Pierogi z truskawkami to sentymentalne danie, które wielu z nas przypomina smaki dzieciństwa. Ten przepis to kwintesencja prostoty i sezonowości, dlatego poradzi sobie z nimi każdy, nawet początkujący kucharz. Jak zrobić pierogi z truskawkami jak z babcinej kuchni? Zobaczcie najprostszy przepis, który zawsze wychodzi wspaniale!
istock
(średnia 4.5 z 195 głosów)
Ciasto na pierogi: Z mąki, jajek i wody zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło. Następnie ciasto cienko wałkujemy i wycinamy z niego kółka przy pomocy szklanki.
Lepienie pierogów: Na każde kółko układamy truskawki, a następnie składamy ciasto na pół i sklejamy brzegi. Zagotowujemy wodę i gotujemy pierożki, aż wypłyną na wierch. Gotowe pierogi podajemy ze śmietaną i cukrem.
Porady
- Pierogi z truskawkami należy dobrze sklejać, aby sok z owoców nie wyciekał podczas gotowania. Najłatwiej zrobić to za pomocą specjalnych "szczęk" do pierogów, ale świetnie sprawdzi się też zwykły widelec, którym dociśniemy brzegi, tworząc przy okazji piękne wzorki.
- Poza sezonem na truskawki można z powodzeniem przygotować pierogi z mrożonymi truskawkami.
- Jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, dodajcie do każdego pierożka po listku świeżej mięty. W połączeniu z truskawkami smakuje ona wyśmienicie, a dodatkowo nadaje całemu daniu świeżości.
- Pierogi z truskawkami można bez obaw mrozić, dlatego warto przygotować od razu większą porcję i schować część do zamrażarki na później. Ważne, by mrozić je na surowo.
Przepis na ciasto pierogowe można przygotować na kilka sposobów. Najprostsze ciasto na pierogi z truskawkami składa się jedynie z ciepłej wody i mąki. Kolejna receptura zakłada dodatek jajka, a jeszcze inna ma w składzie masło lub olej. Co różni wszystkie te ciasta i które warto wybrać? Wszystko zależy od tego, jaką konsystencję ciasta lubicie. Dodatek jajka sprawi, że ciasto będzie nieco twardsze, a kolei tłuszcz nada mu większą elastyczność i sprężystość. Najlepiej więc przetestować różne typy ciasta i wybrać swój ulubiony.
Poza podstawowym ciastem na pierogi, istnieje też wiele wariacji na temat, o różnych smakach, aromatach i kolorach. Jeśli chcecie przygotować smakowe ciasto, dodajcie do niego odrobinę cukru wanilinowego, szczyptę cynamonu lub kilka kropli aromatu o ulubionym zapachu. Z kolei, aby zrobić kolorowe ciasto na pierogi, możemy wykorzystać barwniki spożywcze lub naturalne składniki, które nadadzą pięknego koloru. Jednym z takich naturalnych barwników jest burak. Wystarczy już odrobina soku z tego warzywa, by ciasto nabrało uroczego różowego koloru. Fanom kakao z pewnością spodoba się też ciasto na pierogi czekoladowe. Aby je przygotować, wystarczy wymieszać mąkę z odrobiną kakao.
Pierogi z truskawkami i śmietaną to klasyka, którą pamiętamy z kuchni naszych babć. Zwykle podawane wtedy były z rozpuszczonym masłem lub gęstą śmietaną i cukrem, ale to nie jedyny sposób na ich zaserwowanie. Pierogi z truskawkami świetnie smakują także z jogurtem naturalnym, najlepiej tym greckim, lub z serkiem homogenizowanym o ulubionym smaku. Jeśli lubicie bardziej słodkie i rozkoszne dania, dodajcie do pierogów kleks bitej śmietany, odrobinę konfitur i polejcie je rozpuszczoną czekoladą. Niektórzy lubią też pierogi na słodko podane jak kluski leniwe, czyli z zasmażką na bazie masła i bułki tartej.
Truskawki to nie jedyne owoce, które sprawdzą się jako farsz do pierogów. Równie pysznie smakować będą pierogi z jagodami, wiśniami, malinami czy z borówkami. Wszystkie te owoce warto wykorzystywać w sezonie na bieżąco, ale też przygotować zapasy na resztę roku. Latem, kiedy wszystkie te owoce są najtańsze i najpyszniejsze, warto kupić większą ich ilość i zamrozić, aby potem móc cieszyć się owocowymi pierogami przez cały rok.
Poza sezonem letnim, dobrym wyborem będą pierogi z jabłkami oraz pierogi ze śliwkami. Innym sprytnym pomysłem, gdy nie mamy pod ręką sezonowych owoców, jest wykorzystanie tych z puszki. Pierogi z brzoskwiniami z puszki smakują doskonale i można je zrobić w każdej chwili, mając w szafce puszkę brzoskwiń w syropie.
Inny pyszny pomysł, szczególnie popularny w okresie świątecznym, to pierogi z bakaliami. Mniej znanym, a równie pysznym przepisem są pierogi na słodko z kaszą manną. To receptura, która z pewnością przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Oczywiście klasyką gatunku są też pierogi z serem na słodko, które możecie wzbogacić wszystkimi ulubionymi owocami.
Komentarze