Ryż z truskawkami to pyszny i pożywny posiłek, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Możemy go przygotowywać zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Świetnie sprawdzi się na przyjęciach dla dzieci, a także w roli podwieczorku czy nawet lekkiego dania obiadowego. Przepis na ryż z truskawkami jest bardzo prosty, a zarazem bardzo szybki w odtworzeniu. Podpowiadamy, jak zrobić ryż z truskawkami, który pokocha każde dziecko!
Ryż z truskawkami / fot. iStock
(średnia 4.47 z 154 głosów)
Przygotowanie ryżu z truskawkami zaczynamy od ugotowania ryżu na sypko, a następnie dokładnego umycia truskawek i usunięcia szypułek. W dalszej kolejności truskawki rozgniatamy widelcem, część odkładamy, a resztę miksujemy na gładko wraz z mlekiem i cukrem. Następnie ciepły ryż łączymy z sosem, dodajemy rozgniecione truskawki i podajemy. Ryż z truskawkami najlepiej smakuje na ciepło.
Porady
- Jeśli lubimy bardziej treściowe posiłki, zamiast mleka do ryżu z truskawkami możemy dodać śmietanę, kefir lub maślankę – te dodatki sprawią, że danie będzie bardziej kaloryczne. Jeśli chcemy, by nasze danie było fit, zamiast mleka czy śmietany możemy dodać jogurt naturalny.
- Poziom cukru w naszym daniu możemy zmniejszać lub zwiększać w zależności od indywidualnych preferencji i słodkości truskawek.
- Ryż z truskawkami możemy przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców.
- Zamiast truskawek możemy wykorzystać smażone jabłka z cynamonem.
Ciekawą alternatywą dla naszej propozycji jest zapiekany ryż z truskawkami, który możemy przygotować z mleka, masła, śmietany i oczywiście truskawek. Podobnie jak w naszym przepisie na ryż z truskawkami, najpierw gotujemy ryż, a następnie myjemy owoce i pozbywamy się szypułek, następne blendujemy je na gładką masę i łączymy z mlekiem, śmietaną i cukrem. Dalej naczynie żaroodporne smarujemy masłem (by zapobiec przypaleniu), a następnie układamy w nim warstwowo – ryż i truskawki. Całość przykrywamy i pieczemy pod przykryciem przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Jeśli chcemy przygotować letni deser na spotkanie rodzinne bądź przyjęcie dla dzieci, to możemy postawić na ryż z truskawkami i bitą śmietaną (opcjonalnie również polewą czekoladową). Na początku gotujemy ryż na wodzie lub na mleku według zaleceń wskazanych przez producenta na opakowaniu, następnie myjemy truskawki, usuwamy z nich szypułki i blendujemy na gładką masę. Dalej śmietanę ubijamy z cukrem, aż powstanie puch (możemy skorzystać również z gotowej bitej śmietany). Na samym końcu wkładamy ryż do deserowych pojemniczków, a na niego nakładamy sos truskawkowy i bitą śmietanę. Całość możemy udekorować kawałkami truskawek.
Komentarze