Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami, z dodatkiem cynamonu, kojarzy się z dzieciństwem – często robiły go nasze mamy i babcie. To szybkie, kilkuskładnikowe danie na słodko, które można podać na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Zafundujcie więc sobie sentymentalną podróż kulinarną i przygotujcie go w swojej kuchni. Ryż na mleku to także świetny posiłek dla dzieci, nawet tych najmłodszych. Zobaczcie nasz szybki i prosty przepis na ryż zapiekany z jabłkami.

dodany przez: Julita gotuje

desery pieczone jabłka ryż na słodko

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.39 z 213 głosów)


Ryż z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Gotowanie ryżu: mleko trzeba zagotować i wrzucić do niego 3 torebki ryżu (lub 300 g sypkiego). Gotujemy do miękkości, ok. 15 minut. Pod koniec, gdy zrobi się kleisty i gęsty, dodajemy do niego 1–2 łyżki cukru (15–30 g) i połowę torebki cukru wanilinowego.

  • 2.

    Przygotowanie jabłek: myjemy je, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte wiórki jabłka wrzucamy na patelnię i smażymy około 20 minut, aż staną się miękkie i lekko przyrumienione.

  • 3.

    Ryż z jabłkami: naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwami: ryż, na to podsmażone jabłka i wszystko posypujemy cynamonem. Analogicznie układamy drugą warstwę.

  • 4.

    Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Ryż z jabłkami wstawiamy na ok. 45. Wierzch warto dodatkowo posypać cukrem. Podajemy na gorąco.

Porady

  • Ryż z jabłkami można dosłodzić cukrem, miodem lub słodzikiem (stewia, ksylitol, erytrol) oraz doprawić cynamonem, kardamonem czy wanilią.
  • Jakie jabłka wybrać do zapiekanego ryżu? Do tego przepisu można użyć właściwie wszystkich odmian jabłek i w zależności od ich naturalnej słodyczy, kontrolować ilość dodawanego cukru. Warto też połączyć ze sobą kilka odmian jabłek, np. kwaśnych ze słodkimi.
  • Jabłka ścieramy na tarce, ale można je również pokroić w bardzo drobną kostkę.  Można użyć też gotowych prażonych jabłek ze słoika, a nawet konfitury.
  • Ryż z jabłkami i cynamonem można dodatkowo podać z bitą śmietaną lub gałką ulubionych lodów.
  • Ryż na mleku z jabłkami można przygotować na bazie mleka roślinnego. Sprawdzi się np. kokosowe lub migdałowe.
  • Skórki po obieraniu jabłek warto zostawić, ponieważ zachowują dużo wartości odżywczych. Można je ususzyć i robić z nich np. herbatkę owocową, ze świeżych zaś, wyjdzie pyszny kompot.
  • Do ryżu z jabłkami odpowiedni będzie ryż basmati, jaśminowy i biały.

Notka redakcyjna

Ryż z jabłkami – gotować czy zapiekać?

Jak zrobić ryż z jabłkami? Są dwie wersje tego przepisu, w których gotujemy ryż na mleku i podajemy z owocami. Lub układamy warstwy i zapiekamy. Jedna i druga jest równie pyszna, więc wybór zależy już tylko od Waszych upodobań. Zabieganym polecamy ryż z jabłkami na szybko, bez pieczenia. Jeśli natomiast macie nieco więcej czasu, polecamy go dodatkowo zapiec, będzie dużo bardziej aromatyczny. W ten właśnie sposób podawały go nasze mamy i babcie.


Ile kalorii ma ryż z jabłkami?

Wielu z nas zadaje sobie pytanie – czy ryż z jabłkami jest kaloryczny? Otóż to danie jest zaliczane do zdrowych i dietetycznych. Jeśli zrezygnujemy z dodatku cukru i zastąpimy go dowolnym słodzikiem, ryż z jabłkami będzie fantastyczny jako fit deser, idealny dla osób na diecie.

Ile kalorii ma ryż z jabłkami? Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem ma około 150 kalorii w 100 gramach. Oznacza to, że średnia porcja tego słodkiego dania będzie miała około 300 kalorii.


Ryż z jabłkiem – wariacje

Ryż na mleku z jabłkami możemy też przygotować w nieco innej formie. Wystarczy dodać do niego trochę bakalii, na przykład żurawiny, suszonych śliwek czy moreli. Najpopularniejszy jest jednak ryż z jabłkami i rodzynkami. Możemy dodać też garść ulubionych orzechów czy czekolady, żeby zmienić charakter całego dania. Możemy przygotować też ryż na mleku z galaretką z jabłek. Oczywiście możemy też podać ryż na mleku z innymi owocami, na przykład z truskawkami lub ananasem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy