Ryż z truskawkami to pyszny i pożywny posiłek, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Najlepiej smakuje latem, ze świeżymi owocami, ale można go także przyrządzić z mrożonych truskawek. Świetnie sprawdzi się na przyjęciach w ogrodzie, w roli podwieczorku, a nawet lekkiego dania obiadowego. Przepis jest bardzo szybki i łatwy do zapamiętania. Podpowiadamy, jak zrobić ryż z truskawkami, który obudzi w Was dziecko.
Adobe Stock
(średnia 4.47 z 154 głosów)
Ryż: wsypujemy do garnka z grubym dnem. Zalewamy mlekiem i wodą. Dodajemy masło i szczyptę soli. Gotujemy, aż ziarna zmiękną i wchłoną cały płyn. Dzięki temu ryż z truskawkami będzie miał kremową konsystencję. Potrwa to około 30 minut. Pod koniec wsypujemy 25 g cukru i cukier waniliowy. Mieszamy ryż i zdejmujemy go z palnika.
Truskawki: myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Usuwamy szypułki. Kroimy owoce na mniejsze kawałki i umieszczamy je w rondelku z 25 g cukru. Podgrzewamy, żeby puściły trochę soku.
Podanie: na porcję ryżu nakładamy ciepłe truskawki. Serwujemy od razu lub po przestudzeniu. Możemy udekorować danie świeżymi listkami mięty.
Porady
- Możemy podawać ryż z truskawkami na ciepło lub na zimno. Jeśli wybieramy tę drugą opcję, nie musimy podgrzewać owoców z cukrem, wystarczy, że zgnieciemy je za pomocą widelca. Truskawki można także zmiksować z jogurtem, śmietaną lub kefirem i podać w formie sosu.
- Biały cukier warto zastąpić zdrowszymi substancjami słodzącymi, takimi jak miód lub syrop z agawy. Jeśli chcemy, żeby ryż na mleku z truskawkami miał mniej kalorii, użyjmy ksylitolu, erytrolu lub stewii. Ilość cukru lub słodzika dopasujmy do własnych preferencji. Smak dania zależy w dużej mierze od tego, jak dojrzałe są wykorzystane przez nas owoce.
- Żeby przygotować tę potrawę dla wegan, zastąpmy masło olejem kokosowym, a mleko dowolnym napojem roślinnym, na przykład migdałowym.
- Najlepszy rodzaj ryżu do dania z truskawkami na słodko to basmati lub jaśminowy. Jeśli chcemy uzyskać konsystencję puddingu, możemy użyć ziaren o dużej zawartości skrobi, czyli arborio, carnaroli lub bomba.
- Ryż na mleku z owocami dobrze komponuje się z dodatkami takimi jak świeże zioła (mięta, bazylia, tymianek) i płatki migdałów. Danie możemy tez posypać cynamonem. Zamiast cukru waniliowego sprawdzi się aromat lub esencja waniliowa.
- Poza sezonem letnim bez problemu przygotujemy ryż z truskawkami mrożonymi. Najlepiej rozmrozić je z cukrem w rondelku. Możemy dodać do nich odrobinę mąki ziemniaczanej rozrobionej z wodą, żeby uzyskać konsystencję frużeliny.
- Jeśli chcecie poszerzyć swoje horyzonty kulinarne, sprawdźcie, jak przyrządza się ryż na słodko w innych krajach. Proponujemy wypróbowanie na przykład hiszpańskiego arroz con leche.
To pozornie proste danie może występować pod wieloma postaciami. Wiemy już, że możemy przyrządzić treściwy ryż z truskawkami i śmietaną lub kefirem, ale to nie wszystko. Jak jeszcze warto go modyfikować? Sprawdźcie:
Jeśli mamy nieco więcej czasu i chcemy poeksperymentować w kuchni, wypróbujmy ryż zapiekany z truskawkami. Przepis nie różni się od tradycyjnego pod względem składników, ale zmianie ulega sposób przygotowania. Najpierw gotujemy ryż na sypko ze szczyptą soli. Łączymy go z truskawkami i cukrem, przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i zalewamy mlekiem lub śmietanką. Przykrywamy go i zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upływie tego czasu odkrywamy naczynie i pozwalamy, żeby ryż przyrumienił się na wierzchu. Taką zapiekankę z truskawkami, podobnie jak tradycyjne danie z ryżem, możemy jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Można ją upiec w małych kokilkach i podawać jako słodką przekąskę lub zabrać do pracy na drugie śniadanie. Jeśli chcemy przyrządzić deser, który będzie można kroić i podawać jak ciasto, wystarczy, że dodamy do mieszanki ryżowej jajka.
Komentarze