Zupa truskawkowa z makaronem i śmietanką to prosta i pyszna propozycja na letni obiad. Jest lekka i aromatyczna, idealna na upały, a jednocześnie wystarczająco sycąca, dzięki dodatkowi makaronu. Latem truskawki jemy je w każdej postaci, żeby w pełni się nimi nasycić, bo sezon na nie jest krótki. Robimy z nimi ciasta na ciepło i bez pieczenia, wszelkiego rodzaju desery, lody, koktajle, pierogi i lemoniadę. Jednym z truskawkowych klasyków, który wiele osób z nostalgią wspomina jako smak dzieciństwa, jest właśnie zupa owocowa z truskawek.
fot. Magda Pomorska
(średnia 4.45 z 151 głosów)
Truskawki: myjemy je i usuwamy z nich szypułki (choć to nie jest obowiązkowe - szypułki są jadalne!). Do zupy kroimy je na połówki, mniejsze owoce zostawiamy w całości.
Gotowanie: truskawki przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i wlewamy wodę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.
Makaron: w drugim garnku gotujemy makaron bez soli. Czas przygotowania podany będzie na opakowaniu, może się różnić w zależności od tego, z jakiego produktu korzystamy.
Śmietanka: mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno.
Podanie: do miseczek nakładamy porcje makaronu, wlewamy zupę truskawkową. Dodatkowo dekorujemy ją kleksem z ubitej śmietany kremówki.
Porady
- Jeżeli zupa truskawkowa wyjdzie zbyt rzadka i wodnista możemy dodać do niej kisiel truskawkowy lub mąkę ziemniaczaną, dzięki temu zrobi się znacznie gęstsza.
- Warto udekorować ją listkami mięty, które dodadzą jej orzeźwiających nut smakowych. Można także dodać do niej kilka kropel cytryny, to zdecydowania urozmaici jej aromat.
- Zupa z truskawek najlepiej smakuje przestudzona. W upalne dni można dodatkowo schłodzić ją w lodówce.
- Cukier można zastąpić ksylitolem, stewią lub innym naturalnym słodzikiem. Może się też okazać, że truskawki będą na tyle słodkie, że nie trzeba ich będzie dosładzać.
- Resztki zupy z truskawek z makaronem można zamrozić i cieszyć się jej smakiem w dowolnym momencie.
Najlepsza zupa truskawkowa to ta przygotowana ze słodkich owoców zerwanych w przydomowym ogródku. Owoce dojrzewające w promieniach letniego słońca są gwarantem pysznego smaku. Nie można wyobrazić sobie prostszego wakacyjnego obiadu. Będziecie w szoku, że można przygotować coś tak pysznego, jedynie z pięciu składników.
Zupa truskawkowa dla dzieci będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Pokochają jej wyjątkowy słodki smak. Dodatkowo jest zdrowa. Zupa owocowa truskawkowa jest bogata w witaminę C. Trudno w to uwierzyć, ale jedna truskawka zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Owoce te zawierają także bogactwo witamin z grupy B, wapń, fosfor oraz żelazo.
Zupa z truskawek wcale nie musi zawierać w sobie cukru. Można zastąpić go znacznie zdrowszymi zamiennikami. Można dodać do niej miód lub syrop z agawy. Do dyspozycji mamy także dodatek słodzików, które sprawią, że będzie to znacznie mniej kaloryczne danie. W tej roli króluje erytrytol, który w zasadzie nie ma kalorii, a przy tym można go jeść niemalże bez ograniczeń.
Gwarantujemy, że efektem tego przepisu będzie najlepsza zupa truskawkowa, jaką można sobie wyobrazić.
By w pełni wykorzystać sezon na truskawki wypróbuj także przepis na knedle z truskawkami lub upiecz przepyszną kruchą tartę.
Komentarze