskawkami wałkujemy na cienki placek (ok. 0,5 cm) i wycinamy kółka. Do każdego wyciętego kółeczka wkładamy jedną truskawkę, sklejamy przy użyciu mąki w okrągłe kuleczki. Następnie do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją i dodajemy odrobinę soli. Wówczas, gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy przygotowane knedle z truskawkami. Jeśli wypłynął na powierzchnie to znak, że za 2-3 minuty powinniśmy je wyciągnąć. Na koniec masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu i dodajemy bułkę tartą, całość mieszamy i nakładamy na wierzch knedli z truskawkami.  

Porady

  • Nasz przepis na knedle jest uniwersalny i zamiast truskawek możemy wykorzystać inne owoce. Dużą popularnością cieszą się knedle ze śliwkami, brzoskwiniami, jagody, jeżynami, malinami, a nawet porzeczkami.  
  • Do ciasta na knedle możemy dodać ok. 10 g mąki ziemniaczanej – dzięki temu nasze ciasto będzie bardziej sprężyste. 
  • Knedle z truskawkami możemy przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Jeśli nie mamy zbyt słodkiej odmiany, to możemy dodać do przepisu cukier. 
  • Na wierzch knedli z truskawkami możemy podać bułkę tartą z masłem, śmietanę (najlepiej 18% - gęstą), cukier biały lub cukier puder. 
  • Alternatywą dla tradycyjnych knedli z truskawkami są twarogowe knedle. Ciasto na nie przygotowuje się ze zmielonego twarogu, jajek, masła, soli, mąk – pszennej i krupczatki. Tego typu ciasto ma pyszny serowy posmak.  
     

Notka redakcyjna

 

Ciasto na knedle z truskawkami 


Ciasto na knedle jest bardzo proste w przygotowaniu – przepis na nie jest niemal taki sam co przepis na kopytka. Mimo to istnieją różne szkoły przyrządzania ciasta na knedle – niekiedy dodaje się do nich mąki ziemniaczanej, a innym razem nie. Uzależnione jest to przede wszystkim od typu ziemniaków. Jeśli do przygotowania knedli wykorzystujemy młode ziemniaki, które zazwyczaj mają więcej wody niż „stare” ziemniaki, to niekiedy warto dodać mąki ziemniaczanej – wiąże ona ciasto, a co za tym idzie – zapobiega jego rozpadnięciu się. Ziemniaki do knedli powinny mieć gładką konsystencję – możemy ją uzyskać za pomocą ubicia ich na purée, wykorzystać praskę do ziemniaków lub przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa.   


Knedle z truskawkami bez ziemniaków


Chociaż ziemniaki są ważnym składnikiem przepisu na tradycyjne knedle, to można jednak przygotować je bez ziemniaków. W takim przypadku należy użyć mąki ziemniaczaną, mąkę pszenną (proporcje 2:1), jajka, sól. Możemy dodać również tłusty, zmielony twaróg, który nada całości lekkiego, serowego posmaku. 


Knedle a pyzy – czym się różnią? 


Zarówno knedle, jak i pyzy to dania, które pamiętamy jeszcze z dzieciństwa i które przygotowały nam nasze babcie. Niekiedy, błędnie, knedle i pyzy bywają ze sobą utożsamiane. Tymczasem, mimo że kształtem są one bardzo do siebie podobne, to jednak są to dwie różne potrawy. Pyzy są daniem przygotowanym na bazie surowych, przetartych ziemniaków i mąki pszennej. Zwykle są one nadziewane farszem wytrawnym – mięsnym, grzybowym. Niekiedy podawane są również bez farszu, są one okraszone skwarkami lub roztopionym masłem. Z kolei knedle są potrawą mączną, przygotowaną z ugotowanych ziemniaków w formie gładkiego purée. Przygotowuje się je zarówno w formie wytrawnej (np. z mięsem), jak i słodkiej (z owocami). 


Z czym podawać knedle z truskawkami? 


Knedle z truskawkami można serwować na wiele różnych sposobów – bez żadnej okrasy mogą być nieco za suche, dlatego, żeby były smaczniejsze, warto dodać coś na wierzch. 

  • Bułka tarta: na patelni wystarczy rozpuścić niego masła, dodać bułkę tartą i ewentualnie doprawić ją. 
  • Śmietana: najlepiej 18% lub ubitą na sztywno kremówką (30 lub 36%).
  • Sos owocowy: truskawkowy, malinowy, jagodowy lub inny (według uznania). 
  • Jogurt naturalny i prażone migdały, nasiona chia lub ulubione orzechy. 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy