Chipsy jabłkowe

Ocena:

4.34 (213)

  • 5 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Suszone banany to popularna przekąska, nie tylko dla dzieci! Często sięgamy po nie jako zdrową alternatywę dla chipsów. Najpopularniejszym sposobem na ich przygotowanie jest suszenie jabłek w suszarce, jednak jeśli nie posiadamy takiego sprzętu, możemy łatwo zrobić chipsy z jabłek w piekarniku!

Składniki:

  • jabłka  1.5 kg

Chipsy jabłkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jak zrobić chipsy z jabłek? Jabłka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nie obieramy! Ostrym nożem wykrawamy gniazda nasienne, a następnie kroimy cieniutkie plasterki. Plastry na chipsy jabłkowe z piekarnika powinny mieć grubość ok. 2-3 mm. Plasterki jabłek rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Rozgrzewamy piekarnik do 60-80 stopni i suszymy jabłka przez kilka do kilkunastu godzin, w międzyczasie kilka razy je przewracając. Możemy też suszyć jabłka w specjalnej suszarce.

    Jabłka

Porady

  • Chipsy z jabłek z cynamonem są idealnym połączeniem smaków – zdecydowanie warto ich spróbować. 
  • Jak przechowywać chipsy jabłkowe? Gotowe chipsy jabłkowe najlepiej przechowywać w puszce lub szczelnie zamykanym pojemniku, aby nie złapały wilgoci i pozostały chrupiące.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić chipsy jabłkowe?

Warto zrobić w domu chipsy jabłkowe – przepis na zdrową przekąskę znajdziecie powyżej. Chipsy z jabłek są raczej słodkie i chrupiące – przyjemnie się łamią, a jednocześnie nie są trudne do pogryzienia. W takim razie jak zrobić chipsy jabłkowe? Owoce należy umyć i pokroić na cienkie plasterki. Nie warto ich obierać, ponieważ to w skórce jabłek znajduje się najwięcej błonnika! Plasterki należy rozłożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika ustawionego na niską temperaturę (60-80 stopni Celsjusza). Jak długo suszyć chipsy jabłkowe? Przepis nie podaje dokładnego czasu. Chipsy jabłkowe z piekarnika powinny się suszyć do momentu, aż plasterki będą suche i łatwo łamliwe. W zależności od ich grubości może to zająć od półtorej do pięciu godzin.

Czy chipsy jabłkowe są zdrowe?

Chipsy z jabłek są bardzo zdrową przekąską. Podjadać mogą je dzieci, osoby na diecie. Dzięki dużej ilości białka łatwo można się nimi nasycić. Warto przygotować domowe chipsy z jabłek, ponieważ zdarza się, że te kupione w sklepie są dosładzane. Warto więc czytać składy!  Przy okazji można też sprawdzić kaloryczność takich chipsów, która przez metodę obróbki cieplnej (suszenie zamiast smażenia) jest niższa niż w przypadku zwykłych chipsów. W 100 gramach produktu znajduje się trochę mniej niż 400 kcal. 

Zdrowe chipsy można przygotować z najróżniejszych owoców i warzyw. Chipsy jabłkowe są jedną z popularniejszych przekąsek, jednak nie są jedynym przepisem! Równie słodkie i trochę bardziej twarde chipsy bananowe to ulubieniec dzieci. Są słodkie i świetnie pasują do śniadań. Prawdziwym hitem są wytrawne chipsy. Na pierwszy strzał idą zdrowe chipsy z jabłek, baratów i buraków, które mają znacznie mniej tłuszczu niż te możliwe do kupienia w sklepie. Warto też ususzyć marchewkę, aby otrzymać chipsy marchewkowe. Z popularnego ostatnio jarmużu można otrzymać ekspresowe chipsy, które są gotowe w 10 minut! Warto też sięgnąć po zielone chipsy z kapusty. Jak widać są tutaj same pyszności aż czekające na moment, gdy staną się zdrową przekąską do filmu lub spotkania ze znajomymi. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne