Szybkie racuchy z jabłkami bez drożdży

Racuchy bez drożdży to szybkie, smaczne i tanie danie dla całej rodziny! Najczęściej szybkie racuchy to placki z proszkiem do pieczenia i dodatkiem jabłek. Proszek do pieczenia właśnie składnik, którym łatwo zastąpimy drożdże, a uzyskamy podobny efekt wizualny - puszyste racuchy. Smak też będzie idealny! Taki tani przepis na racuchy na proszku to ratunkowa opcja na każdy dzień i posiłek dla całej rodziny. Łączymy składniki, nie czekamy, aż ciasto urośnie jak w przypadku przepisu na racuchy drożdżowe, tylko partiami smażymy racuchy bez drożdży i podajemy na gorąco - takie są najsmaczniejsze.  Poniższa propozycja to przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży, ale w sezonie możecie wykorzystać też inne owoce - najlepsze takie, które nie puszczą wody, aby szybkie racuchy udały się idealnie bez bałaganu. Gwarantuję, że jak dowiecie się, jak zrobić racuchy bez drożdży, to ten przepis uratuje Wam niejedno śniadanie czy podwieczorek

dodany przez: Kulinarna Hania

racuchy Placki

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.74 z 454 głosów)


Kroki przygotowania:

  • mleko-jajka 1. Zaczynamy prosty przepis na racuchy bez drożdży. Jajka (najlepiej kurze, tzw. "0" lub "1") łączymy z mlekiem. Mikserem lub po prostu trzepaczką. Dodajemy mąkę - jeśli wyda nam się, że ciasto na racuchy jest za gęste - trzeba dolać mleka, a jeśli za rzadkie - dosypać jeszcze mąki. Polecam dodać przesianą mąkę to dodatkowo sprawi, że racuchy bez drożdży będą pulchniejsze.
  • racuchy-bez-drozdzy-przepis 2. Dodajemy cukier (można więcej niż w przepisie, jak wolimy słodsze i używamy kwaśniejszych jabłek), łyżeczkę proszku do pieczenia i ponownie dokładnie mieszamy lub miksujemy. Jabłka trzemy na tarce lub kroimy w małą kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy. Racuchy bez drożdży smażymy na złoto, partiami na oleju - można odciskać je na papierowym ręczniku, aby nie były takie tłuste. Podajemy od razu, posypane cukrem pudrem. Placki z jabłkami bez drożdży takie są najlepsze!

Porady

Racuchy bez drożdży to proste i tanie danie - nie ma w nim co kombinować! Kiedy robimy klasyczne racuchy drożdżowe z jabłkami, musimy wziąć pod uwagę czas na "pracę" drożdży. A szybkie racuchy na proszku pomijają ten etap czekania. Wiele osób obawia się, że brak drożdży sprawi, że racuchy będą płaskie, a przecież puszyste racuchy zjada się najlepiej. Nic bardziej mylnego - przepis na racuchy bez drożdży też da nam efekt wyrośniętych placków - pod warunkiem, że użyjemy odpowiednią proporcję innego spulchniacza. Puszyste racuchy to nie tylko efekt proszku do pieczenia, ale tez odpowiedniej konsystencji ciasta - powinna być jak gęsta śmietana. Taka właśnie sprawi, że racuchy bez drożdży zyskają na objętości. Ta podstawowa zasada, jak zrobić racuchy bez drożdży to jedna z babcinych wskazówek. Racuszki bez drożdży najlepiej smażyć na szerszej patelni - może być z pokrywką, ale nie musi.

Notka redakcyjna

Przepis na racuchy bez drożdży

Pierwszy raz przygotowałam przepis na placki z jabłkami bez drożdży na studiach - łatwiej przecież przechowywać proszek do pieczenia niż świeże drożdże w lodówce. Ten tani przepis na racuchy sprawdza się przez cały rok - racuchy bez drożdży z jabłkami można podać na śniadanie, podwieczorek, ale też na obiad. Z kolei w sezonie letnim wiedziałam, że jak zrobić racuchy bez drożdży to tylko z dodatkiem ulubionych truskawek lub moreli. Niezaprzeczalnym klasykiem wśród moich koleżanek są jednak racuszki z jabłkami na proszku do pieczenia. Szybko, łatwo i tanio. A proszek do pieczenia zawsze warto mieć w kuchni (podobnie jak sodę oczyszczoną, jak zamarzą nam się racuchy na sodzie.

Racuchy bez drożdży: przepis

Pomysł, jak zrobić racuchy bez drożdży zrodził się z potrzeby - drożdży nie było, a ochota na racuchy z jabłkami tak. Reszta akcesoriów i składników niezbędnych do przepisu była pod ręką lub w osiedlowym sklepiku. Placki z jabłkami bez drożdży po prostu musiały się udać! Żeby jeszcze lepiej usprawnić sobie pracę i dzielić się dalej wiedzą, jak zrobić dobre racuchy bez drożdży, z czasem zaopatrzyłam się w odpowiednie miarki kuchenne. Bardzo przydatne zarówno do produktów sypkich (mąka na racuchy bez drożdży, ale też dodatki np. cynamon, cukier waniliowy, jak ktoś lubi), jak i płynów (mleko czy gęstszy nabiał jak kefir lub maślanka). Mam nadzieję, że z powyższymi poradami rozwiałam wszelkie wątpliwości, jak zrobić racuchy z jabłkami bez drożdży. Dla lubiących eksperymenty w kuchni polecam też racuchy na kefirze.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy