Naleśniki z truskawkami to danie, które doskonale sprawdzi się jako śniadanie, obiad, deser czy też podwieczorek. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a smak jest naprawdę obłędny. Dzięki dodatkowi bitej śmietany nabierają nowego wymiaru, są lżejsze od tych z serem. Domownicy będą nimi zachwyceni, zwłaszcza dzieci. Podajemy sprawdzony przepis na naleśniki truskawkowe.
StockFood
Ciasto naleśnikowe: zaczynamy od roztrzepania jajka w miseczce z mlekiem następnie dolewamy wodę gazowaną. Potem dodajemy po kolei: przesianą mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie mieszamy, możemy też miksować za pomocą miksera, aż znikną wszystkie grudki. Gdy ciasto naleśnikowe będzie już miało odpowiednią konsystencję warto odstawić je na około 20–30 minut. Jeśli zależy nam na czasie, można pominąć ten krok i od razu przystąpić do smażenia.
Smażenie naleśników: umieszczamy patelnię na palniku i rozgrzewamy na niej kilka kropel oleju. Ciasto naleśnikowe wlewamy na patelnię i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony.
Naleśniki z truskawkami: śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, na sztywno. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Usmażone naleśniki smarujemy śmietaną i składamy w trójkąty lub zwijamy w rulony. Serwujemy naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną.
Porady
- Trikiem na przepyszne naleśniki z truskawkami jest dodanie do ciasta wody gazowanej.
- Naleśniki z truskawkami można udekorować pestkami granata lub/i miętą.
- Truskawki można serwować na wierzchu naleśników, ale można również pokroić je w kostkę i dodać do śmietanki, którą smarujemy naleśniki przed podaniem.
- Ciasto najlepiej smażyć na specjalnej patelni do naleśników – dzięki temu będą idealnie sprężyste, a naleśniki z truskawkami nie wyjdą za grube.
- Gotowe placki przekładamy na odwróconą do góry dnem miseczkę – wtedy ciasto będzie elastyczne, nie zaparzy się.
- Możemy zostawić truskawki z szypułkami, jeśli mamy je z własnej grządki lub sprawdzonego źródła, są one jadalne.
- Dużą popularnością cieszą się naleśniki z serem i truskawkami. Takie danie będzie z pewnością bardziej sycące.
- Bardziej kremowe, od wersji z serem, będą naleśniki z truskawkami i mascarpone. Ciasto można po prostu przesmarować serkiem lub wymieszać go z bitą śmietaną.
Owoce to idealny dodatek do naleśników. Idealnie sprawdzą się tu zarówno domowe przetwory, jak i świeże owoce. Często wybierane są właśnie naleśniki z truskawkami, świeżymi lub w postaci dżemu bądź musu.
Jeśli jednak, chcemy urozmaicić nadzienie, to polecamy również inne warianty. Do posmarowania naleśników możemy wykorzystać np. domowej roboty mus jabłkowy lub konfiturę z malin bądź borówek. Latem warto wykorzystać świeże owoce i dodawać je do twarożku lub śmietanki, którą smarujemy naleśniki.
Można również sięgnąć po nieco bardziej oryginalne przepisy i przygotować np. crêpes suzette, czyli klasyczne danie kuchni francuskiej. To pyszne, skąpane w pomarańczach naleśniki, których koniecznie trzeba spróbować.
Pancakes to amerykańskie naleśniki tradycyjnie serwowane w formie słodkiego śniadania. Są puszyste, a swoim wyglądem przypominają placuszki. Jak zrobić amerykańskie naleśniki? Przepis na nie jest bardzo prosty. Zaczynamy od roztopienia 3 łyżek masła. Następnie mieszamy w misce 2 jajka i 1,5 szklanki mleka. Dodajemy roztopione masło, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli i 2 łyżki cukru trzcinowego. Całość dokładnie mieszamy np. mikserem.
Pancakes smażymy na patelni formując mniej więcej 10, 1-centymetrowych placków. Klasyczne amerykańskie naleśniki serwowane są z syropem klonowym. Można je również podawać z ulubionymi owocami lub konfiturą.
Komentarze